Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ALPHA BANK - EUROBANK
Συνεργασία στις πιστωτικές κάρτες

Η ύπαρξη μυστικών διαβουλεύσεων και συνεργασιών ανάμεσα σε επιμέρους μερίδες του ντόπιου τραπεζικού κεφαλαίου πιστοποιείται από τη χτεσινή κοινή ανακοίνωση των τραπεζών Alpha Bank (όμιλος Κωστόπουλου) και Eurobank (όμιλος Λάτση). Η συνεργασία τους αφορά στην εγκατάσταση «ενιαίου δικτύου ηλεκτρονικών τερματικών» στα καταστήματα λιανικής πώλησης, που θα υποστηρίζει τις συναλλαγές με τις πιστωτικές κάρτες, τις οποίες εκδίδουν οι δυο τράπεζες.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η δημιουργία του ενιαίου δικτύου αποσκοπεί και στην «επίτευξη σημαντικών οικονομιών κλίμακος», δηλαδή στη μείωση του λειτουργικού κόστους των δύο τραπεζικών ομίλων. Αναφέρουν, επίσης, ότι το δίκτυο θα «επεκταθεί και σε χιλιάδες άλλες εμπορικές επιχειρήσεις». Είναι γνωστό ότι τα καταστήματα, ανάλογα με το είδος τους και τον τζίρο τους πληρώνουν τοκογλυφικές προμήθειες στους τραπεζίτες για τη χρήση πιστωτικών καρτών. Θύματα της πολιτικής των τραπεζών (εκτός από τα υπερδανεισμένα νοικοκυριά) είναι και τα μικρομάγαζα που αναγκάζονται να πληρώνουν ιδιαίτερα ψηλά ποσοστά για προμήθειες. Το «κοινό δίκτυο» των δύο τραπεζικών ομίλων θα υποστηρίζει τις συναλλαγές με τις κάρτες VISA, MASTERCARD, AMERICAN EXPRESS και EUROLINE.

Θεωρείται πιθανό ότι η χτεσινή ανακοίνωση θα αξιοποιηθεί και για την αναθέρμανση σεναρίων περί συγχωνεύσεων και εξαγορών. Γεγονός είναι ότι οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για το όλο θέμα και ειδικότερα για το ξεπούλημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έχουν ανοίξει την όρεξη των μεγαλοτραπεζιτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ