ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Τι γίνεται με την «επένδυση - βόμβα»;

Με Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του Κόμματος Τάκη Τσιόγκα που απευθύνεται στον υπουργό Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλο, το ΚΚΕ ξαναφέρνει στη Βουλή το θέμα της «επένδυσης - βόμβας» στη Λάρυμνα Φθιώτιδας.

Η Επίκαιρη Ερώτηση αναφέρει: «Ξένη πολυεθνική, που στη χώρα μας εκπροσωπείται από την ENPRO SA (Προστατευτική Περιβάλλοντος Ανώνυμη Βιομηχανική Εταιρία) προτίθεται να εγκαταστήσει στην κοινότητα της Λάρυμνας σε έκταση 450 στρεμμάτων που θα της παραχωρήσει η ΓΜΜΑΕ έναντι 30 εκατομμυρίων ευρώ, εργοστάσιο καύσης επικίνδυνων βιομηχανικών λυμάτων και τοξικών αποβλήτων, που θα προέρχονται και από άλλες χώρες συνολικού όγκου επεξεργασίας 600.000 τόνων ετησίως, σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Οι μέχρι σήμερα διαδικασίες και οι επαφές μεταξύ του "στρατηγικού επενδυτή" του εξωτερικού και της κυβέρνησης έχουν κρατηθεί μυστικές ενώ η κυβέρνηση έχει εμπλέξει και τη ΛΑΡΚΟ, προκειμένου η πολυεθνική να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις της. Το θέμα έγινε γνωστό μόνο όταν έφθασε στο Δήμο Οπουντίων Φθιώτιδας για συζήτηση, και αμέσως ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ και τους κατοίκους της περιοχής που ανάγκασαν και τη δημοτική αρχή να ταχθεί ενάντια σε μια τέτοια επικίνδυνη για την ανθρώπινη ζωή, το φυσικό και ζωικό κεφάλαιο και καταστροφική για το περιβάλλον (στεριά, αέρα και θάλασσα) της ευρύτερης περιοχής της Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Εύβοιας, "επένδυση" την οποία ο υφυπουργός Ανάπτυξης έχει χαρακτηρίσει "θετική ενέργεια".

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

  • Γιατί κρατήθηκαν μέχρι τώρα μυστικές οι σχετικές διαδικασίες αλλά και γιατί η κυβέρνηση ενέπλεξε τη ΛΑΡΚΟ στην όλη διαδικασία;
  • Σε τι ενέργειες θα προχωρήσει η κυβέρνηση για να μην υλοποιηθεί η εγκατάσταση ενός τέτοιου εργοστασίου - βόμβα που θα δέχεται βιομηχανικά λύματα και επικίνδυνα απόβλητα από διάφορες χώρες;».
ΒΟΥΛΗ
Μερεμέτια για τις λαϊκές αγορές

Δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα για την πάταξη των κυκλωμάτων, τόνισε στη Βουλή ο Ν. Γκατζής

Αθικτο αφήνει η κυβέρνηση το κύκλωμα που εκτοξεύει στα ύψη τις τιμές στις λαϊκές αγορές, αφού με νομοσχέδιο που συζητείται από χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή αρκείται απλώς σε κάποια «μερεμέτια», όπως τα χαρακτήρισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, είπε, δε θίγεται η ουσία του κυκλώματος και η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να συστήνει διάφορες επιτροπές που δεν παρεμβαίνουν όμως στον τρόπο που διαμορφώνονται οι τιμές. Ο βουλευτής είπε ότι το κύκλωμα δρα οργανωμένα και με συγκεκριμένη μέθοδο. Ετσι, για παράδειγμα, ο χονδρέμπορος παίρνει από τον παραγωγό 100 τόνους ενός προϊόντος και κόβει τιμολόγιο για 50 τόνους με την τιμή όμως που έδωσε για να αγοράσει τους 100. Ετσι αυτόματα διπλασιάζεται η τιμή και στο τέλος την πληρώνει ο καταναλωτής. Η ρίζα του προβλήματος, τόνισε, είναι οι χονδρέμποροι και οι μεσάζοντες και για την εξυγίανση αυτού του κυκλώματος η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα.

Υπενθύμισε δε ότι το 1983 το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι θα προωθήσει τις περιφερειακές λαϊκές αγορές που θα λειτουργούσαν σε συνεταιριστική βάση, αλλά στη συνέχεια όχι μόνο δεν έκανε τίποτα αλλά, αντίθετα, οι συνεταιρισμοί τέθηκαν υπό διωγμό.

Η κυβέρνηση, είπε ο Ν. Γκατζής, δεν κάνει τίποτα επειδή ακριβώς είναι δούλος της «ελεύθερης αγοράς», όπως ακριβώς είναι και η ΝΔ. Ετσι, αφήνει τους εργαζόμενους να στενάζουν κάτω από το κύμα της ακρίβειας με αποτέλεσμα ο μισθός να φτάνει μόνο για ένα δεκαπενθήμερο και στη συνέχεια να «δουλεύει το τεφτέρι». Με διοικητικά μέτρα και διάφορες επιτροπές δε λύνεται το πρόβλημα της ακρίβειας στις λαϊκές, κατέληξε ο Ν. Γκατζής, τονίζοντας ότι χρειάζονται ριζικά μέτρα και αλλαγή πολιτικής.

Η κυβέρνηση με άλλη διάταξη στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο παραχωρεί στην ΕΤΒΑ παραλίες και αιγιαλό για εκμετάλλευση, κάτι που, όπως κατήγγειλε ο Ν. Γκατζής, είναι αντίθετο με το Σύνταγμα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει «ρυθμιστικά» στην αγορά και προσπαθεί να διατηρήσει μία «ισορροπία στις δυνάμεις της αγοράς». Είπε δε ότι μέτρα όπως το μητρώο χονδρεμπόρων και οι γνωμοδοτικές επιτροπές στις νομαρχίες θα βοηθήσουν τελικά τον ίδιο τον καταναλωτή.

Και λαϊκά ομόλογα έχει ο μπαξές

Και τα λεγόμενα «ετήσια λαϊκά ομόλογα» έβγαλε χτες στη φόρα η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να πείσει για το ...φιλολαϊκό πρόσωπό της. Το ανώτατο ποσό που μπορεί να αγοράσει ένας αποταμιευτής ορίστηκε σε 15.000 ευρώ, ενώ το επιτόκιο παραμένει, όπως και στις προηγούμενες εκδόσεις, στο 3,6%. Οι τίτλοι θα πωλούνται από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Σεπτέμβρη μέχρι και την Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη από τις τράπεζες. Σε περίπτωση ρευστοποίησης πριν από τη λήξη τους, οι τόκοι φορολογούνται με 10%, γεγονός που κατεβάζει την απόδοση - ετήσια βάση - σε 3,24%.

Προβλήματα με τους μηχανισμούς σήμανσης

Να επανεξετάσει την απόφαση για υποχρεωτική χρήση των ειδικών μηχανισμών σήμανσης, ζητά από το υπουργείο Οικονομικών η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), προκειμένου η εφαρμογή του μέτρου να είναι προαιρετική, ή τουλάχιστον να ανασταλεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τον επόμενο χρόνο.

Η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι υπάρχουν πολλές εκκλήσεις και διαμαρτυρίες από φορείς και μεμονωμένες επιχειρήσεις, σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου. Τονίζει ότι οι επιχειρήσεις που εφαρμόζουν το σύστημα «αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσλειτουργίας, τα οποία, πέραν των καθυστερήσεων που προκαλούν στη λειτουργία των επιχειρήσεων, δημιουργούν και ακούσιες φορολογικές παραβάσεις». Επίσης, η συμβατικότητα των μηχανισμών είναι αδύνατη στα πεπαλαιωμένα ηλεκτρονικά συστήματα. Αναφέρει ακόμη ότι, λόγω αυτών των προβλημάτων, υπάρχει κίνδυνος να χαθεί μια τεράστια προσπάθεια προσαρμογής στην ψηφιακή κοινωνία.

Σύσκεψη ΕΒΕ στην Πρέβεζα

Σε σύσκεψη καλεί η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων ΒΔ Ελλάδας και Ιονίων Νήσων τους μαζικούς φορείς της περιοχής, την Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη, στις 5 μ.μ., στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Μαργαρώνας», στην Πρέβεζα. Θέμα της σύσκεψης είναι το Ασφαλιστικό και το ωράριο των καταστημάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ