Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Και νέα ανατίμηση στα τιμολόγια

Στο 12% οι ανατιμήσεις μέσα σε δύο χρόνια. Μέχρι και... ελεύθερες οι ανατιμήσεις στα δίδακτρα

Λίγες μέρες μετά από την ανακοίνωση των αυξημένων κατά 76,4% κερδών της ΔΕΗ για το πρώτο εξάμηνο του έτους, δεν άργησε να έρθει και το νέο χαράτσι για τον ελληνικό λαό, με αποτέλεσμα να αρχίσει ήδη να ξηλώνεται το πρωθυπουργικό «πακέτο» των ψευτοπαροχών. Χτες το βράδυ, ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε ότι από την 1η Σεπτέμβρη τα τιμολόγια της ΔΕΗ αυξάνονται κατά 2,5%. Την ίδια στιγμή, ο Α. Τσοχατζόπουλος, σε μια προσπάθεια επίδειξης φιλολαϊκού προφίλ της, ανακοίνωσε ότι η ΔΕΗ υποχρεούται να επιστρέψει στους καταναλωτές 0,60 ευρώ που έχει εισπράξει μέσω των λογαριασμών, για τη χρηματοδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Με τις νέες αυτές αυξήσεις, μέσα σε δύο χρόνια, τα τιμολόγια της ΔΕΗ έχουν ανατιμηθεί σχεδόν κατά 12%, εκτοξεύοντας έτσι την κερδοφορία της Επιχείρησης που σπρώχνεται ολοκληρωτικά στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου. Ηδη λίγες μέρες πριν η κυβέρνηση ανακοίνωσε επισήμως ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει παραδοθεί στους ιδιώτες και το τρίτο πακέτο μετοχών της ΔΕΗ, προλειαίνοντας έτσι το έδαφος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί έναντι των ιδιωτών που κατέχουν πακέτα μετοχών της ΔΕΗ, ότι ετησίως και ασχέτως με την κερδοφορία της, θα αυξάνει τα τιμολόγιά της με βάσει το ύψος του πληθωρισμού.

Τα δίδακτρα

Δόθηκε στη δημοσιότητα χτες η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης που προσδιορίζει το ακριβές ύψος των αυξήσεων που θα μπορούν να επιβάλλουν οι σχολάρχες στα δίδακτρα της σχολικής χρονιάς που αρχίζει αύριο. Οι διατάξεις της τροπολογίας επικυρώνουν τη νέα υποχώρηση του υπουργείου Ανάπτυξης απέναντι στα συμφέροντα των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων, σχολών και φροντιστηρίων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται πλαφόν στις αυξήσεις των διδάκτρων των υποχρεωτικών μαθημάτων που ορίζονται από το υπουργείο Παιδείας και στα κόμιστρα της τάξης του 3,8% και ελεύθερη διαμόρφωση των διδάκτρων στα προαιρετικά μαθήματα, όπου και αναμένεται να επιβληθούν οι μεγαλύτερες αυξήσεις. Η τροπολογία, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Κ. Κουλούρη, θα αντικαταστήσει στη διαρκή επιτροπή της Βουλής τις επόμενες μέρες την αρχική που είχε ανακοινωθεί τον Ιούνη και πρόβλεπε ύψος αυξήσεων στο 4% για τα υποχρεωτικά μαθήματα και για τα έξοδα μεταφοράς των μαθητών 1%.

Η δημοσιοποίηση της τροπολογίας συνοδεύτηκε και από τους συνήθεις λεονταρισμούς του Κ. Κουλούρη, ο οποίος έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο για «τέλος της περιόδου της ανοχής» στους παραβάτες. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί η... τύχη των περσινών παραβατών παρ' όλο που από το υπουργείο έχει γίνει γνωστό ότι ήταν σε γνώση του υφυπουργού. Στα χαρτιά προβλέπονται και οι ποινές για τους παραβάτες. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία - που ψηφίστηκε για να μην εφαρμόζεται - οι ποινές προβλέπουν πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν μέχρι και 7% επί των ακαθάριστων εσόδων της τρέχουσας ή της προηγούμενης χρήσης της σχολής. Τέλος, προβλέπεται ότι πληρωμές που έχουν ήδη γίνει πριν την ψήφιση της τροπολογίας, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι έχουν εισπραχθεί ως μέρος του συνολικού ετήσιου κόστους σπουδών όπως αυτό προκύπτει με βάση τη νομοθετική ρύθμιση, και τα επιπλέον ποσά να επιστραφούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ