ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
Κοινωνικό δικαίωμα και υποχρέωση του κράτους η Υγεία

Στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» περιόδεψε χθες η Χρ. Τσεντούρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Να ενισχύσουν το ΚΚΕ, τις δυνάμεις της αντίστασης, για να δοθεί νέα πνοή και να οργανωθούν πιο αποτελεσματικοί αγώνες για τα λαϊκά δικαιώματα σε όλους τους τομείς, να δείξουν έμπρακτα την αγανάκτησή τους για την κατάσταση που βιώνουν καθημερινά, κάλεσε τους εργαζόμενους του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» η Χριστίνα Τσεντούρου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε εκεί χτες το πρωί.

Οι εργαζόμενοι, στους περισσότερους χώρους δουλιάς σταματούσαν για λίγο, έπαιρναν στα χέρια τους τα φυλλάδια του ΚΚΕ και κουβέντιαζαν με τη Χρ. Τσεντούρου. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο των νοσοκομείων και γενικότερα της Υγείας, αλλά και η παροχολογία και ο καταιγισμός εξαγγελιών που γίνονται το τελευταίο διάστημα. «Οι εργαζόμενοι, τόνισε η Χρ. Τσεντούρου, πρέπει να κρίνουμε τις εξαγγελίες που ακούμε το τελευταίο διάστημα με γνώμονα την καθημερινή μας εμπειρία, ότι δουλεύουμε σκληρά και δεν αμειβόμαστε, ότι καθημερινά τα προβλήματά μας οξύνονται, ότι αντί να γεμίζουν οι δικές μας τσέπες, γεμίζουν οι τσέπες των μεγαλοεπιχειρηματιών, του κεφαλαίου». Τα μέτρα που εξήγγειλε ενόψει και εκλογών η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε, αφορούν κάποια ιδιαίτερα χαμηλά κοινωνικά στρώματα, τους εξαθλιωμένους στους οποίους δίνουν πενταροδεκάρες και επιδόματα, ενώ με το άλλο χέρι στηρίζουν αφειδώς το μεγάλο κεφάλαιο. Ειδικότερα για την Υγεία, οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στις ελλείψεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και η Χρ. Τσεντούρου σημείωσε ότι η κατάσταση στην Υγεία θα χειροτερεύει όσο η κυβέρνηση στηρίζει την εμπορευματοποίηση και τους μεγαλοεπιχειρηματίες του χώρου. «Το ΚΚΕ, επισήμανε η Χρ. Τσεντούρου, πιστεύει η Υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα και υποχρέωση του κράτους και δε συμβιβάζεται με τα κέρδη».

«Οι εργαζόμενοι, τόνισε, πρέπει να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στη δύναμή τους. Να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν κοινά συμφέροντα με τους άλλους εργαζόμενους, αλλά και να ξεχωρίσουν τον κοινό εχθρό. Να δείξουν και έμπρακτα την αγανάκτησή τους για τη σημερινή κατάσταση με τους αγώνες, αλλά και με την ψήφο τους. Να τιμωρήσουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ που υπηρετούν την ίδια πολιτική, όσους δημιουργούν αυταπάτες ότι μπορούν να υπάρξουν βελτιώσεις στο υπάρχον σύστημα. Να ενισχύσουν τις δυνάμεις της αντίστασης και το ΚΚΕ».

ΚΥΘΗΡΑ
Εικόνα μαρασμού και εγκατάλειψης

Διήμερη περιοδεία στο νησί πραγματοποίησε στις 8 και 9 Σεπτέμβρη η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ

Ο μαρασμός στον οποίο οδηγούνται και τα Κύθηρα, εξαιτίας της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής επισημάνθηκε από τους κατοίκους των Κυθήρων στη διάρκεια της διήμερης περιοδείας που πραγματοποίησε στο νησί η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ. Συνοδευόμενη από την Ελένη Παπαδοπούλου, νομαρχιακή σύμβουλο της ΝΑΣ Πειραιά, η Λιάνα Κανέλλη επισκέφτηκε τη Χώρα, τον Ποταμό, τον Μυλοπόταμο, τ' Αρωνιάδικα, την Αγία Πελαγία και το Καψάλι.

Παράλληλα, συναντήθηκε με τον δήμαρχο, τους εκπροσώπους του Συνεταιρισμού μελιού και λαδιού και επισκέφτηκε το Επαρχείο, τη ΔΕΗ, τις τράπεζες, τα καταστήματα, το νοσοκομείο, το γηροκομείο, το Κέντρο Υγείας, τον Δήμο στον Ποταμό, ενώ είχε και ανοιχτή συζήτηση με τους κατοίκους.

Από τα βασικότερα προβλήματα που επισημάνθηκαν στη διάρκεια της περιοδείας ήταν η έλλειψη βιολογικού καθαρισμού, η έλλειψη παιδιάτρου και ενός γιατρού στη Χώρα, όπου φοιτούν περίπου 500 παιδιά, η παντελής έλλειψη εσωτερικής συγκοινωνίας και η προβληματική σύνδεση του νησιού με τον Πειραιά, αφού έχει μόνο ένα καράβι μια φορά τη βδομάδα.

Επίσης, το οδικό δίκτυο βρίσκεται σε κακή κατάσταση, οι παραλίες του νησιού εξαφανίζονται, ενώ σοβαρά προβλήματα παρουσιάζει και το δίκτυο του ΟΤΕ.

Από το νησί απουσιάζουν παντελώς οι αθλητικές εγκαταστάσεις, το κτηματολόγιο μέχρι στιγμής είναι ανύπαρκτο, ενώ εικόνα εγκατάλειψης δείχνουν και τα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς όπως τα κάστρα της Χώρας και του Μυλοποτάμου και οι βυζαντινές εκκλησίες.

Οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών μελιού και λαδιού επισήμαναν τη μείωση των επιδοτήσεων στα προϊόντα τους, ενώ στο Επαρχείο υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού όπως γεωπόνου, μηχανικού και οικονομικού. Σοβαρότατες, όμως, είναι και οι ελλείψεις στη ΔΕΗ, όπου από τα 10 άτομα που χρειάζεται έχει μόνο τρία.

Το νοσοκομείο του νησιού παρουσιάζει προβλήματα στην κτιριακή του υποδομή, εξαιτίας της παλαιότητάς της, δεν έχει καρδιολόγο και παιδίατρο. Την ίδια στιγμή το νησί όχι μόνο δεν έχει υποκατάστημα του ΙΚΑ αλλά ούτε και ελεγκτή γιατρό.

Αξιοσημείωτη όμως είναι και η επισήμανση των κατοίκων για το γηροκομείο του νησιού, όπου στα 48 χρόνια λειτουργίας του το κράτος δεν έδωσε ούτε μια δραχμή και συντηρείται από εισφορές των Τσιριγωτών του εξωτερικού.

Η Λιάνα Κανέλλη, αφού στάθηκε στις τελευταίες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, στις υποσχέσεις της κυβέρνησης και των βουλευτών της, καθώς και των άλλων κομμάτων που τις ξεχνάνε την επομένη των εκλογών, κάλεσε τους κατοίκους να συσπειρωθούν σε ένα ενιαίο μέτωπο πάλης ενάντια σ' αυτή την πολιτική που καταδικάζει το νησί τους σε μαρασμό. Σε ένα ενιαίο μέτωπο πάλης για την ανατροπή της πολιτικής των Βρυξελλών και την ενίσχυση του ΚΚΕ.

Παράλληλα, υποσχέθηκε να προωθήσει τα προβλήματα του νησιού στη Βουλή.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Συνεχίζεται η Πολιτική Εξόρμηση του ΚΚΕ, στα πλαίσια της οποίας τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται οι παρακάτω δραστηριότητες:

Στην Αθήνα

-- Σήμερα Παρασκευή, στις 4 π.μ., στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στο Ρέντη θα περιοδεύσει ο Λευτέρης Παπακωνσταντόπουλος, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.

-- Την Τρίτη, 16/9, στις 9 το πρωί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο θα περιοδεύσει ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Τρίτη, 16/9, στις 7 π.μ., στη ΔΕΗ Ασπροπύργου θα περιοδεύσει ο Σήφης Κωτσαντής, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και του Γραφείου της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

-- Την Τρίτη, 16/9, στις 10 π.μ. σε σύσκεψη συνταξιούχων της ΔΕΗ στην ΚΟΑ θα μιλήσει ο Μήτσος Κυπραίος, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.

-- Την Τρίτη, 16/9, στις 4 π.μ., στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στην Πέτρου Ράλλη θα περιοδεύσει ο Αποστόλης Παππάς, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.

-- Την Τετάρτη, 17/9, στις 9 π.μ., στην Πολυκλινική (Ομόνοια) θα περιοδεύσει ο Γιώργος Γεωργόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ.

-- Την Πέμπτη, 18/9, στις 9 π.μ., στο εργοστάσιο του ΟΣΕ στον Πειραιά θα περιοδεύσει ο Μήτσος Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟΑ.

-- Την Πέμπτη, 18/9, στις 4 π.μ. στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στην Ανθούσα θα περιοδεύσει ο Γιάννης Τόλης, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Στη Ζάκυνθο

Το νησί της Ζακύνθου επισκέπτεται σήμερα ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης, με κύριο θέμα της περιοδείας του την αντισεισμική προστασία του νησιού.

Ο Π. Κοσιώνης θα συναντηθεί με το νομάρχη Ζακύνθου, τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, το Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Νομού Ζακύνθου, την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου.

Στις 6.30 μ.μ. θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο.

Εκδήλωση της ΚΟΑ για τα οικονομικά της ΤΑ

Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας (ΚΟΑ) του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση με θέμα: «Τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι θέσεις του ΚΚΕ», τη Δευτέρα, 15/9, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνεδρίων της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό (Λ. Ηρακλείου, 145). Θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν σύντομες παρεμβάσεις από τους προσκεκλημένους.

ΣΑΜΟΣ
Δώστε τη σωστή απάντηση με το ΚΚΕ

Διήμερη περιοδεία στο νησί του βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτη

Διήμερη περιοδεία πραγματοποίησε στη Σάμο χτες και προχτές ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης. Προχτές το βράδυ μίλησε σε συγκέντρωση στον Παγώνδα, ενώ χτες το πρωί περιόδευσε και συζήτησε με τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο, στο εργοστάσιο της ΔΕΗ και στο ξενοδοχείο «ΔΟΡΥΣΣΑ».

Στις ομιλίες του ο βουλευτής τόνισε την ανάγκη να οργανώσουν το δικό τους λαϊκό μέτωπο οι εργαζόμενοι, απέναντι στο μαύρο μέτωπο της πλουτοκρατίας, που αφαιρεί όλο και περισσότερες κατακτήσεις τους με μοχλό την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τους κάλεσε να δώσουν και με την ψήφο τους στις προσεχείς εκλογές ισχυρό χτύπημα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ενισχύοντας το ΚΚΕ. Η ενίσχυση του ΚΚΕ υπογράμμισε, θα ενθαρρύνει το λαϊκό κίνημα, θα δώσει νέα δύναμη στους αγώνες των εργαζομένων και θα ενισχύσει την προοπτική του λαϊκού μετώπου.

Ο Σταύρος Σκοπελίτης το βράδυ μίλησε σε συγκέντρωση στα Κοντακαίικα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ