Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Ξανά αυθαίρετο στρεμματικό πλαφόν

Δε θα ξεπερνάει τα 290 κιλά και όπως φαίνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά θα υπάρξουν μη επιλέξιμα βαμβάκια

Από 260 έως 290 κιλά το στρέμμα δικαιούνται να παραδίδουν φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί με το άνοιγμα των εκκοκκιστηρίων από τις 22 του Σεπτέμβρη.

Οπως έγινε γνωστό χτες, θα επιβληθούν δύο ζώνες ανά βαμβακοπαραγωγικό νομό και το πλαφόν στρεμματικής απόδοσης δε θα ξεπερνάει πουθενά τα 290 κιλά το στρέμμα. Η κυβέρνηση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά επιβάλει αυθαίρετα και παράνομα την ίδια ολέθρια πρακτική περιορισμού της παραγωγής και των ποσοτήτων που δικαιούνται επιδότησης, για να συγκαλύψει τα όσα ψήφισε στην ΕΕ τον Απρίλη του 2001. Ετσι, ανάλογα με τη ζώνη, οι βαμβακοπαραγωγοί που βγάζουν πάνω από 260 κιλά ή πάνω από 290 κιλά το στρέμμα, δε θα μπορούν να παραδίδουν τις επιπλέον παραγόμενες ποσότητες από τα δηλωμένα στο ΟΣΔΕ βαμβακοχώραφά τους. Κι αν έχουν καλή παραγωγή, θα τρέχουν πάλι να βρουν αποθηκευτικούς χώρους και θα ζουν με την αγωνία μήπως το βαμβάκι υποβαθμιστεί ποιοτικώς, περιμένοντας πότε και πόσο από τις απαράδοτες ποσότητες θα παραδοθούν ως επιλέξιμες στα εκκοκκιστήρια.

Οπως και πέρσι, έτσι και φέτος ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης δήλωσε ξανά χτες πως στα μέσα Νοέμβρη θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης για τις ζώνες και το ύψος της παραγωγής. Επίσης ο ίδιος ανέφερε χτες πως στις 31 Δεκέμβρη τελειώνει η εκκοκκιστική περίοδος. Πάντως πέρσι η κυβέρνηση αυθαίρετα όρισε αρχικά μέση στρεμματική απόδοση 297 κιλά το στρέμμα, εμφανίζοντας αρχικά ότι δηλώθηκαν στο ΟΣΔΕ 3.575.000 στρέμματα και μόλις άρχισαν να παραλαμβάνουν τα εκκοκκιστήρια την κατέβασε αυθαίρετα στα 275 κιλά. Φέτος ανακοίνωσε μέση στρεμματική απόδοση 290 κιλά και ότι δηλώθηκαν στο ΟΣΔΕ 3.674.000 στρέμματα, αλλά στην πράξη εντελώς αυθαίρετα κατέβηκε πάλι η στρεμματική απόδοση.

Πέρσι τέτοια εποχή η κυβέρνηση πόνταρε αρχικά στις αντίξοες καιρικές συνθήκες (παρατεταμένες βροχοπτώσεις) για να μη βγει καλή παραγωγή. Τελικά, βγήκε καλή παραγωγή και πολλές δεκάδες χιλιάδες τόνοι βαμβακιού παραδόθηκαν τέλη Μάρτη αρχές Απρίλη του 2003 στα εκκοκκιστήρια χωρίς επιδότηση. Φέτος η κυβέρνηση μάλλον «ποντάρει» στο λεγόμενο πράσινο σκουλήκι, που ήδη προκαλεί ζημιά σε πολλές βαμβακοπαραγωγικές περιοχές της χώρας και αυτό χρησιμοποιείται ως άλλοθι ότι η παραγωγή δε θα είναι μεγάλη και έτσι το πλαφόν στρεμματικής απόδοσης δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 290 κιλά...

Για το τελευταίο ο Βαγ. Αργύρης δήλωσε επίσης χτες πως δεν τίθεται ζήτημα αποζημίωσης και πως ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει ασθένειες. Θα τεθεί τέτοιο θέμα και αίτημα αποζημίωσης στην ΕΕ, συμπλήρωσε κατόπιν ερωτήσεων, αν υπάρξουν επιδημικές διαστάσεις. Ομως το πρόβλημα με το «πράσινο σκουλήκι» αναδεικνύει για άλλη μια φορά τις κυβερνητικές ευθύνες για τη διάλυση του Οργανισμού Βάμβακος και την αποδιάρθρωση των Διευθύνσεων Γεωργίας στις Νομαρχίες. Αν δε συνέβαιναν τα παραπάνω και οι γεωπόνοι δεν εξαναγκάζονται να ασχολούνται με τη γραφειοκρατία, με το ΟΣΔΕ και άλλα τέτοια, θα είχε γίνει έγκαιρα η διάγνωση στα χωράφια και η αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τέλος, σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ διοργανώνει ημερίδα στις 9 πμ στην αίθουσα Α΄ του Συνεδριακού Κέντρου «Ν. Γερμανός», με θέμα τα νέα μέτρα διαχείρισης του καθεστώτος βάμβακος. Δηλαδή τις προαποφασισμένες ζώνες ανά νομό, τα στρεμματικά πλαφόν και όλα τα άλλα αυθαίρετα και ευτράπελα, που αποφασίζονται στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ