Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΓΕΤΟΠΛΗΚΤΟΙ ΔΕΝΤΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ
Κρατάτε μικρά καλάθια...

«Εντοκες» προεκλογικές εντυπώσεις με τις αποζημιώσεις δημιουργεί η κυβέρνηση

Οι προχτεσινές «παροχές» του γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδη, προς τους παγετόπληκτους αγρότες της Β. Ελλάδας, που εξαγγέλθηκαν στο πλαίσιο εκδήλωσης την οποία διοργάνωσαν οι μεταποιητές Πέλλας - Ημαθίας, ξεπερνούν τα όρια της προεκλογικής «φούσκας», φτάνοντας στο σημείο κυριολεκτικής απάτης σε βάρος των παραγωγών.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Μ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε πως το ύψος της αποζημίωσης που θα δοθεί προς τους δεντροκαλλιεργητές της Β. Ελλάδας, οι οποίοι επλήγησαν από τον παγετό της περασμένης άνοιξης, θα φτάσει για το συμπύρηνο ροδάκινο τις 95 δραχμές το κιλό. Να σημειώσουμε ότι η τιμή αυτή προκύπτει από τη μέση τιμή της τελευταίας τριετίας για το προϊόν (66 δρχ. το 2001, 85 δρχ. το 2002 και 170 δρχ. φέτος λόγω της μειωμένης παραγωγής) από την οποία αφαιρούνται τα καλλιεργητικά έξοδα, που δεν πρόλαβαν να κάνουν οι παραγωγοί εξαιτίας της καταστροφής. Ωστόσο, οι όποιες αποζημιώσεις δοθούν, θα εξαρτηθούν και από τα ποσοστά ζημιάς που έχει βάλει ο ΕΛΓΑ σε κάθε παραγωγό.

Επιπλέον, ο Μ. Χρυσοχοΐδης και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος «ξέχασαν» να αναφέρουν το παραπάνω στοιχείο, όπως επίσης ότι η τιμή αυτή θα δοθεί μόνο σε όσους δεντροκαλλιεργητές υπέστησαν 100% ζημιά στην παραγωγή κάθε δέντρου. Το σημαντικότερο όμως που κρύβουν σκόπιμα τα επιτελεία της κυβέρνησης είναι ότι η αποζημίωση αυτή δε θα δοθεί σε όλους, αλλά θα εξαρτηθεί από το ποσοστό ζημιάς που υπέστη ο καθένας στην παραγωγή του. Σύμφωνα με τα όσα λέγονται από τον ΕΛΓΑ, οι καλλιεργητές εκείνοι που επλήγησαν λιγότερο από το 60% στην παραγωγή τους, δε θα αποζημιωθούν καθόλου. Δηλαδή όσοι παραγωγοί πούλησαν το 40% και πλέον της παραγωγής τους, δε θα πάρουν δραχμή αποζημίωση γιατί θεωρείται ότι πούλησαν τα ροδάκινά τους σε πολύ υψηλές τιμές και έτσι κάλυψαν τη χασούρα.

Ενα ακόμη ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο, που αποκρύπτουν τα κυβερνητικά στελέχη, αφορά την προκαταβολή των 3 ευρώ που έχουν ήδη λάβει οι παγετόπληκτοι δεντροκαλλιεργητές. Η προκαταβολή αυτή θα αφαιρείται από το τελικό ποσό της αποζημίωσης που θα λάβουν και αν τελικά προκύψει ότι η προκαταβολή ήταν μεγαλύτερη από την αποζημίωση, τότε θα πρέπει να επιστραφεί και μάλιστα σύντομα. Γιατί από ένα διάστημα και μετά (λαμβάνοντας ως αφετηρία μάλλον τον ερχόμενο Νοέμβρη) η Αγροτική Τράπεζα θα αρχίσει να «μετράει» και τους τόκους.

Το σημείο αυτό θα πρέπει να το προσέξουν ιδιαίτερα οι παραγωγοί εκείνοι που έλαβαν την προκαταβολή και ήδη πήραν και το τελικό ποσό της αποζημίωσης που τους αναλογούσε. Ομως σε αρκετές περιπτώσεις, για παράδειγμα στους κερασοπαραγωγούς, δεν έχει κρατηθεί από την ΑΤΕ η προκαταβολή των 3 ευρώ ανά δέντρο. Οι καλλιεργητές αυτοί θα πρέπει να πάνε σύντομα με τις συμβάσεις που υπέγραψαν στα κατά τόπους υποκαταστήματα της ΑΤΕ για να το διευθετήσουν, διαφορετικά θα κληθούν να τα γυρίσουν εντόκως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ