ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερχονται άσχημες μέρες, χρειάζονται αγώνες

Στο καπνομάγαζο της ΣΕΚΕ βρέθηκε χτες η Αλέκα Παπαρήγα, όπου και συζήτησε με τις καπνεργάτριες

Τα χαμόγελα άστραψαν στα πρόσωπα των εργατριών και των εργατών στο καπνομάγαζο της ΣΕΚΕ στη Δυτική Θεσσαλονίκη, όταν χτες το πρωί υποδέχτηκαν την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Υποδέχτηκαν τους δικούς τους ανθρώπους. Αυτούς που δίνουν μαζί τη μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, που χτυπιούνται ανελέητα από την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ. Μαζί τους στέκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κόντρα στην πολιτική που τσακίζει τα όνειρά τους. Και τα χαμόγελα απλώθηκαν περισσότερο, όταν η Αλέκα Παπαρήγα επανέλαβε πως οι κομμουνιστές επιδιώκουν να βρεθούνε χέρι χέρι στην ίδια γραμμή του αγώνα με τους εργαζόμενους. «Μας ενώνει η εντιμότητα και η συνέπεια, το δίκιο της Εργατικής Τάξης», είπε και τους κάλεσε να μην παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους.

Στο εργοστάσιο δουλεύουν 400 εποχιακοί εργάτες και 50 μόνιμοι. Από τους εποχιακούς, οι 300 είναι γυναίκες. Κομμάτι της εργατικής τάξης που δέχεται πολλαπλά τις συνέπειες της εκμετάλλευσης. Μίλησαν για την επίθεση που δέχονται στο δικαίωμά τους να ζουν καλύτερα. Να δουλεύουν λιγότερες ώρες, να έχουν μεγάλο μισθό, ελεύθερο χρόνο, στέγη, να μπορούν να σπουδάζουν τα παιδιά τους, να βρίσκουν δουλιά τα παιδιά τους, να έχουν σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας, σύνταξη κλπ.

Αναρωτήθηκαν αν θα καταφέρουν ποτέ να βγουν στη σύνταξη, όταν μετά βίας συμπληρώνουν 80-100 ένσημα το χρόνο. Κατήγγειλαν ότι συνάδελφοί τους σε ιδιωτικά καπνομάγαζα, κάτω από την απειλή της απόλυσης, αναγκάζονται να δουλεύουν τα Σάββατα χωρίς να πληρώνονται ένσημα και μεροκάματο. Στα περισσότερα καπνομάγαζα καταστρατηγείται η συλλογική σύμβαση εργασίας. Και τώρα οι εργοδότες θέλουν να περάσουν και τη μερική απασχόληση.


Προβλήματα που περιγράφηκαν και από τα μέλη της διοίκησης του Σωματείου στη συνάντηση που ακολούθησε.

«Ερχονται άσχημες μέρες», προειδοποίησε η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στις καπνεργάτριες που έτρεξαν κοντά, από κάθε γωνιά του εργοστασίου, αφήνοντας για λίγο τα δεμάτια καπνού που επεξεργάζονταν. «Υπάρχουν μαύρα σύννεφα και σχέδια σε βάρος των εργαζομένων. Ιδιαίτερα ο κλάδος σας θα δεχτεί πρόσθετες συνέπειες από την αγροτική πολιτική της ΕΕ, τους περιορισμούς στην καπνοπαραγωγή κ.ά. Ο μικρομεσαίος καπνοπαραγωγός φθίνει, επομένως κι εσείς θα βρεθείτε σε πιο δύσκολη θέση», είπε. Το παραδέχτηκε νωρίτερα και ο διευθυντής του εργοστασίου Γ. Κουνατιάδης.

Και κάλεσε τους καπνεργάτες και τις καπνεργάτριες και όλο το λαό να σταματήσει να νομιμοποιεί με την ψήφο του αυτή την πολιτική που τους αφαιρεί τα δικαιώματά τους. Να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους για να αποσπάσουν περισσότερες κατακτήσεις. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορούμε να αντισταθούμε και να αντεπιτεθούμε, ότι μπορούμε να νικήσουμε», κατέληξε.


Οξύνονται τα προβλήματα σε κάθε χώρο δουλιάς

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τα Διοικητικά Συμβούλια Εργατικών Σωματείων

Αργά χτες το απόγευμα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, συναντήθηκε με τα Διοικητικά Συμβούλια σωματείων της πόλης, παρουσία των βουλευτών Α. Τζέκη και Γ. Χουρμουζιάδη και στελεχών του Κόμματος από την Οργάνωση της Θεσσαλονίκης. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα ΔΣ του Συνδικάτου Επαγγελματιών Οδηγών Μακεδονίας- Θράκης, του Συνδικάτου Οδηγών Φορτηγών Σκυροδέματος «Μέγας Αλέξανδρος», από τα Σωματεία Εργαζομένων στην ΑΓΝΟ, στη ΒΑΛΚΑΝ, στη ΦΛΩΡΙΝΑ-ΧΩΝΑΙΟΣ και στην ΕΛΛΕΝΙΤ, από το Σωματείο Συμβασιούχων στην ΕΡΤ ΑΕ, το Συνδικάτο Οδηγών Φορτηγών Αυτοκινήτων Μακεδονίας-Θράκης «Μακεδών», καθώς και μέλη της Τοπικής Διοικούσας του Συνδέσμου Τυφλών.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων παρουσίασαν στην Αλέκα Παπαρήγα τα προβλήματα των κλάδων τους, επισημαίνοντας παράλληλα τη μεγάλη συμπαράσταση των βουλευτών και των στελεχών του Κόμματος στην υπεράσπιση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Κοινή ήταν η διαπίστωση όλων των συνδικαλιστών ότι τα προβλήματα σε κάθε χώρο δουλιάς οξύνονται για τους εργαζόμενους χρόνο με το χρόνο. Από τους εξευτελιστικούς μισθούς των οδηγών, την έλλειψη ελέγχων για την ασφάλεια εργαζομένων και επιβατών και τα εξαντλητικά ωράρια, έως τις μαζικές απολύσεις στην ΑΓΝΟ μετά την πώλησή της στο ιδιωτικό κεφάλαιο και τους απλήρωτους για πάνω από 12 μήνες εργαζόμενους στη ΦΛΩΡΙΝΑ-ΧΩΝΑΙΟΣ, όλα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν πως η επίθεση του κεφαλαίου εντείνεται, με θύματα τους εργαζόμενους που προστίθενται στο μακρύ κατάλογο των ανέργων και δίνουν τη μάχη της επιβίωσης σε καθεστώς εργοδοτικής τρομοκρατίας και εργασιακής ανασφάλειας.

Από την πλευρά του Κόμματος η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να ανεβάσουν τον πήχη των απαιτήσεών τους και να διεκδικήσουν, πέρα από τα άμεσα μέτρα ανακούφισης, τη συνολική ανατροπή της πολιτικής που χτυπάει τους εργαζόμενους και εξασφαλίζει υπερκέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο. «Θεωρούμε ότι αυτή η πολιτική, ανεξάρτητα με το ποιος θα είναι στην κυβέρνηση, πρέπει να δεχτεί μεγαλύτερη αμφισβήτηση, πρέπει να σας φοβηθούνε, γιατί αν δεν υπάρξει αγωνιστική αντιστροφή της πορείας τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα για τους εργαζόμενους», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.


Προτεραιότητα σε έργα που σχετίζονται με λαϊκές ανάγκες

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ παραβρέθηκε σε ειδική συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης

Η πολιτική μετατροπής της Θεσσαλονίκης - στο όνομα δήθεν του Μητροπολιτικού της ρόλου σε Βαλκάνια και ΝΑ Ευρώπη - σε τόπο εξαγωγής κεφαλαίων, παροχής υπηρεσιών και ορμητήριο στρατιωτικό, θα φέρει αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας, προειδοποίησε η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας χτες το μεσημέρι στην ειδική συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Και σημείωσε πως «αυτοί οι σχεδιασμοί που υπάρχουν σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με τους λόγους της καπιταλιστικής αγοράς, τους επιχειρηματικούς ομίλους, ελληνικούς και διεθνείς και αφήνουν απ' έξω αυτό που εμείς ονομάζουμε ανάπτυξη από το λαό για το λαό».

Την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καλωσόρισε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Π. Ψωμιάδης, καθώς και οι επικεφαλής και νομαρχιακοί σύμβουλοι των άλλων παρατάξεων, Γ. Χατζησάββας, Μ. Σπυριδάκης και Μ. Τρεμόπουλος, που παρουσίασαν συνοπτικά τα προβλήματα της πόλης και τόνισαν το ρόλο του ΚΚΕ και τους αγώνες του για την ΤΑ και και όλα τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας.

Αναφερόμενη σε πολλά από τα έργα που διεκδικούν οι φορείς της Θεσσαλονίκης, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε: «Είμαστε υπέρ της πραγματοποίησης έργων που διευκολύνουν τη ζωή των κατοίκων, τη ζωή των εργαζομένων». Και πρόσθεσε: «Να ξέρουμε ότι μερικά δε θα λειτουργήσουν θετικά για τα λαϊκά στρώματα. Ομως παρ' όλα αυτά, παρ' όλες τις ενστάσεις, επιφυλάξεις για το πώς θα γίνουν αυτά τα έργα, ποιος θα πληρώσει το "μάρμαρο", εμείς θα συμβάλλουμε στην άσκηση πίεσης για να πραγματοποιηθούν». Ξεκαθάρισε όμως πως στην ιεράρχηση το ΚΚΕ βάζει πρώτα τα έργα που σχετίζονται με τις κοινωνικές λαϊκές ανάγκες, όπως π.χ. η Σχολική Στέγη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ