ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΠΘ
Πρεμιέρα σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Αφιέρωμα στην Κούβα, με ομιλία του πρέσβη, συναυλίες με τον Μίλτο Πασχαλίδη, τους «AROMA CARIBE» και άλλα συγκροτήματα

Motion Team

Ανοίγουν σήμερα, στις 8 το βράδυ, οι πύλες της «κόκκινης πολιτείας» του 29ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, για να υποδεχτούν τους χιλιάδες νέους της πόλης, που όλο το προηγούμενο διάστημα συναντήθηκαν με την ΚΝΕ στους δρόμους του αγώνα, στα αμφιθέατρα και στις αυλές των σχολείων, στους χώρους δουλιάς και στα στέκια της νεολαίας. Το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο του Αριστοτέλειου έχει τις τελευταίες δέκα μέρες αλλάξει όψη, αφού οι Κνίτες και τα μέλη του Κόμματος, με το μεράκι και την εθελοντική τους δουλιά, το μεταμόρφωσαν σε έναν πολύχρωμο φεστιβαλικό χώρο, με ευρηματικές κατασκευές, ταμπλό, παραστάσεις και γιγαντοσυνθήματα.

Τα περίπτερα, που έχουν στηθεί σε κάθε γωνιά του χώρου και τα δεκάδες καλοδουλεμένα ταμπλό, θα ξεναγήσουν τους νεολαίους στην 35χρονη ιστορία της ΚΝΕ, θα τους φέρουν σε επαφή με τις θέσεις και την πολιτική του ΚΚΕ και θα αποτελέσουν τους χώρους συζήτησης και, ταυτόχρονα, το σημείο εκκίνησης για τους νέους αγώνες που έρχονται.

Κεντρική θέση στο φετινό φεστιβάλ κατέχει και το Νησί της Επανάστασης, καθώς το αφιέρωμα στην Κούβα θα ανοίξει σήμερα τις εκδηλώσεις στην κεντρική εξέδρα, με ομιλητή τον Κουβανό πρέσβη στην Ελλάδα Χόρχε Κεσάδα.

Στις τρεις εξέδρες του φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν από σήμερα και μέχρι το βράδυ του Σαββάτου γνωστοί καλλιτέχνες και δεκάδες ερασιτεχνικά συγκροτήματα της πόλης. Την αυλαία θα σηκώσουν απόψε στην κεντρική εξέδρα οι «Aroma Carribe», οι «Δυτικές Συνοικίες» και ο Μίλτος Πασχαλίδης για να δώσουν τη σκυτάλη αύριο και μεθαύριο στους «Blues Wire», στον Διονύση Τσακνή και τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Εξίσου πλούσιο είναι το πρόγραμμα, τόσο στη λαϊκή, όσο και στη νεανική εξέδρα του φεστιβάλ, με λαϊκά γλέντια όλο το τριήμερο, που θα κορυφωθούν με τη συναυλία του Αγάθωνα το Σάββατο, αφιερώματα στο έντεχνο και παραδοσιακό τραγούδι, αλλά και στη μαθητική ερασιτεχνική δημιουργία, με μαθητικά συγκροτήματα από κάθε σημείο της πόλης.

Το δικό τους στίβο θα έχουν για μια ακόμη χρονιά οι λάτρεις του σκακιού, αλλά και οι φίλοι του ποιοτικού βιβλίου, αφού στο χώρο θα λειτουργεί καθημερινά το καθιερωμένο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» και των άλλων εκδοτικών οίκων. Αναβαθμισμένο και το πρόγραμμα του κινηματογράφου, με αφιερώματα και τις τρεις μέρες του φεστιβάλ, αρχής γενομένης από σήμερα, με το αφιέρωμα στον αντιπολεμικό κινηματογράφο.

Και επειδή φεστιβάλ χωρίς ...τσίκνα δε γίνεται, τα κάρβουνα στις δυο ταβέρνες θα ανάψουν από νωρίς και η κρίσιμη βάρδια της ψησταριάς αναμένεται, όπως κάθε χρόνο, να βάλει όλη την τέχνη της.

Το σημερινό πρόγραμμα

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της σημερινής πρώτης μέρας του φεστιβάλ έχει ως εξής:

Κεντρική Εξέδρα

20.00 Ανοιγμα του Φεστιβάλ από τον Χρήστο Κωνσταντινίδη, μέλος του Γρ. Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ - Αφιέρωμα στην Κούβα, με ομιλία του Κουβανού πρέσβη στην Ελλάδα Χόρχε Κεσάδα.

20.15 Συναυλία: AROMA CARRIBE.

21.30 Συναυλία: «Δυτικές Συνοικίες».

23.00 Συναυλία: Μίλτος Πασχαλίδης.

Λαϊκή Εξέδρα

20.30 Ομάδα Σύγχρονου Χορού «Β+6».

21.30 Παλαιστινιακό χορευτικό.

22.00 Αφιέρωμα στο έντεχνο και παραδοσιακό τραγούδι από τον Ν. Κατσίκα.

23.00 Γλέντι: Δάφνη με τους «Ετσι κι αλλιώς».

Νεανική Εξέδρα

20.00 «Fetish».

21.00 «Blue Strings».

22.00 «Δευκαλίων».

23.00 Αετόπουλος.

00.00 Συναυλία με τους «De Facto».

Στο χώρο του κινηματογράφου αφιέρωμα στον αντιπολεμικό κινηματογράφο με τις ταινίες «Full Metal Jacket» και «Ακήρυκτος Πόλεμος».

Με το εισιτήριο στο χέρι...

...για τη μεγάλη πολιτική γιορτή της νεολαίας

Σε μια βδομάδα ανοίγουν οι πύλες του 29ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στην Πανεπιστημιούπολη (Ιλίσια) και οι δυνάμεις της ΚΝΕ οργώνουν την Αθήνα με το εισιτήριο, την προκήρυξη και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο χέρι, καλώντας τους νέους όχι μόνο να αγκαλιάσουν μαζικά τις εκδηλώσεις, αλλά και να κάνουν την αμφισβήτησή τους δύναμη αγώνα και ανατροπής, να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ στη δική του πρόταση αγώνα για την ικανοποίηση των αναγκών τους.

Η μεγάλη πολιτεία του Φεστιβάλ ετοιμάζεται πυρετωδώς για να υποδεχτεί στις 18, 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη τους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, αλλά και τους εκατοντάδες εκπροσώπους μαζικών φορέων και ξένων οργανώσεων νεολαίας, καθώς και το πλήθος των καλλιτεχνών, των νέων, αλλά και γνωστών, καταξιωμένων δημιουργών, που θα παρουσιάσουν εκεί τη δουλιά τους.

Την Κυριακή 21/9, ημέρα κορύφωσης του τετραημέρου θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στις 8.30 μ.μ. και μια μέρα πριν, στις 9.30 μ.μ., ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης.

Πολλές θα είναι οι συζητήσεις που προγραμματίζονται, τα περίπτερα θα αφορούν μια ποικιλία θεμάτων, ενώ θα γίνουν κινηματογραφικές προβολές, αθλητικές δραστηριότητες, εκθέσεις και ο γνωστός παιδότοπος με πλούσιο, παιδαγωγικό πρόγραμμα.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα απολαύσουμε μεταξύ άλλων:

Την Πέμπτη 18/9: «Πυξ Λαξ», Μίλτο Πασχαλίδη, Ν. Κουρουπάκη -Ερωφίλη - Δ. Υφαντή, Γιώργη Χριστοδούλου, «Αμορφη Πλεκτάνη», «Ακρως Απόρρητον», «Blues Berger», «Πέντε συν ένας», «Φοιτητική ζυγιά». Αφιέρωμα στη Rock με την ορχήστρα της Ν. Ιωνίας.

Την Παρασκευή 19/9: Διονύση Τσακνή - Ελ. Καρατσώλη - Χρ. Κεχαγιόγλου - So Nama, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα - «Κίτρινα Ποδήλατα» - Δ. Σταρόβα, Αγάθωνα, «Ιστορίες για Κρουστά», «Παλαιινά Σεφέρια», «Κουαρτέτ-1», «Magic De Spell», «No Haba», μουσικά σχήματα θεραπευτικών κοινοτήτων («Παρέμβαση», «18Ανω»). Αφιέρωμα στα 75 χρόνια από τη γέννηση του Τσε Γκεβάρα με τους «Apurimac» και στον Ναζίμ Χικμέτ.

Το Σάββατο 20/9: Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Λάκη Παπαδόπουλο, Αποστόλη Μπουλασίτη, Γιώργο Αλουπογιάννη, Μαριώ, Τάκη Κωνσταντακόπουλο, «ΜΑΤ σε δύο υφέσεις», Ιωσήφ Λεμονή, Σύνδεσμο Διάδοσης Δημοτικών Χορών και Τραγουδιών. Αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία με τον Βασίλη Λέκκα, στον Απόστολο Χατζηχρήστο με τον Δημήτρη Κοντογιάννη, σε τραγούδια διαμαρτυρίας με την Ιρις Μαυράκη.

Την Κυριακή 21/9: Δημήτρη Μητροπάνο - Δημήτρη Μπάση, «Socrates», Λάκη Χαλκιά, Γιώτα Βέη, Σούλα Βαζούρα - Λευτέρη Τσάτση - Κώστα Σταυρόπουλο, Μεικτή Χορωδία και Μαντολινάτα Συλλόγου Φαρακλάδων η «Εύγερος», Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό, «Internal Flow». Αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι με το «Σύνολο Εντεχνου Ελληνικού Τραγουδιού» του Μανώλη Ανδρουλιδάκη.

ΚΡΗΤΗ
Νεολαιίστικες εκδηλώσεις δεμένες με την παράδοση

Στο Ηράκλειο και τα Χανιά

Από αύριο Παρασκευή ανοίγουν οι πύλες του 29ου Φεστιβάλ, σε δυο μεριές της Κρήτης, στα Χανιά και το Ηράκλειο.

Στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου, φιλοξενούνται οι εκδηλώσεις στα Χανιά, αύριο και μεθαύριο. Αύριο θα μιλήσει ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και το πρόγραμμα θα συμπληρωθεί με πολλά τοπικά συγκροτήματα και θα κλείσει με το συγκρότημα του Α. Ψυλλάκη. Το Σάββατο, θα μιλήσει ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και το πλούσιο μουσικό πρόγραμμα θα κλείσει με συναυλία του Λάκη Παπαδόπουλου.

Στο Ηράκλειο, οι κεντρικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν αύριο Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο 13-14 του Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Γεωργιάδη. Αύριο, οι εκδηλώσεις είναι πλούσιες σε νεανική μουσική, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για τον εθελοντισμό και συναυλία με τον Λάκη Παπαδόπουλο. Το Σάββατο 13/9, θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και το συναυλιακό πρόγραμμα περιλαμβάνει «ταξίδι» σε διάφορα μουσικά είδη και κλείνει με τον Μιχάλη Κακέπη. Την Κυριακή 14/9, θα μιλήσει ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα υπάρχει αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο με το συγκρότημα του Κώστα Μελισσουργάκη, συναυλία με τους Μαρία Δημητριάδη και Μανώλη Ανδρουλιδάκη και κρητικό τραγούδι από το Βασίλη Σταυρακάκη.

Σε άλλες πόλεις

Αύριο Παρασκευή, στο Πέραμα (Πρόνοια), στις 8 μ.μ., σε εκδήλωση του Φεστιβάλ με θέμα: «Οι νέοι του Περάματος λένε STOP στην ανασφάλεια και την ανεργία. Μαζί με το ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή», θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Επίσης, στις Σέρρες, το κεντρικό Φεστιβάλ του νομού είναι αύριο Παρασκευή και το Σάββατο 13 Σεπτέμβρη στην Κοιλάδα Αγίων Αναργύρων. Αύριο, θα μιλήσει ο Διονύσης Κλάδης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και το Σάββατο ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Επίσης, στη Λαμία, το Σαββατοκύριακο 13-14 Σεπτέμβρη, το Φεστιβάλ «σταθμεύει» στην πλατεία Παλιού Δημαρχείου. Η πρώτη μέρα θα είναι αφιερωμένη στην ανάγκη αλληλεγγύης στη σοσιαλιστική Κούβα και θα μιλήσει ο Χρήστος Αναγνώστου, γραμματέας περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας της ΚΝΕ. Η δεύτερη είναι αφιερωμένη στις εργασιακές σχέσεις, στην ανεργία, στο Λαϊκό Κίνημα και θα μιλήσει ο Τάκης Τσίγκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ