ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Αρχίζουν κινητοποιήσεις από τα Φάρσαλα

Με απόφαση της ΕΟΑΣΛ την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση αγροτών στην πλατεία Λαού

Από τα Φάρσαλα θα ξεκινήσουν και φέτος - όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια - οι κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών της Θεσσαλίας. Την ερχόμενη Τρίτη, λοιπόν, 16 Σεπτέμβρη, στις 10 το πρωί, στην πλατεία λαού των Φαρσάλων, πραγματοποιείται αγροτική συγκέντρωση.

Την απόφαση πήρε, πριν λίγες μέρες, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, (ΕΟΑΣΛ) και χτες το πρωί έγινε σύσκεψη εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων των χωριών των Φαρσάλων για την καλύτερη προετοιμασία και οργάνωση της κινητοποίησης, καθώς και για την ανάδειξη του διεκδικητικού πλαισίου αιτημάτων των Φαρσαλινών αγροτών.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις αναμένεται να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές του νομού Λάρισας - προς τούτο η Ενωτική Ομοσπονδία διοργανώνει επαρχιακές συσκέψεις ενημέρωσης και προετοιμασίας - ενώ ανάλογες αγωνιστικές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια προγραμματίζονται και στους άλλους νομούς της Θεσσαλίας.

Να σημειώσουμε ότι, πριν λίγο καιρό, έγιναν ενημερωτικές συγκεντρώσεις που διοργάνωσε η ΠΑΣΥ στους νομούς της Θεσσαλίας, όπου διακηρύχτηκε η αντίθεση της μικρομεσαίας αγροτιάς στην εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης - κι ιδιαίτερα στις αποφάσεις της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ - και διαπιστώθηκαν οι αγωνιστικές διαθέσεις που επικρατούν στην ύπαιθρο, τις οποίες και θα πρέπει να λάβουν υπόψη κι αναλόγως ν' αποφασίσουν οι συνδικαλιστικές αγροτικές οργανώσεις.

Κάλεσμα της ΕΟΑΣΛ

Στο κάλεσμα αγώνα της ΕΟΑΣΛ προς τον αγροτικό κόσμο της Λάρισας επισημαίνεται ότι ο συνεχιζόμενος κατήφορος της αντιαγροτικής πολιτικής, παρά τις προεκλογικές δημαγωγίες, οδηγεί τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών από το κακό στο χειρότερο. Και τονίζεται ότι μετά την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ και την άμεση εφαρμογή της και στο βαμβάκι, στον καπνό και στο λάδι με τους νέους κανονισμούς, που θα ψηφιστούν έως το τέλος του χρόνου, μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων αγροτών οδηγούνται σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο. Τα νέα αντιαγροτικά μέτρα - συνεχίζει το κάλεσμα - δεν έρχονται ως «κεραυνός εν αιθρία», αλλά ως συνέχεια των αλλεπάλληλων χτυπημάτων που δέχτηκαν ανηλεώς οι μικρομεσαίοι αγρότες τα τελευταία χρόνια. Και υπογραμμίζει: «Ο κλοιός σφίγγει έως ασφυξίας για τη μεγάλη μάζα της αγροτιάς και ή θα παραδοθούμε σ' αυτή την επίθεση και θα χρεοκοπήσουμε, ή θα σταθούμε όρθιοι και θα αγωνιστούμε για να αποκρούσουμε αυτή την πολιτική και στη συνέχεια να την ανατρέψουμε».

Καταλήγοντας η ΕΟΑΣΛ καλεί την αγροτιά της επαρχίας Φαρσάλων να πάρει μαζικά μέρος στη συγκέντρωση, στέλνοντας μήνυμα προς την κυβέρνηση και την ΕΕ, πως αυτό είναι η αρχή για φέτος, καθώς οι αγρότες χόρτασαν από υποσχέσεις και προεκλογικά τερτίπια και γνωρίζουν καλά ότι τη λύση θα φέρει η δύναμη των αγώνων.

ΠΑΓΕΤΟΠΛΗΚΤΟΙ ΔΕΝΤΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ
Κρατάτε μικρά καλάθια...

«Εντοκες» προεκλογικές εντυπώσεις με τις αποζημιώσεις δημιουργεί η κυβέρνηση

Οι προχτεσινές «παροχές» του γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδη, προς τους παγετόπληκτους αγρότες της Β. Ελλάδας, που εξαγγέλθηκαν στο πλαίσιο εκδήλωσης την οποία διοργάνωσαν οι μεταποιητές Πέλλας - Ημαθίας, ξεπερνούν τα όρια της προεκλογικής «φούσκας», φτάνοντας στο σημείο κυριολεκτικής απάτης σε βάρος των παραγωγών.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Μ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε πως το ύψος της αποζημίωσης που θα δοθεί προς τους δεντροκαλλιεργητές της Β. Ελλάδας, οι οποίοι επλήγησαν από τον παγετό της περασμένης άνοιξης, θα φτάσει για το συμπύρηνο ροδάκινο τις 95 δραχμές το κιλό. Να σημειώσουμε ότι η τιμή αυτή προκύπτει από τη μέση τιμή της τελευταίας τριετίας για το προϊόν (66 δρχ. το 2001, 85 δρχ. το 2002 και 170 δρχ. φέτος λόγω της μειωμένης παραγωγής) από την οποία αφαιρούνται τα καλλιεργητικά έξοδα, που δεν πρόλαβαν να κάνουν οι παραγωγοί εξαιτίας της καταστροφής. Ωστόσο, οι όποιες αποζημιώσεις δοθούν, θα εξαρτηθούν και από τα ποσοστά ζημιάς που έχει βάλει ο ΕΛΓΑ σε κάθε παραγωγό.

Επιπλέον, ο Μ. Χρυσοχοΐδης και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος «ξέχασαν» να αναφέρουν το παραπάνω στοιχείο, όπως επίσης ότι η τιμή αυτή θα δοθεί μόνο σε όσους δεντροκαλλιεργητές υπέστησαν 100% ζημιά στην παραγωγή κάθε δέντρου. Το σημαντικότερο όμως που κρύβουν σκόπιμα τα επιτελεία της κυβέρνησης είναι ότι η αποζημίωση αυτή δε θα δοθεί σε όλους, αλλά θα εξαρτηθεί από το ποσοστό ζημιάς που υπέστη ο καθένας στην παραγωγή του. Σύμφωνα με τα όσα λέγονται από τον ΕΛΓΑ, οι καλλιεργητές εκείνοι που επλήγησαν λιγότερο από το 60% στην παραγωγή τους, δε θα αποζημιωθούν καθόλου. Δηλαδή όσοι παραγωγοί πούλησαν το 40% και πλέον της παραγωγής τους, δε θα πάρουν δραχμή αποζημίωση γιατί θεωρείται ότι πούλησαν τα ροδάκινά τους σε πολύ υψηλές τιμές και έτσι κάλυψαν τη χασούρα.

Ενα ακόμη ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο, που αποκρύπτουν τα κυβερνητικά στελέχη, αφορά την προκαταβολή των 3 ευρώ που έχουν ήδη λάβει οι παγετόπληκτοι δεντροκαλλιεργητές. Η προκαταβολή αυτή θα αφαιρείται από το τελικό ποσό της αποζημίωσης που θα λάβουν και αν τελικά προκύψει ότι η προκαταβολή ήταν μεγαλύτερη από την αποζημίωση, τότε θα πρέπει να επιστραφεί και μάλιστα σύντομα. Γιατί από ένα διάστημα και μετά (λαμβάνοντας ως αφετηρία μάλλον τον ερχόμενο Νοέμβρη) η Αγροτική Τράπεζα θα αρχίσει να «μετράει» και τους τόκους.

Το σημείο αυτό θα πρέπει να το προσέξουν ιδιαίτερα οι παραγωγοί εκείνοι που έλαβαν την προκαταβολή και ήδη πήραν και το τελικό ποσό της αποζημίωσης που τους αναλογούσε. Ομως σε αρκετές περιπτώσεις, για παράδειγμα στους κερασοπαραγωγούς, δεν έχει κρατηθεί από την ΑΤΕ η προκαταβολή των 3 ευρώ ανά δέντρο. Οι καλλιεργητές αυτοί θα πρέπει να πάνε σύντομα με τις συμβάσεις που υπέγραψαν στα κατά τόπους υποκαταστήματα της ΑΤΕ για να το διευθετήσουν, διαφορετικά θα κληθούν να τα γυρίσουν εντόκως.

ΒΑΜΒΑΚΙ
«Θυσία» στην ... εμπορική φιλία

Ακόμα πιο «φιλικό» για το διεθνές εμπόριο - δηλαδή ακόμα πιο εχθρικό για τους μικρομεσαίους αγρότες- ετοιμάζεται να κάνει το σύστημα των επιδοτήσεων για το βαμβάκι η Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με προχτεσινή κοινή δήλωση των Επιτρόπων Εμπορίου και Γεωργίας της Κοινότητας - Πασκάλ Λεμί και Φραντς Φίσλερ, αντίστοιχα - με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Βάμβακος» (ναι! υπάρχει και τέτοια), η ΕΕ «ήδη έχει προχωρήσει στη μείωση των στρεβλωτικών για το εμπόριο επιδοτήσεων στο βαμβάκι» και θα προχωρήσει ακόμη περισσότερο. Οι δύο Επίτροποι τόνισαν επίσης την «πλήρη συμπαράσταση της Ενωσης» στις ανησυχίες που εξέφρασαν οι βαμβακοπαραγωγές χώρες της Αφρικής, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, για τη μεγάλη μείωση των τιμών του βαμβακιού στις διεθνείς αγορές. «Οι στρεβλωτικές για το εμπόριο επιχορηγήσεις πρέπει να μειωθούν και θα μειωθούν. Δεσμευτήκαμε να μεταρρυθμίσουμε το σύστημα επιδοτήσεων στο βαμβάκι και το κάναμε. Συνεχίζουμε την προσπάθεια, για να κάνουμε το σύστημα αυτό ακόμα περισσότερο φιλικό προς το εμπόριο».

Στη δήλωση υπήρξαν αρκετά «καρφιά» προς τον υπερατλαντικό εταίρο, λέγοντας ότι η ΕΕ εισάγει βαμβάκι και μάλιστα έχει πολύ χαμηλό δασμολόγιο εισαγωγών που για κάποιες χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου είναι μηδενικό. «Επομένως, συνεχίζει η δήλωση, έχει ελάχιστο ή κανέναν αντίκτυπο στη διαμόρφωση των παγκόσμιων τιμών». Να σημειώσουμε ότι η Ευρώπη παράγει το 2,6% της παγκόσμιας παραγωγής βαμβακιού έναντι του 20,6% των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί σχετικά με το «ανθρωπιστικό μέτρο» του μηδενικού δασμολόγιου που επικαλούνται οι δύο επίτροποι, ότι αυτό αφορά και χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής, που ζητούν κατάργηση των επιδοτήσεων στο βαμβάκι, δηλαδή πρόκειται για χώρες που στο παρελθόν υπήρξαν γαλλικές αποικίες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ