ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Ευθύνη μας η αλληλεγγύη

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ και του ελληνικού λαού μετέφερε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιάσερ Αραφάτ, κατά τη χθεσινή τους τηλεφωνική επικοινωνία

Σε χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία της με τον Γιάσερ Αραφάτ η Αλέκα Παπαρήγα μετέφερε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στο δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, «αναφέρθηκε στη δραστηριότητα για να ξεσηκωθεί αλληλεγγύη εναντίον της τρομοκρατικής απόφασης του Αριέλ Σαρόν να απειλήσει με απέλαση τον Αραφάτ, που για το ΚΚΕ σημαίνει απαγωγή. "Εχουμε εμπιστοσύνη στην αγωνιστικότητα του παλαιστινιακού λαού. Ομως, συναισθανόμαστε και την ευθύνη να σας δείξουμε αλληλεγγύη. Ηδη προτείναμε στον πρόεδρο της Πολιτικής Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο να αποσταλεί αντιπροσωπεία ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας στη Ραμάλα, να βρεθεί κοντά σας, να λειτουργήσει σαν ασπίδα αλληλεγγύης και υπεράσπισης και καταθέσαμε κείμενο - ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο", πρόσθεσε η Αλέκα Παπαρήγα.

Απαντώντας ο πρόεδρος Αραφάτ ευχαρίστησε την Αλέκα Παπαρήγα και τον ελληνικό λαό για τη στάση τους, που ήταν και είναι πάντα στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού. Η σχέση με το ΚΚΕ και τον ελληνικό λαό είναι ιστορική, είπε. Παρακάλεσε την επιτροπή, που θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα εδάφη και την Παλαιστίνη, να επισκεφθεί τους Αγίους Τόπους, το Αλ Χαλίλ, τη Βηθλεέμ και τους άλλους τόπους και να δει αυτή η επιτροπή τα εγκλήματα που διαπράττονται σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Η Αλέκα Παπαρήγα επανέλαβε ότι το ΚΚΕ αναγνωρίζει πλήρως το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να επιλέγει τη δική του ηγεσία και δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα σε κανέναν Σαρόν, σε κανέναν Μπους, σε κανέναν, να επιλέγει ποιος θα είναι ο ηγέτης του παλαιστινιακού λαού».

Κάτω τα χέρια από την Παλαιστίνη!

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας

Αμεση ήταν και η αντίδραση του λαού της Θεσσαλονίκης
Αμεση ήταν και η αντίδραση του λαού της Θεσσαλονίκης
Την πρώτη άμεση απάντηση, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την ισραηλινή πρεσβεία, έδωσε χτες το ΠΑΜΕ και η ΕΕΔΥΕ στην απόφαση της στρατοκρατικής κυβέρνησης του Ισραήλ να απελάσει τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, απ' την πατρίδα του.

Με πανό που έγραφε «Κάτω τα χέρια από την Παλαιστίνη φονιάδες ιμπεριαλιστές», οι διαδηλωτές, με την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους για το έγκλημα των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής στον παλαιστινιακό λαό. Φώναξαν «όχι στο μίσος των εθνικιστών ζήτω η φιλία των λαών» και απάντησαν στους δολοφόνους πως «οι λαοί δεν είναι στόχοι για οβίδες έχουνε δικαίωμα να ζούνε σε πατρίδες». Δεν άφησαν στο απυρόβλητο και καταδίκασαν εξίσου και τους ηθικούς αυτουργούς, τον Αμερικανο - ΝΑΤΟικό και ευρωενωσιακό ιμπεριαλισμό που στηρίζει το έγκλημα. Καταδικαστέα χαρακτήρισαν και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που αντιμετωπίζει την κατάσταση ως θεατής.

Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών, αποτελούμενη απ' τη Β. Νικολαΐδου, Π. Μακρή (αντιπροέδρους της ΕΕΔΥΕ) και Δ. Αγκαβανάκη και Γιώργο Μπουλουγάρη (μέλη της γραμματείας του ΠΑΜΕ) θυροκόλλησαν ψήφισμα καταδίκης. Ο Δ. Αγκαβανάκης αμέσως μετά τόνισε μεταξύ άλλων: «Απαιτούμε να σταματήσουν τις εγκληματικές ενέργειες οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, να σταματήσει η κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη και να αποχωρήσουν άμεσα τα ισραηλινά στρατεύματα. Απαιτούμε να αποκτήσει ο λαός της Παλαιστίνης τη λευτεριά του και να αποφασίζει εκείνος για την τύχη του σε ένα ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ».

Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Αθήνα
Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Αθήνα
Η Β. Νικολαΐδου προσέθεσε ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος για μας απ' την αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό» και κάλεσε σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και για μαζική λαϊκή συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 25 Σεπτέμβρη στα Προπύλαια, για τα τρία χρόνια της Ιντιφάντα, με ομιλητές τον πρέσβη της Παλαιστίνης και εκπρόσωπο της ΕΕΔΥΕ.

Στη Θεσσαλονίκη

Την αλληλεγγύη του στον παλαιστινιακό λαό και τον ηγέτη του, Γιάσερ Αραφάτ, εξέφρασε ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης με μαχητική διαδήλωση που πραγματοποίησαν χτες βράδυ στο κέντρο της πόλης. Η συγκέντρωση έγινε στο Αγαλμα του Βενιζέλου, με πρωτοβουλία της ΚΟΘ του ΚΚΕ και της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Συμμετείχε και αντιπροσωπεία της Παλαιστινιακής Παροικίας. Μίλησε ο Η. Γκουτζιγιάννης, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ, και χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος της Παλαιστινιακής Παροικίας, Σαλίμ Μουσάλαμ.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τη νέα ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα σε βάρος της Παλαιστίνης, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση που μαζί με τις άλλες χώρες της ΕΕ, προκειμένου να υπερασπιστούν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, στηρίζουν την ισραηλινή τρομοκρατία. Ακολούθησε πορεία προς το Αμερικανικό Προξενείο, όπου οι διαδηλωτές πυρπόλησαν την αμερικάνικη σημαία και για άλλη μια φορά διακήρυξαν την απόφασή τους να αντισταθούν στον έναν και κοινό εχθρό, τον ιμπεριαλισμό. Με συνθήματα απαίτησαν «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» και κατήγγειλαν: «Τρομοκράτες δεν είναι οι λαοί είναι η Νέα Τάξη και οι Αμερικανοί».

Σε πολλές άλλες πόλεις

Με μαχητικά αντιιμπεριαλιστικά συλλαλητήρια εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό οι κομμουνιστές στην Εύβοια, τη Βοιωτία και τη Φθιώτιδα.

Με πρωτοβουλία των κομματικών οργανώσεων του ΚΚΕ σε Χαλκίδα, Λαμία και Λιβαδειά, διοργανώθηκαν χτες βράδυ κατά τόπους πικετοφορίες και συλλαλητήρια. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν δεκάδες αντιιμπεριαλιστές και φίλοι της ειρήνης. Στις πορείες κυριάρχησαν συνθήματα όπως «Ελλάδα - Κύπρος - Παλαιστίνη, Αμερικάνος δε θα μείνει», «Μπους - Σαρόν φονιάδες των λαών», «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός», κλπ.

  • Πικετοφορίες διαμαρτυρίας έγιναν επίσης χτες στην Πάτρα, στην Καλαμάτα, στη Λάρισα, στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα.
ΕΕΔΥΕ
Ολοι στη συγκέντρωση αλληλεγγύης

Στον παλαιστινιακό λαό, την Πέμπτη, 25 Σεπτέμβρη, στις 7.00 το απόγευμα, στα Προπύλαια

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί το λαό του λεκανοπεδίου Αττικής να πάρει μέρος στην εκδήλωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τον παλαιστινιακό λαό, που διοργανώνει την Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην εκδήλωση -που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία μετά την απόφαση της κυβέρνησης Σαρόν να απελάσει τον Γιάσερ Αραφάτ κατά την κρίση της, σε χρόνο που θα επιλέξει η ίδια- θα χαιρετίσουν ο πρέσβης της παλαιστινιακής αρχής στην Ελλάδα Αμπντάλα Αμπντάλα και εκπρόσωπος της ΕΕΔΥΕ.

Σε ανακοίνωση κάλεσμά του, το γραφείο Τύπου της ΕΕΔΥΕ επισημαίνει: «Σχεδόν 3 χρόνια από τη Νέα Ιντιφάντα του παλαιστινιακού λαού, οι εγκληματικές επιθέσεις του Ισραήλ κατά αθώων Παλαιστινίων και η καταστροφή ολόκληρων παλαιστινιακών οικισμών συνεχίζονται. Οι δραματικές αυτές εξελίξεις στο Ιράκ και στα παλαιστινιακά εδάφη επιβεβαιώνουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ότι ειρήνη με καθεστώς κατοχής δεν μπορεί να υπάρξει».

Ο ισραηλινός στρατός, τονίζεται αμέσως μετά στην ανακοίνωση, «δρα υπό καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας, με την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ». Η ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζεται στο κείμενο, «τηρεί απόλυτη σιγή για τις τραγικές εξελίξεις αποδεχόμενη τη συνενοχή της και την πλήρη υποταγή της στα κελεύσματα των Αμερικανών και των Ευρωπαίων εταίρων».

Ο λαός της Αθήνας και του Πειραιά, κάθε συνοικίας, μετά και μπροστά από αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις οφείλει μαζικά να συμμετέχει στην εκδήλωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τον παλαιστινιακό λαό, τονίζουν οι διοργανωτές.

Διαδηλώνουν την αντίθεσή τους

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να απελάσει τον Γιάσερ Αραφάτ

Πικετοφορία διαμαρτυρίας σήμερα Σάββατο, στις 9.00 το πρωί, με σημείο εκκίνησης την πλατεία Λαού, διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αμφισσας του ΚΚΕ.

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την ισραηλινή πρεσβεία τη Δευτέρα, στις 12.00 το μεσημέρι, οι Σύλλογοι Γυναικών Υμηττού, Βύρωνα, Ηλιούπολης και Καισαριανής, απαιτώντας «να σταματήσει η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας καλεί στη συγκέντρωση - διαδήλωση τη Δευτέρα, 15 του Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Τριών Συμμάχων, για να εκδηλωθεί «αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης αυτές τις κρίσιμες ώρες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ