ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Η αρχή, σήμερα, απ' τα Φάρσαλα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 10 το πρωί, στην πλατεία Λαού

Η αρχή νέων αγροτικών κινητοποιήσεων στη Θεσσαλία γίνεται με τη συγκέντρωση, που πραγματοποιούν, σήμερα, στις 10 το πρωί στην πλατεία Λαού, οι αγρότες των Φαρσάλων. Στη συγκέντρωση, που γίνεται με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, θα ξαναπροβληθούν τα γνωστά και ανεκπλήρωτα αιτήματα του αγροτικού κόσμου και θ' αναδειχτούν τα νέα προβλήματα που προστίθενται, φέτος, λόγω της συνέχισης της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ταυτόχρονα, η μαχόμενη αγροτιά των Φαρσάλων θα στείλει προειδοποίηση προς την Αθήνα και τις Βρυξέλλες ότι είναι αποφασισμένη να εντείνει την πάλη της για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, που οδηγεί, κατά χιλιάδες, τους μικρομεσαίους αγρότες στο ξεκλήρισμα, στην ανεργία και στη φτώχεια.

Συμμετέχοντας στη συγκέντρωση οι Φαρσαλινοί αγρότες θα διαμαρτυρηθούν:

  • Για τη συνεχή και ανελέητη επίθεση που δέχονται στο εισόδημά τους, με τη μείωση των τιμών των προϊόντων, την αύξηση του κόστους παραγωγής και τη γενικότερη ακρίβεια που πλήττει τις λαϊκές οικογένειες
  • Για τις επιπτώσεις από την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ και για τα νέα αντιαγροτικά μέτρα που εξυφαίνονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση - βλέπε τις καταστροφικές προτάσεις της Κομισιόν για την αναθεώρηση των «Κοινών Οργανώσεων Αγοράς» στο βαμβάκι, στον καπνό και στο λάδι - και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και αποβλέπουν σε νέες περικοπές των ενισχύσεων και σε νέους περιορισμούς των καλλιεργειών
  • Για τον επαίσχυντο κυβερνητικό εμπαιγμό σε βάρος τους στο θέμα των αποζημιώσεων που δικαιούνται από τον ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ, για καταστροφές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες και στην παραγωγή, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών. Αποζημιώσεις ακούν κι αποζημιώσεις δε βλέπουν κι αν πάρουν κάτι μετά από πολύ μεγάλη καθυστέρηση, θα είναι ψίχουλα
  • Για την απαράδεκτη κι εξευτελιστική τακτική των προεκλογικών «παροχών» του ενός ευρώ ημερησίως, που ακολουθεί ο πρωθυπουργός, με στόχο να ξεγελάσει τους αγρότες και να υφαρπάσει την ψήφο τους.
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ
«Θύματα» πολιτικών...

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Πρόστιμο συνυπευθυνότητας θα κληθούν να πληρώσουν για τη φετινή καλλιέργεια καλαμποκιού, επειδή καλλιεργήθηκαν περισσότερα στρέμματα (πάνω από 150.000, όπως εκτιμάται) από το πλαφόν των 2.221.000 στρεμμάτων, που έχει θέσει η ΕΕ. Από την άλλη, ενώ η παραγωγή στη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα της ΕΕ, τη Γαλλία, δεν είναι καλή και στη χώρα μας οι εκτιμήσεις λένε ότι δε θα είναι από τις καλύτερες, με το ξεκίνημα της συλλογής του καλαμποκιού στήθηκε ένα κερδοσκοπικό σκηνικό σε βάρος των παραγωγών με στόχο τη συμπίεση των τιμών. Κι αυτό τη στιγμή που, όπως λέγεται από γνωρίζοντες το χώρο, η τιμή στη Γαλλία έφτασε τα 150 ευρώ τον τόνο τη βδομάδα που πέρασε. Μέχρι τώρα στην Ελλάδα δε φαίνεται να υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον. Τα όποια περσινά αποθέματα μένουν στα αζήτητα, ενώ σε γενικές γραμμές επικρατεί ύποπτη σιωπή για τις τιμές της νέας σοδειάς και μόνον κάποιες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών άρχισαν να κινούνται δειλά δειλά στα περσινά επίπεδα (43-48 δρχ. το κιλό).

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί καλαμποκιού κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, Αγγελος Τζέκης και Σπύρος Στριφτάρης. Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό Γεωργίας: «Τι μέτρα θα πάρει για να διασφαλίσει το εισόδημα των καλλιεργητών καλαμποκιού; Ποιες εναλλακτικές καλλιέργειες προτείνει που να διασφαλίζουν στους μικρομεσαίους αγρότες βιώσιμο αγροτικό εισόδημα;».

Στο κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνονται τα παρακάτω: «Ο περιορισμός της βαμβακοκαλλιέργειας, που επέβαλαν η κυβέρνηση και η ΕΕ με αυθαίρετα, υποκριτικά και αυταρχικά μέτρα, οδήγησε ορισμένους βαμβακοπαραγωγούς προς την καλλιέργεια καλαμποκιού με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των επιδοτήσεων από τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας και τη διαμόρφωση των τιμών σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση χαμηλών τιμών στο καλαμπόκι παίζει και η τιμή παρέμβασης, που είναι μόνον 34,5 δρχ./κιλό. Η διατήρησή της σε αυτά τα εξευτελιστικά επίπεδα έγινε με την πρόσφατη ενδιάμεση Αναθεώρηση της ΚΑΠ. Εξάλλου, για τους μικρομεσαίους αγρότες χρόνο με το χρόνο η μείωση του εισοδήματός τους και η χρεοκοπία τους είναι αναπόφευκτη και ανεξάρτητη από το είδος των καλλιεργειών τους».

ALPHA BANK - EUROBANK
Συνεργασία στις πιστωτικές κάρτες

Η ύπαρξη μυστικών διαβουλεύσεων και συνεργασιών ανάμεσα σε επιμέρους μερίδες του ντόπιου τραπεζικού κεφαλαίου πιστοποιείται από τη χτεσινή κοινή ανακοίνωση των τραπεζών Alpha Bank (όμιλος Κωστόπουλου) και Eurobank (όμιλος Λάτση). Η συνεργασία τους αφορά στην εγκατάσταση «ενιαίου δικτύου ηλεκτρονικών τερματικών» στα καταστήματα λιανικής πώλησης, που θα υποστηρίζει τις συναλλαγές με τις πιστωτικές κάρτες, τις οποίες εκδίδουν οι δυο τράπεζες.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η δημιουργία του ενιαίου δικτύου αποσκοπεί και στην «επίτευξη σημαντικών οικονομιών κλίμακος», δηλαδή στη μείωση του λειτουργικού κόστους των δύο τραπεζικών ομίλων. Αναφέρουν, επίσης, ότι το δίκτυο θα «επεκταθεί και σε χιλιάδες άλλες εμπορικές επιχειρήσεις». Είναι γνωστό ότι τα καταστήματα, ανάλογα με το είδος τους και τον τζίρο τους πληρώνουν τοκογλυφικές προμήθειες στους τραπεζίτες για τη χρήση πιστωτικών καρτών. Θύματα της πολιτικής των τραπεζών (εκτός από τα υπερδανεισμένα νοικοκυριά) είναι και τα μικρομάγαζα που αναγκάζονται να πληρώνουν ιδιαίτερα ψηλά ποσοστά για προμήθειες. Το «κοινό δίκτυο» των δύο τραπεζικών ομίλων θα υποστηρίζει τις συναλλαγές με τις κάρτες VISA, MASTERCARD, AMERICAN EXPRESS και EUROLINE.

Θεωρείται πιθανό ότι η χτεσινή ανακοίνωση θα αξιοποιηθεί και για την αναθέρμανση σεναρίων περί συγχωνεύσεων και εξαγορών. Γεγονός είναι ότι οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για το όλο θέμα και ειδικότερα για το ξεπούλημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έχουν ανοίξει την όρεξη των μεγαλοτραπεζιτών.

ΛΕΥΚΑΔΑ
Ρύθμιση χρεών για τους σεισμόπληκτους

Ρύθμιση βεβαιωμένων χρεών προς την Εφορία, για τους σεισμόπληκτους από τον σεισμό της 14ης Αυγούστου στη Λευκάδα ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Οικονομικών. Χρήση μπορούν να κάνουν οι σεισμόπληκτοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) που έχουν την κατοικία ή επαγγελματική εγκατάσταση στις περιοχές του Ν. Λευκάδας, στους Δήμους Κεκροπίας και Ανακτορίου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και στο Δήμο Πρέβεζας. Αιτήσεις μαζί με την έκθεση αυτοψίας της αρμόδιας νομαρχίας ή του ΥΠΕΧΩΔΕ μπορούν να υποβληθούν στις αρμόδιες Εφορίες μέχρι τις 30 Ιούνη του 2004. Η καταβολή των δόσεων χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα φτάνει μέχρι και σε 24 δόσεις.

ΥΔΑΤΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ
Στους ιδιώτες η καταγραφή του

Ενα ακόμη βήμα για την υπονόμευση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) από το ερευνητικό του αντικείμενο και την επιστημονική του συνεισφορά στο γεωλογικό και υδάτινο δυναμικό της χώρας, έκανε χτες η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο προώθησης του έργου χαρτογράφησης των υδάτινων διαμερισμάτων της χώρας, αντί να ανατεθεί στο ΙΓΜΕ που έχει και την τεχνογνωσία, αλλά και αρκετές μελέτες, ανατέθηκε - με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης - έναντι δισεκατομμυρίων δραχμών σε ιδιώτες.

Η πραγματοποίηση των μελετών ανά διαμέρισμα, ανατέθηκε στους εξής:

  • Πελοποννήσου (υδατικά διαμερίσματα Δυτικής, Βόρειας και Ανατολικής Πελοποννήσου, προϋπολογισμού 816.950,0 Ευρώ), στο εταιρικό σχήμα ENVECO A.E., WL/DELFT HYDRAULICS, Υδροηλεκτρική ΕΠΕ, ΓΕΟΜΕΤ ΕΠΕ, Β.Περλέρος.
  • Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, Ηπείρου, Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας προϋπολογισμού 1.566.800,0 Ευρώ, στο εταιρικό σχήμα Γ.Καραβοκύρης και Συνεργάτες ΕΠΕ, Κ.Ζέρης - Π.Αντωναρόπουλος και Συνεργάτες ΕΠΕ, Ε.ΠΕ.Μ. ΑΕ, Ξ. Σταυρόπουλος.
  • Νήσων Αιγαίου, προϋπολογισμού 665.000,0 Ευρώ, στο εταιρικό σχήμα ΤΕΜ ΑΕ, ΛΔΚ ΕΠΕ, Υδροεξυγιαντική Λαζαρίδης και ΣΙΑ ΕΕ-TerraMentor ΕΟΟΣ.
  • Ανατολικής, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας προϋπολογισμού 1.348.200,0 Ευρώ στην εταιρία Εξαρχου - Νικολόπουλος - Μπενσασσών Σύμβουλοι Μηχανικοί ΕΠΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ