ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Στο «έλεος» του «ανταγωνισμού»

Στο στόχο για αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οπτικοακουστικής βιομηχανίας έναντι της αμερικανικής πρέπει να υποταχθεί ο ελληνικός οπτικοακουστικός τομέας, σύμφωνα με τη χτεσινή παρουσίαση της μελέτης «Ο οπτικοακουστικός τομέας στην Ελλάδα», που συνέταξε το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων του υπουργείου Τύπου, σε συνεργασία με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Οσο και αν οι ομιλητές προσπάθησαν να αποκρύψουν το γεγονός πως ο παραπάνω στόχος θα εξυπηρετήσει μόνο την κερδοφορία αυτών των βιομηχανιών, εμπορευματοποιώντας πλήρως την πολιτιστική δημιουργία και τη διαχείριση της πληροφορίας - με ταυτόχρονη χρήση τους και ως μέσων ιδεολογικής χειραγώγησης - τα στοιχεία που προέβαλλαν είναι χαρακτηριστικά για το τι ακριβώς ανησυχεί πραγματικά την ΕΕ: Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ στον οπτικοακουστικό τομέα ξεπερνά τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτό «μεταφράζεται» στη σχετική αγορά των δύο πλευρών ως εξής (όπως παρουσιάζεται στη μελέτη): Τα κράτη - μέλη της ΕΕ «κυριαρχούνται σταθερά στο συντριπτικό ποσοστό 60% - 90% από αμερικανικές παραγωγές, όταν η αντίστοιχη διείσδυση της ευρωπαϊκής στην αμερικανική αγορά κυμαίνεται μεταξύ 1% με 2%».

Αρα, σημείωσε η Ολγα Κλειαμάκη, πρόεδρος του ΙΟΜ, η Ελλάδα, ως «μικρή χώρα», δηλαδή με περιορισμένη οπτικοακουστική παραγωγή και περιορισμένη γεωγραφική και γλωσσική εμβέλεια, βρίσκεται μπροστά σε μια «διπλή πρόκληση»: Αφενός να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της εντός ΕΕ, αφετέρου να «συμβάλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οπτικοακουστικής βιομηχανίας στο σύνολό της, απέναντι στην αμερικανική κυριαρχία».

Αυτά υποτίθεται ότι θα επιτευχθούν και με τη βοήθεια κοινοτικών προγραμμάτων διανομής και παραγωγής, όπως το «Media», τα οποία όμως έχουν χαμηλές πιστώσεις, πριμοδοτούν παραγωγές με τα γνωστά αντιδραστικά κριτήρια της ΕΕ περί «ευρωπαϊκής ταυτότητας» και, τελικά, έχουν αποτύχει. Η ίδια η ομιλήτρια ανέφερε τα, ήδη, γνωστά στοιχεία: Το 2001, από τις 200 ταινίες που διανεμήθηκαν στις αίθουσες της Ελλάδας, οι 134 ήταν αμερικανικές, οι 46 ευρωπαϊκές και μόλις 20 οι ελληνικές.

Συνεπώς, οι επισημάνσεις του υφυπουργού Τύπου, Τηλέμαχου Χυτήρη, για «διαφύλαξη της πολιτιστικής πολυμορφίας» και αυτές του Γιώργου Μαρκοπουλιώτη, διευθυντή της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, για προστασία του «δημοσίου συμφέροντος», ιδωμένες στο γενικότερο συντηρητικό ιδεολογικό πλαίσιο της ΕΕ, μόνο σαν επαναλήψεις των χιλιοειπωμένων ευχολογίων - άλλοθι, που συναντώνται σε όλα τα κείμενα της ΕΕ, μπορούν να εκληφθούν.

«Δημήτρια» 2003

Με πέντε μεγάλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις ξεκινούν τα 38α «Δημήτρια» στη Θεσσαλονίκη, που θα διαρκέσουν από το Σεπτέμβριο μέχρι το Νοέμβριο. Πρόκειται για το μπαλέτο «Μαντάμ Μπατερφλάι» σε μουσική του Πουτσίνι από το αγγλικό «Northern Ballet Theatre» που παρουσιάζεται στις 18, 19, 20/9 στο Μέγαρο Μουσικής, την «Αΐντα» του Βέρντι από την Εθνική Οπερα Βουκουρεστίου (3, 4, 5/10 στο «Βασιλικό Θέατρο»), τις συναυλίες της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Λετονίας (29/9, Μέγαρο Μουσικής), το ρώσικο Κουαρτέτο Εγχόρδων «Μποροντίν» (8/10, Μέγαρο Μουσικής) και την έκθεση θαλασσογραφιών του Κωνσταντίνου Βολανάκη.

Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις κατανέμονται σε ένδεκα ενότητες: Συναυλίες Συμφωνικής Μουσικής, 1ο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου, Διεθνής μήνας Ορθόδοξων Χορωδιών, Ελληνική Παράδοση, Ethno Jazz Festival, Ρεσιτάλ Νέων Καλλιτεχνών, Θέατρο, Διεθνής Μήνας Χορού, οι κύκλοι Εικαστικών - Επιστημονικών Συνεδρίων, ποικίλων εκδηλώσεων. Σε συνέντευξη Τύπου, το πρόγραμμα των «Δημητρίων» παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Αντώνης Γυφτόπουλος, ισχυριζόμενος ότι τα «Δημήτρια» απευθύνονται στο ευρύ κοινό και όχι σε συγκεκριμένη μερίδα των δημοτών.

Αποψη, που δε θα προσυπογράφαμε, καθώς οι τιμές των εισιτηρίων, ιδιαίτερα για τις παραστάσεις που θεωρούνται «κορωνίδα» του προγράμματος, είναι απαγορευτικές για την πλειοψηφία των εργαζομένων δημοτών. Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε περισσότερα του 1 εκατ. ευρώ, ποσό που σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης «δεν καλύπτεται από την προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΠΟ για οικονομική ενίσχυση του δήμου, λόγω προβλημάτων συνεργασίας και συντονισμού».

Συναυλιακές προσκλήσεις

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, συνεχίζοντας τις συναυλίες του, ανεβαίνει σήμερα (8.30μ.μ.) στους Βράχους του Βύρωνα για να ερμηνεύσει αγαπημένα τραγούδια. Γιορτάζοντας τα τριάντα χρόνια του στη μουσική του τόπου, θα παρουσιάσει ξεχωριστές στιγμές αυτής της μακρόχρονης μελωδικής διαδρομής και κομμάτια του τελευταίου δίσκου του «Προσέχω Δυστυχώς». Τραγούδια, με την υπογραφή σημαντικών συνθετών, ποιητών και στιχουργών και την ερμηνευτική σφραγίδα μιας μεγάλης φωνής. Τα κέρδη της συναυλίας θα διατεθούν στον Πανελλήνιο Σύλλογο Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία.

  • Στις 15/9 (7μ.μ.) ο Β. Παπακωνσταντίνου θα δώσει συναυλία στο Κυριάκι (περιοχή «Αρβανίτσα» Βοιωτίας). Η μελωδική «Γιορτή του Βασίλη» θα φιλοξενηθεί σε ένα σπάνιας φυσικής ομορφιάς οροπέδιο πνιγμένο στα έλατα, στους πρόποδες μιας από τις ψηλότερες κορυφές του Ελικώνα, της Παλιοβούνας, μόλις δύο ώρες από την Αθήνα.
  • Ο Δημήτρης Μητροπάνος και ο Δημήτρης Μπάσης τραγουδούν σήμερα (9μ.μ.), στο «Ζηρίνειο» στάδιο Κηφισιάς, εγκαινιάζοντας τις εκδηλώσεις του δήμου, «Μενάνδρεια».

Μέχρι τις 20/9, η θεατρική «Διαδρομή», φιλοξενεί στο θέατρο «Βασιλάκου», το θίασο «Πρώτες ύλες», ο οποίος παρουσιάζει την «Εντα Γκάμπλερ» του Ιψεν. Η παράσταση ανεβάστηκε σε μετάφραση Μαργαρίτας Μέλμπεργκ, σκηνοθεσία Χρίστου Λύγκα, κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, σκηνικά Μαρίας Κονομή, μουσική «Γύρω-Γύρω». Παίζουν: Κώστας Βασαρδάνης, Φανή Γέμτου, Στάθης Κόκκορης, Χρίστος Λύγκας, Ελισάβετ Μουτάφη, Βούλα Πατελάκη, Αθηνά Χιλιοπούλου.

Στη Δήλο ο Πιοβάνι

Το έργο του Νικόλα Πιοβάνι «Το νησί του φωτός» - καντάτα για αφηγητή, δύο τραγουδιστές κι ένα μουσικό σύνολο 15 οργάνων - θα παρουσιαστεί το Σάββατο, σε παγκόσμια πρώτη στη Δήλο. Ο βραβευμένος με Οσκαρ δημιουργός (για τη μουσική του στην ταινία «Η ζωή είναι ωραία»), συνέθεσε το έργο μετά από πρόσκληση της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Οπως σημείωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, το έργο βασίζεται στο μύθο του Απόλλωνα, στον οποίο ο πατέρας του, Δίας, είχε προσφέρει πολλές ιδιότητες: Ηταν ο θεός του φωτός, της μουσικής, αιώνια νέος, ικανότατος τοξότης, πρότυπο εξωτερικού κάλλους και άριστος αθλητής.

Με τη βοήθεια του Ιταλού ποιητή Βιτσέντσο Τσεράμι, ο Πιοβάνι μελοποίησε αποσπάσματα έργων του Ομήρου, του Καλλίμαχου, του λόρδου Βύρωνα, του Αϊνστάιν, του Δάντη κ.ά. Στην παράσταση της Δήλου, αφηγητής θα είναι ο Νικήτας Τσακίρογλου. Τραγουδούν η Νόα και ο Πίνο Ινγκρόσο.

Εικαστικό λεύκωμα της Βουλής

«Εργα Τέχνης από τη συλλογή της Βουλής των Ελλήνων», τιτλοφορούνταν η έκθεση που εγκαινιάστηκε το Δεκέμβρη του 2002 στη Βουλή και η οποία περιλάμβανε ένα μόνο μέρος της πλούσιας εικαστικής συλλογής που διαθέτει το Κοινοβούλιο. Τον ίδιο τίτλο φέρει και το δίγλωσσο (ελληνικά - αγγλικά) λεύκωμα - κατάλογος της έκθεσης, το οποίο εξέδωσε πρόσφατα η Βουλή.

Η Συλλογή Νεοελληνικής Τέχνης, η οποία συγκροτήθηκε σύμφωνα με προτάσεις της Επιτροπής Τέχνης και Πολιτισμού της Βουλής, αποτυπώνεται στις 270 σελίδες του λευκώματος, το οποίο επιβεβαιώνει ότι η καλλιτεχνική μας παράδοση έχει να επιδείξει πολύ σημαντικούς εικαστικούς δημιουργούς (λ.χ., Βρυζάκης, Λάντσας, Γιαλλινάς, Βολανάκης, Αλταμούρας, Γύζης, Λύτρας, Ιακωβίδης), πλούσια θεματολογία, πολυμορφία και ενδιαφέρουσα εξελικτική πορεία. Στη συλλογή πλειοψηφούν οι ελαιογραφίες, αλλά υπάρχει και σημαντικός αριθμός υδατογραφιών και χαρακτικών, καθώς και τέμπερες, μια σέπια, σχέδια με μολύβι και μεικτή τεχνική, γλυπτά και κεραμικά πιάτα και δυο ταπισερί. Τα περισσότερα έργα είναι Ελλήνων δημιουργών από τις αρχές του 19ου έως τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα, αλλά και ξένων εικαστικών, οι οποίοι εικόνισαν ελληνικά θέματα.

Στο λεύκωμα - μετά τους πίνακες και τα σχέδια Ελλήνων καλλιτεχνών - παρουσιάζονται τα γλυπτά και οι ανδριάντες που κοσμούν τον περιβάλλοντα χώρο του Κοινοβουλίου. Ακολουθεί η ταπισερί (τέχνη που αναπτύχθηκε στη Γαλλία, τον 15ο αιώνα) και, τέλος, κεραμικά πιάτα με θέμα το '21.

Την «Αγγέλα Παπάζογλου» παρουσιάζει, σήμερα, η Αννα Βαγενά, στις 9 το βράδυ, στο θεατράκι Αλσους Νέας Φιλαδέλφειας, στο πλαίσιο του Α΄ Φεστιβάλ με τίτλο «Ενθύμιον Μικράς Ασίας» που διοργανώνει το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ιδρυμα Ελληνισμού Διασποράς του δήμου. Αύριο, στη Λίμνη Αλσους την ίδια ώρα, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». Ο Βασίλης Λέκκας ερμηνεύει το «Ασίκικο Πουλάκη», ενώ ο Κώστας Θωμαΐδης, η Καλλιόπη Βέττα και ο Παντελής Θεοχαρίδης ερμηνεύουν λαϊκά τραγούδια του συνθέτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ