ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να κηρύξουμε πόλεμο σ' αυτή την πολιτική

Με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει με αφορμή τις εξαγγελίες Σημίτη:

«Οι σημερινές εξαγγελίες του κ. Σημίτη δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία! Οσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, τα ψεύτικα μεγάλα λόγια θα περισσεύουν τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι που μεγαλώνει όλα αυτά τα χρόνια τη φτώχεια για το λαό και τα υπερκέρδη για το κεφάλαιο.

Η πολιτική αυτή ούτε έδωσε ούτε μπορεί να δώσει λύσεις φιλεργατικές. Η κυβέρνηση έχει κηρύξει τον πόλεμο στην πλήρη απασχόληση, στη δημόσια δωρεάν Ασφάλιση και σε όλα τα κοινωνικά δικαιώματα. Εχει κηρύξει τον πόλεμο στους εργάτες, στη φτωχή αγροτιά και στα όνειρα της νέας γενιάς.

Η ισχυρή Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ, η ισχυρή Ελλάδα της ΝΔ είναι η Ελλάδα των υπερκερδών για τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές. Είναι η Ελλάδα των... απασχολήσιμων και των... Ασφαλίσιμων. Είναι η Ελλάδα της υποτέλειας και του ραγιαδισμού απέναντι στις επιταγές των ιμπεριαλιστών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Εργατική Τάξη οφείλει να κηρύξει κι αυτή απ' την πλευρά της τον πόλεμο στις πολιτικές που εκφράζουν και προβάλλουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

- Να καταδικάσει τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα!

- Να οξύνει την αντιπαράθεσή της με το δικομματισμό.

- Να απαιτήσει με τον αγώνα την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες.

- Να διεκδικήσει καλύτερο μισθό 1.100 ευρώ, πλήρη σταθερή δουλιά. 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο. Δημόσια Δωρεάν Υγεία και Παιδεία.

- Να υπερασπίσει το δικαίωμα της νέας γενιάς να ονειρεύεται και να διεκδικεί ένα αύριο δίχως εκμετάλλευση και ανέχεια».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Συνέχιση της ίδιας και χειρότερης πολιτικής

Σε δήλωσή της από τη Θεσσαλονίκη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τόνισε σχετικά με τη λεγόμενη «Χάρτα Σύγκλισης»:

«Η περιβόητη "χάρτα σύγκλισης" δεν είναι τίποτε άλλο από τη συνέχιση της ίδιας και χειρότερης αντιλαϊκής πολιτικής που τώρα βαφτίζεται με άλλο όνομα, αντικαθιστώντας την ΟΝΕ, το ΕΥΡΩ και άλλους σχετικούς στόχους της πλουτοκρατίας.

Και είναι σκέτη κοροϊδία να εξωραΐζεται η κατάσταση που ζουν οι εργαζόμενοι στις άλλες χώρες της ΕΕ, τη στιγμή που η φτώχεια και η ανεργία μαστίζουν μεγάλα τμήματα των εργαζομένων, ενώ παίρνονται πίσω δικαιώματα. Αρα είναι απορίας άξιον, πώς στην Ελλάδα ο δείκτης ευημερίας θα ανεβαίνει για το λαό, ενώ στις άλλες χώρες πέφτει!».

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Εκσυγχρονισμός στην υπηρεσία των νεοφιλελεύθερων επιλογών

Την αποτελεσματικότερη λειτουργία του πολιτικού συστήματος «εγγυώνται» οι δώδεκα δεσμεύσεις για την επίτευξη μιας «σύγχρονης διακυβέρνησης» που παρουσίασε χτες ο Κ. Σημίτης. Η Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση τίθενται στην υπηρεσία των νεοφιλελεύθερων επιλογών της κυβέρνησης, ενώ διευρύνονται και δημιουργούνται νέοι μηχανισμοί ελέγχου της λειτουργίας τόσο των επιπέδων διοίκησης όσο και των εργαζομένων. Αυξημένο ρόλο στην κατεύθυνση αυτή αναλαμβάνουν οι Περιφέρειες, οι οποίες εγγυώνται «ως αποκεντρωμένες οργανικές μονάδες του κράτους» την υλοποίηση των κυβερνητικών επιλογών από νομούς και δήμους τους οποίους ελέγχουν. Επίσης, λειτουργούν και ως «κυματοθραύστες» αντιδράσεων σε αντιλαϊκές επιλογές που χαράσσει το κεντρικό κράτος και εκτελούν οι Περιφέρειες. Στο πλαίσιο αυτό συγκροτείται περιφερειακό συμβούλιο ως μετεξέλιξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, η οποία ουσιαστικά καταργείται.

Στο μεταξύ, προωθείται η παραπέρα αποδυνάμωση της αιρετότητας, με τη «θέσπιση υποχρεωτικών εν δυνάμει Συμπολιτειών», δηλαδή διαδημοτικών συνεργασιών που θα αναλαμβάνουν την άσκηση μιας σειράς αρμοδιοτήτων και θα διευθύνονται ακόμα και από μάνατζερ (δηλαδή μη εκλεγμένο).

Η Δημόσια Διοίκηση καλείται να λειτουργεί «με προκαθορισμένους ποσοστικούς και ποιοτικούς δείκτες απόδοσης», στο πλαίσιο της πολιτικής του λιγότερου κόστους, κάτι που θα πληρώσουν οι ίδιοι οι πολίτες - όπως έχει ήδη προαναγγελθεί ότι θα γίνει με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, για τις συναλλαγές, με τα οποία από το 2004 θα απαιτείται η καταβολή παραβόλου. Η δε μισθολογική και ιεραρχική εξέλιξη των υπαλλήλων Δημόσιας Διοίκησης θα καθορίζεται με βάση τη συμμόρφωσή τους στους δείκτες απόδοσης. Τέλος, Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση θα λειτουργούν πλέον και με μερικώς απασχολούμενους στο όνομα δήθεν της «δημιουργίας θέσεων κοινωνικής εργασίας» και της «καταπολέμησης της ανεργίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ