Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
Τζογάρουν με τις τράπεζες

Νέα πτώση 1,39% κατέγραψε χτες ο γενικός δείκτης τιμών μετοχών, με το χορό να σέρνουν οι τράπεζες Εθνική και Alpha

Παιχνίδι μεγαλορεντιέρηδων, με πρωταγωνιστές τους τραπεζίτες και τις τραπεζικές μετοχές, βρίσκεται σε εξέλιξη στη Σοφοκλέους, αποδείχνοντας για μια ακόμη φορά ότι ο όλος τζόγος καθορίζεται από τους ισχυρούς σε βάρος των αφελών που πιστεύουν την κυβέρνηση και τα διάφορα παπαγαλάκια. Ηδη τις τελευταίες μέρες ο γενικός δείκτης καταγράφει σημαντικές απώλειες, που αποδίδονται πλέον και στην κίνηση της Alpha Bank να προχωρήσει στην πώληση του 6,5% του μετοχικού κεφαλαίου της σε ντόπιους και ξένους λεγόμενους θεσμικούς επενδυτές.

Είναι σαφές ότι η κίνηση της Alpha είχε «διαρρεύσει» μερικές μέρες νωρίτερα από την επίσημη ανακοίνωση. Είναι επίσης σαφές ότι η τιμή πώλησης ανά μετοχή, που θα διαμορφωθεί για το πακέτο του 6,5%, θα είναι χαμηλότερη από τη χρηματιστηριακή τιμή που διαμορφωνόταν στη Σοφοκλέους. Σε κάθε περίπτωση, ο όμιλος Κωστόπουλου πρόλαβε στο «παρά πέντε» το ανακάτωμα της τράπουλας που επιχειρεί η κυβέρνηση και το οποίο αφορά στο ξεπούλημα μετοχικών πακέτων της Εθνικής και Εμπορικής, καθώς και στο ξεπούλημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε ιδιώτες.

Στο πλαίσιο αυτό και με το δεδομένο ότι οι τιμές στη Σοφοκλέους ήταν φουσκωμένες - λόγω και των κυβερνητικών ανακοινώσεων - οι τραπεζίτες κάνουν λόγο για «υπερπροσφορά τραπεζικών μετοχών», με αποτέλεσμα την πτώση των τιμών στο ναό του τζόγου. Γεγονός είναι ότι γύρω από το φιλέτο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου διαγκωνίζονται μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι, με τη Γιούρομπανκ (όμιλος Λάτση) να το διεκδικεί για λογαριασμό της. Ο γενικός δείκτης τιμών έχασε χτες επιπλέον ποσοστό 1,39% κλείνοντας στις 2.063 μονάδες. Ο δείκτης των τραπεζών έπεσε σε ποσοστό 3,17% με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να χάνει 4,4% και της Alpha 4%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ