Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ
«Θύματα» πολιτικών...

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Πρόστιμο συνυπευθυνότητας θα κληθούν να πληρώσουν για τη φετινή καλλιέργεια καλαμποκιού, επειδή καλλιεργήθηκαν περισσότερα στρέμματα (πάνω από 150.000, όπως εκτιμάται) από το πλαφόν των 2.221.000 στρεμμάτων, που έχει θέσει η ΕΕ. Από την άλλη, ενώ η παραγωγή στη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα της ΕΕ, τη Γαλλία, δεν είναι καλή και στη χώρα μας οι εκτιμήσεις λένε ότι δε θα είναι από τις καλύτερες, με το ξεκίνημα της συλλογής του καλαμποκιού στήθηκε ένα κερδοσκοπικό σκηνικό σε βάρος των παραγωγών με στόχο τη συμπίεση των τιμών. Κι αυτό τη στιγμή που, όπως λέγεται από γνωρίζοντες το χώρο, η τιμή στη Γαλλία έφτασε τα 150 ευρώ τον τόνο τη βδομάδα που πέρασε. Μέχρι τώρα στην Ελλάδα δε φαίνεται να υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον. Τα όποια περσινά αποθέματα μένουν στα αζήτητα, ενώ σε γενικές γραμμές επικρατεί ύποπτη σιωπή για τις τιμές της νέας σοδειάς και μόνον κάποιες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών άρχισαν να κινούνται δειλά δειλά στα περσινά επίπεδα (43-48 δρχ. το κιλό).

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί καλαμποκιού κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, Αγγελος Τζέκης και Σπύρος Στριφτάρης. Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό Γεωργίας: «Τι μέτρα θα πάρει για να διασφαλίσει το εισόδημα των καλλιεργητών καλαμποκιού; Ποιες εναλλακτικές καλλιέργειες προτείνει που να διασφαλίζουν στους μικρομεσαίους αγρότες βιώσιμο αγροτικό εισόδημα;».

Στο κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνονται τα παρακάτω: «Ο περιορισμός της βαμβακοκαλλιέργειας, που επέβαλαν η κυβέρνηση και η ΕΕ με αυθαίρετα, υποκριτικά και αυταρχικά μέτρα, οδήγησε ορισμένους βαμβακοπαραγωγούς προς την καλλιέργεια καλαμποκιού με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των επιδοτήσεων από τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας και τη διαμόρφωση των τιμών σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση χαμηλών τιμών στο καλαμπόκι παίζει και η τιμή παρέμβασης, που είναι μόνον 34,5 δρχ./κιλό. Η διατήρησή της σε αυτά τα εξευτελιστικά επίπεδα έγινε με την πρόσφατη ενδιάμεση Αναθεώρηση της ΚΑΠ. Εξάλλου, για τους μικρομεσαίους αγρότες χρόνο με το χρόνο η μείωση του εισοδήματός τους και η χρεοκοπία τους είναι αναπόφευκτη και ανεξάρτητη από το είδος των καλλιεργειών τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ