ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Και νέα ανατίμηση στα τιμολόγια

Στο 12% οι ανατιμήσεις μέσα σε δύο χρόνια. Μέχρι και... ελεύθερες οι ανατιμήσεις στα δίδακτρα

Λίγες μέρες μετά από την ανακοίνωση των αυξημένων κατά 76,4% κερδών της ΔΕΗ για το πρώτο εξάμηνο του έτους, δεν άργησε να έρθει και το νέο χαράτσι για τον ελληνικό λαό, με αποτέλεσμα να αρχίσει ήδη να ξηλώνεται το πρωθυπουργικό «πακέτο» των ψευτοπαροχών. Χτες το βράδυ, ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε ότι από την 1η Σεπτέμβρη τα τιμολόγια της ΔΕΗ αυξάνονται κατά 2,5%. Την ίδια στιγμή, ο Α. Τσοχατζόπουλος, σε μια προσπάθεια επίδειξης φιλολαϊκού προφίλ της, ανακοίνωσε ότι η ΔΕΗ υποχρεούται να επιστρέψει στους καταναλωτές 0,60 ευρώ που έχει εισπράξει μέσω των λογαριασμών, για τη χρηματοδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Με τις νέες αυτές αυξήσεις, μέσα σε δύο χρόνια, τα τιμολόγια της ΔΕΗ έχουν ανατιμηθεί σχεδόν κατά 12%, εκτοξεύοντας έτσι την κερδοφορία της Επιχείρησης που σπρώχνεται ολοκληρωτικά στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου. Ηδη λίγες μέρες πριν η κυβέρνηση ανακοίνωσε επισήμως ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει παραδοθεί στους ιδιώτες και το τρίτο πακέτο μετοχών της ΔΕΗ, προλειαίνοντας έτσι το έδαφος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί έναντι των ιδιωτών που κατέχουν πακέτα μετοχών της ΔΕΗ, ότι ετησίως και ασχέτως με την κερδοφορία της, θα αυξάνει τα τιμολόγιά της με βάσει το ύψος του πληθωρισμού.

Τα δίδακτρα

Δόθηκε στη δημοσιότητα χτες η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης που προσδιορίζει το ακριβές ύψος των αυξήσεων που θα μπορούν να επιβάλλουν οι σχολάρχες στα δίδακτρα της σχολικής χρονιάς που αρχίζει αύριο. Οι διατάξεις της τροπολογίας επικυρώνουν τη νέα υποχώρηση του υπουργείου Ανάπτυξης απέναντι στα συμφέροντα των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων, σχολών και φροντιστηρίων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται πλαφόν στις αυξήσεις των διδάκτρων των υποχρεωτικών μαθημάτων που ορίζονται από το υπουργείο Παιδείας και στα κόμιστρα της τάξης του 3,8% και ελεύθερη διαμόρφωση των διδάκτρων στα προαιρετικά μαθήματα, όπου και αναμένεται να επιβληθούν οι μεγαλύτερες αυξήσεις. Η τροπολογία, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Κ. Κουλούρη, θα αντικαταστήσει στη διαρκή επιτροπή της Βουλής τις επόμενες μέρες την αρχική που είχε ανακοινωθεί τον Ιούνη και πρόβλεπε ύψος αυξήσεων στο 4% για τα υποχρεωτικά μαθήματα και για τα έξοδα μεταφοράς των μαθητών 1%.

Η δημοσιοποίηση της τροπολογίας συνοδεύτηκε και από τους συνήθεις λεονταρισμούς του Κ. Κουλούρη, ο οποίος έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο για «τέλος της περιόδου της ανοχής» στους παραβάτες. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί η... τύχη των περσινών παραβατών παρ' όλο που από το υπουργείο έχει γίνει γνωστό ότι ήταν σε γνώση του υφυπουργού. Στα χαρτιά προβλέπονται και οι ποινές για τους παραβάτες. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία - που ψηφίστηκε για να μην εφαρμόζεται - οι ποινές προβλέπουν πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν μέχρι και 7% επί των ακαθάριστων εσόδων της τρέχουσας ή της προηγούμενης χρήσης της σχολής. Τέλος, προβλέπεται ότι πληρωμές που έχουν ήδη γίνει πριν την ψήφιση της τροπολογίας, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι έχουν εισπραχθεί ως μέρος του συνολικού ετήσιου κόστους σπουδών όπως αυτό προκύπτει με βάση τη νομοθετική ρύθμιση, και τα επιπλέον ποσά να επιστραφούν.

ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
Τζογάρουν με τις τράπεζες

Νέα πτώση 1,39% κατέγραψε χτες ο γενικός δείκτης τιμών μετοχών, με το χορό να σέρνουν οι τράπεζες Εθνική και Alpha

Παιχνίδι μεγαλορεντιέρηδων, με πρωταγωνιστές τους τραπεζίτες και τις τραπεζικές μετοχές, βρίσκεται σε εξέλιξη στη Σοφοκλέους, αποδείχνοντας για μια ακόμη φορά ότι ο όλος τζόγος καθορίζεται από τους ισχυρούς σε βάρος των αφελών που πιστεύουν την κυβέρνηση και τα διάφορα παπαγαλάκια. Ηδη τις τελευταίες μέρες ο γενικός δείκτης καταγράφει σημαντικές απώλειες, που αποδίδονται πλέον και στην κίνηση της Alpha Bank να προχωρήσει στην πώληση του 6,5% του μετοχικού κεφαλαίου της σε ντόπιους και ξένους λεγόμενους θεσμικούς επενδυτές.

Είναι σαφές ότι η κίνηση της Alpha είχε «διαρρεύσει» μερικές μέρες νωρίτερα από την επίσημη ανακοίνωση. Είναι επίσης σαφές ότι η τιμή πώλησης ανά μετοχή, που θα διαμορφωθεί για το πακέτο του 6,5%, θα είναι χαμηλότερη από τη χρηματιστηριακή τιμή που διαμορφωνόταν στη Σοφοκλέους. Σε κάθε περίπτωση, ο όμιλος Κωστόπουλου πρόλαβε στο «παρά πέντε» το ανακάτωμα της τράπουλας που επιχειρεί η κυβέρνηση και το οποίο αφορά στο ξεπούλημα μετοχικών πακέτων της Εθνικής και Εμπορικής, καθώς και στο ξεπούλημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε ιδιώτες.

Στο πλαίσιο αυτό και με το δεδομένο ότι οι τιμές στη Σοφοκλέους ήταν φουσκωμένες - λόγω και των κυβερνητικών ανακοινώσεων - οι τραπεζίτες κάνουν λόγο για «υπερπροσφορά τραπεζικών μετοχών», με αποτέλεσμα την πτώση των τιμών στο ναό του τζόγου. Γεγονός είναι ότι γύρω από το φιλέτο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου διαγκωνίζονται μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι, με τη Γιούρομπανκ (όμιλος Λάτση) να το διεκδικεί για λογαριασμό της. Ο γενικός δείκτης τιμών έχασε χτες επιπλέον ποσοστό 1,39% κλείνοντας στις 2.063 μονάδες. Ο δείκτης των τραπεζών έπεσε σε ποσοστό 3,17% με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να χάνει 4,4% και της Alpha 4%.

ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ
«Τα βρήκαν» για τις ταμειακές μηχανές

Την αναστολή των κινητοποιήσεων που επρόκειτο να ξεκινήσουν από σήμερα αποφάσισαν αργά χτες βράδυ οι βενζινοπώλες, μετά τη συνάντηση που είχαν χτες με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών. Στη διάρκεια της συνάντησης όλες οι πλευρές συμφώνησαν στην εγκατάσταση ταμειακών μηχανών συνδεδεμένων με τις αντλίες στα πρατήρια όλης της χώρας. Οπως έγινε γνωστό, θα εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα η αγορά της ταμειακής μηχανής έως και 3.500 ευρώ, ενώ για τα μικρά πρατήρια θα εκπίπτει και το κόστος αντικατάστασης των αντλιών με εκείνες του τύπου που απαιτείται για τη σύνδεση με ταμειακή μηχανή. Μικρά πρατήρια θα θεωρούνται εκείνα που κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους ο όγκος πωλήσεων είναι μικρότερος από το 1/3 του μέσου όγκου πωλήσεων των πρατηρίων όλης της χώρας. Γι' αυτή την κατηγορία των πρατηρίων, η υποχρέωση εγκατάστασης ταμειακής μηχανής παρατείνεται μέχρι τις 3/9/2004. Επίσης ο υπουργός ανακοίνωσε ότι για τέσσερις μήνες θα εφαρμοστεί πιλοτικό σύστημα για τη μέτρηση της διαχείρισης αποθεμάτων με στόχο την επέκτασή της το επόμενο διάστημα σε όλα τα πρατήρια.

Τέλος, ο Α. Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε ότι σε δυο βδομάδες περίπου θα επιβληθούν ανώτατες τιμές λιανικής πώλησης των καυσίμων σε περιοχές όπου παρατηρούνται ιδιαίτερα υψηλές τιμές. Οι περιοχές αυτές είναι τα Γιάννενα, η Κέρκυρα, η Αρτα, τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες και η Κρήτη. Οι ακριβείς τιμές θα καθοριστούν μετά από σχετική εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Σε άνοδο τα επιτόκια του κρατικού χρέους

Αυξητικές τάσεις διαγράφουν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια των κρατικών ομολόγων, εξέλιξη που η Τράπεζα της Ελλάδας αποδίδει στις «προσδοκίες για περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομιών των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας» και επίσης στα ενθαρρυντικά στοιχεία για την ευρωζώνη. Προκύπτει επομένως ότι οι μεγαλοτραπεζίτες -ρεντιέρηδες θησαυρίζουν από το δημόσιο χρέος και σε περιόδους πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας και σε περιόδους ανάκαμψης και βελτίωσης των «προσδοκιών». Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, ο τζίρος των ελληνικών κρατικών ομολόγων στη λεγόμενη δευτερογενή αγορά έφτασε τον Αύγουστο σε 52,2 δισ. ευρώ και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σε 4,32% από 4,22% τον Ιούλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ