Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Οχι» στον εμπαιγμό των αγροτών

Τον εμπαιγμό και την κοροϊδία που επιχειρεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των χιλιάδων αγροτών και εργαζόμενων της Πέλλας και Ημαθίας με την ανακοίνωση από τον Μ. Χρυσοχοΐδη για το ύψος των αποζημιώσεων των κατεστραμμένων καλλιεργειών από τον παγετό, καταγγέλλει η Επιτροπή Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

«Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, τονίζεται στην ανακοίνωση, βρίσκονται μακριά και σε αντίθεση με αυτά που διεκδικούσαν οι φορείς της περιοχής, πολύ περισσότερο μακριά από την ολική κάλυψη του εισοδήματος των αγροτών και εργατών μετά από καταστροφές λόγω καιρικών συνθηκών. Πιο συγκεκριμένα:

  • Η τιμή των 0,278 ευρώ (95 δρχ.) για τα συμπύρηνα ροδάκινα δεν αφορά όλους τους αγρότες, αλλά μόνο αυτούς που είχαν 100% ζημιά. Αυτοί που είχαν κάτω από 61% δε θα αποζημιωθούν καθόλου, με την πρόφαση ότι η φετινή τιμή τους καλύπτει.
  • Το πιο σημαντικό είναι ότι σκόπιμα η τιμή των 0,278 ευρώ δε διευκρινίστηκε σε τι στρεμματική απόδοση αναφέρεται. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης δε θα ξεπεράσουν τους 3 τόνους ανά στρέμμα που σημαίνει σύμφωνα με τον κανονισμό αποζημίωσης του ΕΛΓΑ ότι ο παραγωγός με ολική καταστροφή θα αποζημιωθεί το πολύ για 2 τόνους το στρέμμα. Με βάση αυτή την πρακτική, στο τέλος οι αγρότες θα πάρουν ψίχουλα για μεγάλες καταστροφές.
  • Σκόπιμα δε διευκρινίζει πως θα παρακρατηθεί το δάνειο που δόθηκε από την ΑΤΕ με κίνδυνο για τους αγρότες μετά τον Νοέμβρη να πληρώνουν τόκους.
  • Η ασφαλιστική κάλυψη για το 2004 για τους εποχικούς δίνεται μόνο σ' αυτούς που έχουν 50 ένσημα στο τελευταίο 15μηνο και παραπέμπεται για μετέπειτα η ανακοίνωση του ποσού έκτακτης ενίσχυσης. Ταυτόχρονα, δεν παίρνεται κανένα μέτρο επιπρόσθετης ενίσχυσης για τα έξοδα ενοικίου, σπουδών των παιδιών κ.ά.»

«Αντιθέτως ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μ.Χρυσοχοΐδης, συνεχίζει η ανακοίνωση, φρόντισε να προικίσει με γενναιοδωρία τους βιομηχάνους της κομπόστας που θα επιδοτηθούν από την κυβέρνηση με πάνω από 6.100.000 για κάθε μόνιμο εργαζόμενο που απασχολούν, προκειμένου να οργανώσουν ενδοεπιχειρησιακά σεμινάρια. Ενα κομμάτι από την επιδότηση θα πάει στους εργαζόμενους και το υπόλοιπο θα μετατραπεί σε ζεστό χρήμα για τους βιομηχάνους, ύστερα κι από τα μέτρα - δώρο που ανακοίνωσε (ρύθμιση χρεών κλπ.) η κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεών τους».

Η Επιτροπή Περιοχής Κ.Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί όλο το λαό να οργανώσει την πάλη του μέσα από το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΥ, να διεκδικήσει τα σύγχρονα αιτήματα που ικανοποιούν τις ανάγκες του και να μην ξεγελαστεί από τα ψίχουλα που μοιράζει η κυβέρνηση. Να διεκδικήσει την πλήρη κάλυψη των ζημιών των αγροτών στο 100% και για το αγροτικό κεφάλαιο και για την παραγωγή. Αυτό προϋποθέτει ο ΕΛΓΑ να είναι δημόσιος οργανισμός, να χρηματοδοτείται από το κράτος να καλύπτει τους αγρότες από όλους τους φυσικούς κινδύνους. Επίσης, την πλήρη κάλυψη των εποχιακών εργαζομένων στη μεταποίηση, ασφαλιστικά και με έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις που να καλύπτουν βασικές ανάγκες (ενοίκια, έξοδα σπουδών) χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

«Μονόδρομος για μας είναι ο αγώνας ενάντια στο Μέτωπο ΕΕ - κυβέρνησης και πολιτικών κομμάτων που υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Αυτοί ετοιμάζουν και νέα πιο αντιλαϊκά μέτρα. Μπροστά σ' αυτές τις εξελίξεις ούτε η πλήρης αποζημίωση θα σώσει την κατάσταση. Θα πρόκειται για μια ανάσα πριν το νέο χτύπημα. Γι' αυτό χρειάζεται να αποδυναμωθεί το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ που έχει πολιτική πρόταση διεξόδου», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ