Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικαστικό λεύκωμα της Βουλής

«Εργα Τέχνης από τη συλλογή της Βουλής των Ελλήνων», τιτλοφορούνταν η έκθεση που εγκαινιάστηκε το Δεκέμβρη του 2002 στη Βουλή και η οποία περιλάμβανε ένα μόνο μέρος της πλούσιας εικαστικής συλλογής που διαθέτει το Κοινοβούλιο. Τον ίδιο τίτλο φέρει και το δίγλωσσο (ελληνικά - αγγλικά) λεύκωμα - κατάλογος της έκθεσης, το οποίο εξέδωσε πρόσφατα η Βουλή.

Η Συλλογή Νεοελληνικής Τέχνης, η οποία συγκροτήθηκε σύμφωνα με προτάσεις της Επιτροπής Τέχνης και Πολιτισμού της Βουλής, αποτυπώνεται στις 270 σελίδες του λευκώματος, το οποίο επιβεβαιώνει ότι η καλλιτεχνική μας παράδοση έχει να επιδείξει πολύ σημαντικούς εικαστικούς δημιουργούς (λ.χ., Βρυζάκης, Λάντσας, Γιαλλινάς, Βολανάκης, Αλταμούρας, Γύζης, Λύτρας, Ιακωβίδης), πλούσια θεματολογία, πολυμορφία και ενδιαφέρουσα εξελικτική πορεία. Στη συλλογή πλειοψηφούν οι ελαιογραφίες, αλλά υπάρχει και σημαντικός αριθμός υδατογραφιών και χαρακτικών, καθώς και τέμπερες, μια σέπια, σχέδια με μολύβι και μεικτή τεχνική, γλυπτά και κεραμικά πιάτα και δυο ταπισερί. Τα περισσότερα έργα είναι Ελλήνων δημιουργών από τις αρχές του 19ου έως τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα, αλλά και ξένων εικαστικών, οι οποίοι εικόνισαν ελληνικά θέματα.

Στο λεύκωμα - μετά τους πίνακες και τα σχέδια Ελλήνων καλλιτεχνών - παρουσιάζονται τα γλυπτά και οι ανδριάντες που κοσμούν τον περιβάλλοντα χώρο του Κοινοβουλίου. Ακολουθεί η ταπισερί (τέχνη που αναπτύχθηκε στη Γαλλία, τον 15ο αιώνα) και, τέλος, κεραμικά πιάτα με θέμα το '21.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ