ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Αποφασιστική απάντηση στις εφοπλιστικές αξιώσεις

Με προβολή του αγωνιστικού πλαισίου των ναυτεργατικών αιτημάτων από ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ

«Αύξηση του προσωπικού στο μηχανοστάσιο, στο κατάστρωμα και στις γενικές υπηρεσίες. Εξασφάλιση διπλών πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με το σύστημα εναλλαγής των πληρωμάτων 1 προς 1. Δηλαδή ναυτολόγηση και εκτός πλοίου ανάπαυση με πλήρεις αποδοχές με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και ασφάλιση στο ΝΑΤ».

Με την πρόταση αυτή, που αποτελεί βασική παράγραφο στο αγωνιστικό τους διεκδικητικό πλαίσιο, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ δίνουν τη δική τους απάντηση στον «κοινωνικό διάλογο» της απάτης που έχει ξεκινήσει μεταξύ ΥΕΝ, εφοπλιστών και των «υπαλλήλων» τους στην πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ, για τον επανακαθορισμό των οργανικών συνθέσεων των πλοίων, δηλαδή του αριθμού του πληρώματος. ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ αποκαλύπτουν ότι αυτή η «τριμερής συνεργασία» αποτελεί ένα άθλιο αλισβερίσι σε βάρος του ίδιου του δικαιώματος στη δουλιά των Ελλήνων ναυτεργατών και καλούν σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Οι προτάσεις των δύο σωματείων, τα οποία από την αρχή έχουν κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε αυτή τη «συμπαιγνία», περιέχονται σε επιστολή που έστειλαν προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Πασχαλίδη και άλλους αρμόδιους με την έναρξη του «διαλόγου» που έγινε προχτές μεταξύ παραγόντων του ΥΕΝ, τις εφοπλιστικές Ενώσεις Ακτοπλοΐας και Επιβατηγών Πλοίων και της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ. Υπογραμμίζουν ότι τόσο η προσφυγή των εφοπλιστών προς τα δικαστήρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης αξιώνοντας τη δραστική μείωση των οργανικών συνθέσεων, όσο και το γεγονός ότι ο υπουργός έχει ήδη προχωρήσει αυθαίρετα σε μειώσεις των οργανικών συνθέσεων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με την έκδοση ειδικών οργανικών συνθέσεων, κάνουν σαφές ποιο θα είναι το... αποτέλεσμα αυτού του «διαλόγου».

Οσο για την ΠΝΟ επισημαίνουν ότι η συμμετοχή της αποτελεί «τη "νομιμοποίηση" των μειωμένων συνθέσεων, τη στήριξη της αντιναυτεργατικής πολιτικής του ΥΕΝ και των εξωφρενικών αξιώσεων των εφοπλιστών».

Ειδικά σε ό,τι αφορά την πρόταση των δύο σωματείων στην επιστολή διευκρινίζεται για το σύστημα εναλλαγής 1 προς 1 ότι: «Για τα ποντοπόρα φορτηγά, δεξαμενόπλοια και τουριστικά 4 μήνες εντός πλοίου - 4 μήνες εκτός πλοίου. Για επιβατηγά ακτοπλοϊκά, πορθμεία και ρυμουλκά 15 μέρες εντός πλοίου - 15 μέρες εκτός πλοίου». Ακόμα, οι οργανικές συνθέσεις απαιτούν να αυξηθούν και να καθοριστούν με βάση τις πραγματικές ανάγκες των πλοίων.

ΙΚΑΡΙΑ
Κινητοποιούνται ενάντια στην υγειονομική γύμνια

«Να διεκδικήσουμε τώρα που είμαστε γεροί και όρθιοι αυτά που θα χρειαστούμε ανήμποροι και άρρωστοι στην πόρτα του νοσοκομείου». Το κάλεσμα αυτό, προς τους κατοίκους της Ικαρίας, απευθύνει η Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία Επαρχίας Ικαρίας.

Η Επιτροπή Αγώνα στην πρόσφατη συνεδρίασή της διαπίστωσε ότι εξακολουθεί να υφίσταται η απαράδεκτη κατάσταση σε όλα τα επίπεδα παροχής υγειονομικών υπηρεσιών στην επαρχία της Ικαρίας και κατέληξε στον προγραμματισμό των ενεργειών της. Ετσι, συνεχίζονται οι ενημερωτικές συνελεύσεις των κατοίκων (11.9.03 Αρέθουσα, 12.9.03 Πλαγιά, 14.9.03 Περδίκι) και προγραμματίζονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλους τους δήμους της επαρχίας: 18.9.03 Ράχες, 26.9.03 Εύδηλος, 3.10.03 Αγ. Κήρυκος, Οκτώβρης Φούρνοι. Επίσης, η Επιτροπή Αγώνα καλεί τους μαζικούς και κυρίως τους αυτοδιοικητικούς φορείς να συνεδριάσουν για το θέμα αυτό και να καθορίσουν τη στάση τους, ενώ προγραμματίζεται και συνάντηση με τις παροικιακές οργανώσεις των Αθηνών, στα γραφεία της Πανικαρικής Αδελφότητας, με στόχο τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στην Αθήνα.

Με όλες τις παραπάνω ενέργειες η Επιτροπή Αγώνα διεκδικεί:

  • Ενα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους, με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος και τους εργοδότες και όχι από τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασθενείς.
  • Την κάλυψη όλων των υγειονομικών μονάδων με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, για να καλύπτονται οι υπηρεσίες που πρέπει να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων των νησιών μας.
  • Την κάλυψη του νοσοκομείου με όλες τις απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες, ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργία των κλινικών, του χειρουργείου, των εργαστηρίων, των εξωτερικών ιατρείων και η εφημερία του νοσοκομείου.
  • Αμεση στελέχωση του ΚΥ Ευδήλου, τουλάχιστον σύμφωνα με τον οργανισμό ίδρυσής του. Τη λειτουργία ακτινολογικού εργαστηρίου και τη δημιουργία θέσεως αγροτικών γιατρών.
  • Την αναβάθμιση του Περιφερειακού Ιατρείου Ραχών σε πολυδύναμο Ιατρείο, με μόνιμες θέσεις δεύτερου ειδικευμένου γιατρού, μαίας, νοσηλεύτριας και καθαρίστριας. Δημιουργία μόνιμης θέσης νοσηλεύτριας στο Περιφερειακό Ιατρείο Καρκιναγρίου. Την πρόσληψη οδηγού για το ασθενοφόρο Ραχών και τον ανάλογο εξοπλισμό του.
  • Την κάλυψη όλων των υγειονομικών μονάδων των νησιών με όλο τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό.

Τέλος, τη δημιουργία παραρτήματος ΕΚΑΒ στα πλαίσια της πανελλαδικής ανάπτυξής του σε όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό και τη στελέχωση σε προσωπικό.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΙΓΜΕ
Απαίτησαν λύση των προβλημάτων τους

Μαζική πορεία και συγκέντρωση στο υπουργείο Ανάπτυξης έκαναν χτες οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ, ζητώντας να σταματήσει ο εμπαιγμός της κυβέρνησης και να δοθούν οριστικές λύσεις στα οικονομικά, οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Την αποκατάσταση του ασφαλιστικού τους ταμείου που διαταράχτηκε με τις αναγκαστικές μετατάξεις που μείωσαν το προσωπικό, μετά την ψήφιση του νόμου 2072/99 από την κυβέρνηση. Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, που θα διασφαλίζει ένα αξιοπρεπές μισθολόγιο στο ερευνητικό ινστιτούτο. Προσλήψεις εξειδικευμένου επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού.

Οι εργαζόμενοι κατέθεσαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου ψήφισμα με τα αιτήματά τους, δηλώνοντας, ταυτόχρονα, ότι αν μέχρι τις 23 Σεπτέμβρη δε δοθούν οριστικές απαντήσεις θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις.

ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ ΒΟΛΟΥ
ΟΧΙ στο «port - free»

Με την καθολική συμμετοχή τους στην προχτεσινή απεργία και τη δυναμική, απεργιακή συγκέντρωσή τους στο χώρο του Τελωνείου, οι λιμενεργάτες του Βόλου διαμήνυσαν την κάθετη αντίθεσή τους στην απελευθέρωση των λιμενικών εργασιών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο λεγόμενο «port - free».

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι αν υπογραφεί η σχετική κοινοτική οδηγία και μπει σε εφαρμογή, θα απειληθούν άμεσα οι θέσεις εργασίας και θα πληγεί καίρια το εισόδημά τους. Υπογραμμίζουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν αυτό το μέτρο και θα συνεχίσουν τον αγώνα, επισημαίνοντας πως όσο θα προχωρούν οι διαδικασίες για την υπογραφή του «port - free», τόσο θα εντείνονται οι αντιδράσεις τους και θα πληθαίνουν οι κινητοποιήσεις τους.

«ΑΘΕΝΣ ΠΛΑΖΑ»
Δεν υλοποιεί τη σύμβαση

Σε πλήρη άρνηση να υλοποιήσει την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση, μετά και από διαιτητική απόφαση του ΟΜΕΔ, έχει προχωρήσει η εργοδοσία του ξενοδοχείου «ΑΘΕΝΣ ΠΛΑΖΑ» στο Σύνταγμα (ΒΑΡΝΙΜ ΑΕ) της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Η άρνηση της εργοδοσίας ξεκίνησε από τη στιγμή που το σωματείο εργαζομένων στο ξενοδοχείο απαίτησε και ξεκίνησε διαδικασίες για να υπογραφεί για πρώτη φορά επιχειρησιακή σύμβαση στο χώρο. Ετσι η σύμβαση στάλθηκε στον ΟΜΕΔ, ο οποίος στα τέλη Ιουλίου έβγαλε διαιτητική απόφαση για αυξήσεις 1% πάνω από αυτές που προβλέπουν οι κλαδικές. Οι αυξήσεις όχι μόνο δε δόθηκαν από την εργοδοσία μέχρι σήμερα, αλλά προχώρησε και σε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του ΟΜΕΔ, ζητώντας ανατροπή της απόφασης και μέχρι να εκδικαστούν αναστολή της απόφασης. Γι' αυτό το λόγο μάλιστα σήμερα έχει καλέσει στον εισαγγελέα το σωματείο, ενώ την Παρασκευή για το ίδιο θέμα έχει οριστεί τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας.

Τραυματισμός οικοδόμου

Ενας ακόμη οικοδόμος κινδύνεψε σοβαρά, παλεύοντας για το μεροκάματο. Πρόκειται για τον 24χρονο Νίκο Κικιβαράκη, που εργαζόταν στο εργοτάξιο του αεροδρομίου Ηρακλείου. Ο νεαρός οικοδόμος, από την Αλικαρνασσό, έπεσε από τη σκαλωσιά με αποτέλεσμα το βαρύ τραυματισμό του στο κεφάλι και τον αυχένα. Στο χώρο, αμέσως έτρεξαν οι συνάδελφοί του και ο πατέρας του, που εργάζονταν στο ίδιο εργοτάξιο, ενώ σε λίγη ώρα στο σημείο έφτασε και ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Περιορισμοί και αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα

Στην αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων για απαραίτητα φάρμακα πάνω από το 25%, σε περιορισμούς στη διάθεση των φαρμάκων και σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την όξυνση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων, οδηγούν τα άρθρα 19 και 20 του νομοσχεδίου - «σκούπα», που προωθεί το υπουργείο Υγείας για ψήφιση στη Βουλή.

Σε ανακοίνωσή του, που προέκυψε απ' τη χθεσινή σύσκεψη των προεδρείων του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, ο ΠΦΣ επισημαίνει ότι, λόγω και της αδυναμίας της ισχύουσας πρωτοβάθμιας περίθαλψης η εφαρμογή των άρθρων του νομοσχεδίου θα έχει ως αποτέλεσμα «χιλιάδες ασφαλισμένοι να μείνουν χωρίς φαρμακευτική περίθαλψη».

Ο ΠΦΣ υπογραμμίζει ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε ατελείωτες ουρές των ασφαλισμένων, σε άνευ σημασίας θεωρήσεις συνταγών, σε γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούν ειδικούς γιατρούς, που όμως δεν υπάρχουν!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ