Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΟΥΛΗ
Μερεμέτια για τις λαϊκές αγορές

Δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα για την πάταξη των κυκλωμάτων, τόνισε στη Βουλή ο Ν. Γκατζής

Αθικτο αφήνει η κυβέρνηση το κύκλωμα που εκτοξεύει στα ύψη τις τιμές στις λαϊκές αγορές, αφού με νομοσχέδιο που συζητείται από χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή αρκείται απλώς σε κάποια «μερεμέτια», όπως τα χαρακτήρισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, είπε, δε θίγεται η ουσία του κυκλώματος και η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να συστήνει διάφορες επιτροπές που δεν παρεμβαίνουν όμως στον τρόπο που διαμορφώνονται οι τιμές. Ο βουλευτής είπε ότι το κύκλωμα δρα οργανωμένα και με συγκεκριμένη μέθοδο. Ετσι, για παράδειγμα, ο χονδρέμπορος παίρνει από τον παραγωγό 100 τόνους ενός προϊόντος και κόβει τιμολόγιο για 50 τόνους με την τιμή όμως που έδωσε για να αγοράσει τους 100. Ετσι αυτόματα διπλασιάζεται η τιμή και στο τέλος την πληρώνει ο καταναλωτής. Η ρίζα του προβλήματος, τόνισε, είναι οι χονδρέμποροι και οι μεσάζοντες και για την εξυγίανση αυτού του κυκλώματος η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα.

Υπενθύμισε δε ότι το 1983 το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι θα προωθήσει τις περιφερειακές λαϊκές αγορές που θα λειτουργούσαν σε συνεταιριστική βάση, αλλά στη συνέχεια όχι μόνο δεν έκανε τίποτα αλλά, αντίθετα, οι συνεταιρισμοί τέθηκαν υπό διωγμό.

Η κυβέρνηση, είπε ο Ν. Γκατζής, δεν κάνει τίποτα επειδή ακριβώς είναι δούλος της «ελεύθερης αγοράς», όπως ακριβώς είναι και η ΝΔ. Ετσι, αφήνει τους εργαζόμενους να στενάζουν κάτω από το κύμα της ακρίβειας με αποτέλεσμα ο μισθός να φτάνει μόνο για ένα δεκαπενθήμερο και στη συνέχεια να «δουλεύει το τεφτέρι». Με διοικητικά μέτρα και διάφορες επιτροπές δε λύνεται το πρόβλημα της ακρίβειας στις λαϊκές, κατέληξε ο Ν. Γκατζής, τονίζοντας ότι χρειάζονται ριζικά μέτρα και αλλαγή πολιτικής.

Η κυβέρνηση με άλλη διάταξη στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο παραχωρεί στην ΕΤΒΑ παραλίες και αιγιαλό για εκμετάλλευση, κάτι που, όπως κατήγγειλε ο Ν. Γκατζής, είναι αντίθετο με το Σύνταγμα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει «ρυθμιστικά» στην αγορά και προσπαθεί να διατηρήσει μία «ισορροπία στις δυνάμεις της αγοράς». Είπε δε ότι μέτρα όπως το μητρώο χονδρεμπόρων και οι γνωμοδοτικές επιτροπές στις νομαρχίες θα βοηθήσουν τελικά τον ίδιο τον καταναλωτή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ