ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να σταματήσει το «λαθρεμπόριο» ιδεών και προσώπων

Απάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο θέμα που έχει προκύψει με την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας

Στο θέμα της εκλογής του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, θέμα που έχει βρεθεί στην επικαιρότητα, αναφέρθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στον ΑΛΦΑ ΡΑΔΙΟ και τον δημοσιογράφο Κ. Παρρά, όπου κλήθηκε να απαντήσει στην παρακάτω ερώτηση:

- Φέρεται πάλι η παράταξή σας, με το ευρύτερο σχήμα της αριστεράς και το ιδιαίτερο του ΚΚΕ να φλερτάρεται και από τους δύο μεγάλους παράγοντες της πολιτικής ζωής, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, και να φτιάχνονται σενάρια πάνω στο εξής: Για να μην έχουμε διπλή εκλογική αναμέτρηση θα βρει ο κ. Καραμανλής μια αριστερή προσωπικότητα και μαζί με τα κόμματα της αριστεράς θα βγάλει Πρόεδρο Δημοκρατίας, και αν το επιτρέπουν αυτά. Το άλλο λέει ότι η κυβέρνηση θα προτείνει ένα αριστερό πρόσωπο και έτσι θα συμπαρασύρει μαζί με τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο τη δική σας παράταξη και τον ΣΥΝ και θα διασφαλιστεί ότι δε θα έχουμε διπλή εκλογική αναμέτρηση.

- Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δε μας έχει απευθύνει κανείς πρόταση ούτε άμεση, ούτε έμμεση για σύναψη σχέσης φλερτ, όσον αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σας ξεκαθαρίζω τα θέματα. Το θεωρώ εντελώς αποπροσανατολιστικό το να πηγαίνουν στην άκρη κρίσιμα προβλήματα και να συζητάμε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με στόχο τι; Να μη γίνουν εκλογές και να μην ξαναδοκιμάσει ο λαός με την ψήφο του, εφ' όσον το θελήσει, να κάνει ένα βήμα προς τα μπρος.

- Αν γινόταν πρόταση για τον Χ. Φλωράκη;

- Μπορείτε να φανταστείτε τον Χαρίλαο Φλωράκη να υπογράφει αντιλαϊκά διατάγματα; Τι είναι ο Πρόεδρος Δημοκρατίας; Είναι ο άνθρωπος εκείνος ο οποίος υπογράφει αντιλαϊκά διατάγματα. Παίρνει το χαρτάκι από την κυβέρνηση και λέει ευχαριστώ σε αυτούς που λέει ευχαριστώ και η κυβέρνηση. Να ξεκαθαρίσω. Ενας αριστερός πρωθυπουργός, ο οποίος έχει αποδεχτεί τους όρους του Μάαστριχτ, αριστερός εννοώ ως ιδεολογία, δεν μπορεί παρά να γίνει συντηρητικός και αντιδραστικός πολιτικός στην πράξη. Ενας αριστερός Πρόεδρος Δημοκρατίας τι θα κάνει; Θα δίνει άλλοθι στη συγκεκριμένη συντηρητική κυβέρνηση. Πρέπει να σταματήσει το «λαθρεμπόριο» των ιδεών και των προσώπων.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Φιλολαϊκές μάσκες ψηφοθηρίας

Η επίδειξη ενός φιλολαϊκού προσωπείου, που «φιλοτεχνεί», με διαρκείς υποκριτικές αναφορές στα λαϊκά προβλήματα και σκληρή φραστική επίθεση στην κυβέρνηση, αποτελεί την προεκλογική γραμμή πλεύσης της ηγεσίας της ΝΔ, με στόχο την υφαρπαγή της ψήφου των λαϊκών μαζών.

Η ηγεσία της ΝΔ πασχίζει να πείσει ότι δεν υστερεί σε «κοινωνική ευαισθησία» από την κυβέρνηση, ώστε «να μη χάσει έδαφος» στις δημοσκοπήσεις μετά το «πακέτο Σημίτη». Αν και, όπως λένε στελέχη της, δε θα μπει στη λογική της «πλειοδοσίας παροχών», ωστόσο θα επιχειρήσει να καλύψει το κενό «κοινωνικής ευαισθησίας» με καπηλεία των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων. Στη γραμμή αυτή, θα κινηθεί ο Κ. Καραμανλής στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο, όπου, μεταξύ άλλων, θα δεσμευτεί προσωπικά - αλλά γενικόλογα και αόριστα - για την «προστασία» των πλέον εξαθλιωμένων λαϊκών στρωμάτων, όπως χαμηλοσυνταξιούχοι και άνεργοι.

Χθες, από τις Βρυξέλλες όπου συναντήθηκε με τον Ρ. Πρόντι, δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στην κυβέρνηση για την «ολιγωρία» της να υπερασπιστεί τα μεσογειακά προϊόντα κατά την πρόσφατη αναθεώρηση της ΚΑΠ, ξεχνώντας, όμως, την κάτι παραπάνω από «υποτονική» αντίδραση του κόμματός του, καθώς και τη διαχρονική ευλάβεια που δείχνει στις (όποιες) αποφάσεις των Βρυξελλών. Μάλιστα, ο Κ. Καραμανλής εξέφρασε την ανησυχία του για τις «πιέσεις» που αναμένεται να ασκηθούν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, «ώστε να σταματήσουν οι επιδοτήσεις και, γενικά, η στήριξη των αγροτικών προϊόντων». Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν παρουσίασε κάποια «εναλλακτική λύση», αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να εκστομίσει τα συνήθη παχιά λόγια, όπως ότι «η κυβέρνηση και όλοι μας πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μεγάλες μάχες, για να διασφαλίσουμε την προστασία των αγροτικών μας προϊόντων και των συμφερόντων των Ελλήνων αγροτών».

Κατά τ' άλλα, στη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες για να ολοκληρωθεί το νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα εντός της Ιταλικής Προεδρίας, χωρίς, όμως, τούτο να αποκλείεται, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των χωρών - μελών. Καραμανλής και Πρόντι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τάχθηκαν υπέρ τού να έχει κάθε χώρα - μέλος δικό της επίτροπο, ενώ εκτίμησαν ότι η πρωτοβουλία των τεσσάρων για την ενισχυμένη αμυντική συνεργασία δεν προχωρά γρήγορα, χωρίς τούτο, όμως, να σημαίνει ότι έχει σταματήσει. Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε αργότερα ότι το σχέδιο για το νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, αλλά μένουν να γίνουν πολλά ακόμα. «Στο δίλημμα, μεταξύ διακυβερνητικής συνεργασίας και κοινοτικής προσέγγισης, εμείς σαφώς τασσόμαστε υπέρ της κοινοτικής προσέγγισης», τόνισε, αποσαφηνίζοντας τη θέση του κόμματός του.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Συνεχίζεται η Πολιτική Εξόρμηση του ΚΚΕ με όλο και διευρυνόμενο πρόγραμμα περιοδειών, συσκέψεων και συγκεντρώσεων.

Στην Αθήνα

- Σήμερα Τετάρτη, στις 9 το πρωί, η Τούλα Μητσέα, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας στην Πλάκα και θα μιλήσει με τους εργαζόμενους.

- Σήμερα Τετάρτη, στις 7μ.μ. η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων της Ολυμπιακής (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος).

- Αύριο Πέμπτη στις 9π.μ. η Χριστίνα Τσεντούρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ, θα περιοδεύσει στο Παίδων «Αγία Σοφία» και θα μιλήσει με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου.

Στον Πειραιά

Σήμερα Τετάρτη:

- Η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί τους εργαζόμενους του Δήμου Περάματος.

- Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΠ, θα περιοδεύσει σε γυμνάσια, λύκεια και ΤΕΕ της Δραπετσώνας.

- Στα δημοτικά σχολεία της Αγίας Σοφίας θα περιοδεύσει ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στα γυμνάσια και λύκεια της Ευγένειας θα περιοδεύσει ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΠ.

- Στα δημοτικά σχολεία του Ρέντη θα περιοδεύσει ο Μιχάλης Νουφαρίτσης, μέλος της ΕΠ της ΚΟΠ.

- Στη ΣΚΥΠ και στα λύκεια των Καμινίων θα περιοδεύσει ο Κώστας Τζατζάνης, μέλος της ΕΠ της ΚΟΠ.

Στη Λάρισα

- Σήμερα, Τετάρτη, στις 11 π.μ., στη βιοτεχνία «Γκρουπ-Φάσιον», θα περιοδεύσει ο Θωμάς Βασιλείου, μέλος του Γραφείου της ΝΕ.

- Αύριο Πέμπτη, στις 6.45 το πρωί, στη ΔΕΗ θα περιοδεύσει ο Αγγ. Σίμος, μέλος του Γραφείου της ΝΕ.

- Στις 11 το πρωί της Πέμπτης, στο εργοστάσιο ΣΤΑΦ, θα περιοδεύσει η Λίτσα Ούντρια, μέλος του Γραφείου της ΝΕ, ενώ την ίδια ώρα στο εργοστάσιο ΜΠΕΤΙΝΑ θα περιοδεύσει ο Πάρις Λιόλιος, μέλος της ΝΕ.

Στη Σάμο

Ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης πραγματοποιεί περιοδεία στη Σάμο η οποία ολοκληρώνεται σήμερα Τετάρτη. Σήμερα, το πρωί θα επισκεφτεί το νοσοκομείο Σάμου, το εργοστάσιο της ΔΕΗ και το ξενοδοχείο «Δόρυσσα». Στις 8μ.μ. θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στα Κοντακέικα.

Εκδήλωση της ΚΟΑ για τα οικονομικά της ΤΑ

Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας (ΚΟΑ) του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση με θέμα: «Τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι θέσεις του ΚΚΕ», τη Δευτέρα, 15/9, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνεδρίων της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό (Λ. Ηρακλείου, 145). Θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν σύντομες παρεμβάσεις από τους προσκεκλημένους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ