ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συγκεντρώσεις αύριο, Πέμπτη, σε Αθήνα και Πειραιά
  • Στην Αθήνα, στα γραφεία του ΟΑΕΔ (στους Τράχωνες) στις 7μ.μ.
  • Στον Πειραιά, στην πλατεία Κοραή, στις 7.30μ.μ.

Να αγωνιστούνε ενάντια στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης, που επιδιώκει να εξασφαλίσει δωρεάν εργατικά χέρια στην εργοδοσία, καλεί τους εργαζόμενους της Αθήνας η Τοπική Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ που οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στο Καλαμάκι, αύριο Πέμπτη στις 7 το απόγευμα.

Μετά τη μερική απασχόληση, τη νομιμοποίηση του δουλεμπορίου, την κατάργηση ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Τοπική Γραμματεία Αθήνας, η κυβέρνηση στοχεύει τώρα στο να δουλεύει τζάμπα ο άνεργος για τον εργοδότη, παίρνοντας μόνο το εξευτελιστικά χαμηλό επίδομα του ΟΑΕΔ και ο εργοδότης να πληρώνει μονάχα τις ασφαλιστικές εισφορές! Ετσι, η κυβέρνηση καταργεί το κατώτερο μεροκάματο, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, και χτυπά την πλήρη και σταθερή εργασία με τη γενίκευση του ωρομισθίου.

Η Τοπική Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν αποφασιστική, μαζική, ταξική απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης, πλουτοκρατίας, Ευρωπαϊκής Ενωσης. Να καταδικάσουν αυτές τις πολιτικές και τους πολιτικούς υπαλλήλους του κεφαλαίου. Να καταδικάσουν τις συμβιβασμένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα που στηρίζουν αυτές τις πολιτικές. Να διεκδικήσουν αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες, να δυναμώσουν το μέτωπο του αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Στον Πειραιά

Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους και το λαό του Πειραιά να πάρει μέρος στο πανεργατικό συλλαλητήριο που διοργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), αύριο Πέμπτη, απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά. Το συλλαλητήριο θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Κοραή.

«Με προεκλογικές πενταροδεκάρες, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, δεν αντιμετωπίζονται η ακρίβεια, η λιτότητα, η ανεργία και η ανέχεια. Με μικροεπιδόματα δεν αντιμετωπίζεται το μεγάλο κόστος για τη μόρφωση των παιδιών, την Υγεία και την Ασφάλιση.

Σύγκλιση και καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στον Πειραιά χτυπούν και αποδιαρθρώνουν τη ναυτιλία, τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, τα ναυπηγεία, το λιμάνι, τον ΟΣΕ, τα καπνεργοστάσια και μια σειρά κλάδους με συνέπεια την ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων και τη δραματική αύξηση της ανεργίας.

Μαζί με το ΠΑΜΕ, το ταξικό κίνημα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, να δυναμώσουμε την αγωνιστική συσπείρωση και δράση στους τόπους δουλιάς, στους κλάδους, στις λαϊκές γειτονιές. Να ενισχύσουμε την προσπάθεια για την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και τη ριζική αλλαγή της κατάστασης.

ΛΑΡΙΣΑ - ΙΚΑ
Προκλητική απαγόρευση

...Aπό ιδιώτη που χρησιμοποιεί δημόσιο χώρο σαν τσιφλίκι του

Πριν λίγο καιρό άρχισε να λειτουργεί, στα γραφεία του ΙΚΑ που εδρεύουν σε μεγάλες πόλεις της χώρας, η λεγόμενη «γραμμή 184». Πρόκειται για την υπηρεσία κλεισίματος ραντεβού των ασφαλισμένων, που το ΙΚΑ παρέδωσε σε ιδιωτική εταιρία, η οποία και τη λειτουργεί μέσω της τηλεφωνικής γραμμής «184». Η παράδοση έγινε στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση στο ΙΚΑ, όπου έχει ιδιωτικοποιηθεί και η υπηρεσία καθαριότητας κ.ά.

Η «γραμμή 184» λειτουργεί και στη Λάρισα, καθώς η ιδιωτική εταιρία που την έχει αναλάβει προσέλαβε και απασχολεί τέσσερις εργαζόμενες, οι οποίες έχουν εγκατασταθεί σε ειδικό γραφείο που τους παραχωρήθηκε από το ΙΚΑ. Να σημειωθεί ότι η υπηρεσία, που ανήκει, πλέον, σε ιδιώτη, χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό του Ιδρύματος και, γενικότερα, τα λειτουργικά έξοδά της βαρύνουν το ΙΚΑ και, τελικά, τους ασφαλισμένους του.

Φαίνεται, όμως, ότι οι «φιλοξενούμενοι» έχουν αποκτήσει δικαιώματα ιδιοκτησίας! Αλλιώς δεν εξηγείται η αυθαίρετη και προκλητική ενέργεια υπαλλήλου της εταιρίας ν' απαγορεύσει, πριν λίγες μέρες, την είσοδο στο γραφείο σε εκπρόσωπο του ΚΚΕ, που περιόδευε στο ΙΚΑ της Λάρισας, στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του Κόμματος. Μάλιστα, ο εν λόγω υπάλληλος προχώρησε επιδεικτικά στην καταστροφή του ενημερωτικού υλικού του ΚΚΕ! Βεβαίως, οι κομμουνιστές επιμένουν στην ενημέρωση των εργαζομένων και χτες αντιπροσωπεία της ΝΕ Λάρισας, μαζί με το βουλευτή του Κόμματος Τ. Τσιόγκα ξαναπήγε στα γραφεία του ΙΚΑ κι αυτή τη φορά μπήκε και στο γραφείο της ιδιωτικής εταιρίας.

Στο συμβάν αναφέρεται, με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, στην οποία, ανάμεσα στα άλλα, σημειώνει: «Το ότι η ιδιωτικοποίηση και κατά συνέπεια η εμπορευματοποίηση κάθε υπηρεσίας κοινωνικού χαρακτήρα αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία προώθησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, ομολογείται, πλέον, απ' όλες τις πολιτικές δυνάμεις, κυβερνητικές και μη, που με ευλάβεια υποκλίνονται στις επιταγές της μονοπωλιακής ολιγαρχίας». Τονίζει, όμως, ότι «εκείνο που επιμελώς αποκρύπτεται είναι οι συνέπειες αυτών των ιδιωτικοποιήσεων, όχι μόνο αναφορικά με οικονομικούς δείκτες, αλλά κυρίως αυτές που σταδιακά επιφέρουν ριζικές αλλαγές στην κοινωνική και πολιτική ζωή».

«Μοχλός πίεσης»

Αναφερόμενη η ανακοίνωση στο «καθεστώς» λειτουργίας των ιδιωτικών εταιριών μέσα στο δημόσιο τομέα, σημειώνει ότι «είναι φανερό πως αυτές οι υπηρεσίες λειτουργούν με ένα άλλο καθεστώς, σε πλαίσια τρομοκρατίας και αυταρχισμού, με γκετοποίηση των εργαζομένων, όπου αμφίβολο είναι αν αναγνωρίζονται στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα κι επιβάλλουν ένα κλίμα φόβου, προκειμένου να μην ακούγεται καμιά φωνή πλην αυτών που στηρίζουν την πολιτική και τα συμφέροντα της εταιρίας». Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι αυτών των εταιριών «λειτουργούν ως μέτρο πίεσης απέναντι στους άλλους εργαζόμενους για την αφαίρεση δικαιωμάτων και κατακτήσεων».

Τέλος, η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, αφού επισημαίνει ότι υπηρεσίες, όπως αυτή του κλεισίματος ραντεβού μέσω τηλεφώνου, μπορούσαν ν' αναπτυχθούν από το ίδιο το ΙΚΑ, καθώς δεν υπάρχει κανένα τεχνικό ή άλλο πρόβλημα που να το εμποδίζει: «Η πρόταση του ΚΚΕ είναι ότι όλες οι υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα οφείλουν να αναπτύσσονται μέσα στα πλαίσια του δημόσιου τομέα και να βρίσκονται κάτω από κοινωνικό έλεγχο που θα διασφαλίζει την προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων».

Κρεματόρια

Οι δύο νεκροί εργάτες το περασμένο Σάββατο έρχονται ξανά να υπογραμμίσουν ότι πλέον οι συνθήκες εργασίας έχουν μετατρέψει τους χώρους δουλιάς σε παγίδες θανάτου. Το στατιστικό στοιχείο ότι σχεδόν κάθε 1,75 εργάσιμες ημέρες είχαμε και ένα νεκρό εργάτη κατά τα έτη 2001 και 2002 δείχνουν το μέγεθος της «εγκληματικής» πλέον εργοδοτικής ασυδοσίας.

Ωστόσο, παρά τις διαρκώς οξυνόμενες διαστάσεις του προβλήματος η κυβέρνηση παίρνει μέτρα, όχι για να εμποδίσει αλλά για να ενισχύσει την εργοδοτική τρομοκρατία. Ετσι, ο ρυθμός των θανατηφόρων εργατικών «ατυχημάτων» παραμένει αμείωτος. Εντατικοποίηση της εργασίας, εργοδοτική τρομοκρατία, έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας είναι από τις κύριες αιτίες των 54 νεκρών εργατών από τις αρχές του 2003 μέχρι σήμερα, και αυτό σύμφωνα μόνο με τα όσα έχει καταγράψει ο «Ρ». Ενώ, σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα οι νεκροί έχουν ξεπεράσει ήδη τους 85.

Η κυβέρνηση για να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες που έχει, είτε ως εργοδότης η ίδια είτε ως πολιτικός εκφραστής των συμφερόντων των εργοδοτών, ισχυρίζεται ότι έχει κατορθώσει να μειώσει τα εργατικά «ατυχήματα». Ομως, τίποτα δεν αποδεικνύει τον ισχυρισμό της και η όποια μείωση σημειώνεται κατά καιρούς - η οποία όμως δεν είναι αντιπροσωπευτική της συνολικής αυξητικής τάσης - οφείλεται σε αιτίες όπως η μείωση της παραγωγικής δραστηριότητες. Ταυτόχρονα, τα κριτήρια που χρησιμοποιεί για το τι θεωρεί εργατικό «ατύχημα» διαστρεβλώνουν από μόνα τους την πραγματικότητα. Γιατί για παράδειγμα, δεν εντάσσονται στα εργατικά «ατυχήματα» όσα συμβαίνουν στο χώρο των ναυτεργατών και σε αγροτικές εργασίες. Ούτε θεωρούνται εργατικά τα ατυχήματα που οφείλονται σε παθολογικές αιτίες ή σε τροχαία έστω και αν αυτά οφείλονται στις συνθήκες εργασίας.


Χρ.Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ