ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ - ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
Αλλη μια προεκλογική παράσταση

Ολος ο θίασος επί σκηνής

Eurokinissi

Ολος ο θίασος επί σκηνής
Σε μια καθαρή προεκλογική φιέστα μετατράπηκαν χτες τα εγκαίνια του λιμανιού της Ηγουμενίτσας από τον πρωθυπουργό, ο οποίος επισκέφτηκε την περιοχή επικεφαλής μεγάλης κυβερνητικής κουστωδίας, μεταξύ των οποίων οι Κ. Λαλιώτης και Α. Παπαδόπουλος, που έχουν δηλώσει ότι δε θα πολιτευτούν στις επόμενες εκλογές...

Ο Κ. Σημίτης, μιλώντας στους περιφερόμενους οπαδούς που είχε συγκεντρώσει ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ, εκφώνησε έναν εφ' όλης της ύλης προεκλογικό λόγο, από τον οποίο δεν έλειψε ούτε η ψηφοθηρία («πακέτα» και «Χάρτα»), αλλά και οι υψηλοί δικομματικοί τόνοι.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τα περί «τετραετίας υψηλού ρίσκου» που έρχεται και υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ μόνο μπορεί να «εγγυηθεί» τη σύγκλιση, την «οριστική επίλυση των εθνικών θεμάτων», αλλά και «τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων»...

Δίνοντας ένα στίγμα της δικομματικής πόλωσης που θα εντείνεται ενόψει της κάλπης, ο Κ. Σημίτης μίλησε για «διγλωσσία, σύγχυση και λαϊκισμό, που αναπαράγει η αξιωματική αντιπολίτευση» προσθέτοντας: «Ο ελληνικός λαός δε θα επιτρέψει στη Νέα Δημοκρατία να επανιδρύσει το κράτος στα μέτρα της. Η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύει καθημερινά πως δεν μπορεί να κυβερνήσει την Ελλάδα». Οπως ήταν φυσικό, η αποστροφή του Κ. Σημίτη προκάλεσε ένα χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ Ρηγίλλης και κυβερνητικού εκπροσώπου.

Εκείνο που πάντως δεν κατάφερε να κρύψει ο πρωθυπουργός και από αυτή την προεκλογική φιέστα, είναι η εμμονή της κυβέρνησης στην πολιτική της λιτότητας και της ταξικής αγριότητας: «Εμμένουμε στη σταθερότητα. Η σταθερότητα είναι η κύρια προϋπόθεση της ανάπτυξης και η ανάπτυξη είναι η κύρια προϋπόθεση για κοινωνική δικαιοσύνη και αναδιανομή εισοδήματος» (!), ήταν τα λόγια του κ. Σημίτη...

Αξιοσημείωτο ήταν επίσης το μήνυμά του προς το μεγάλο κεφάλαιο: «Στόχος μας είναι η ενίσχυση του επιχειρηματικού δυναμικού της οικονομίας για να αποτελέσει πηγή επενδύσεων, ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας, καθώς και εργαλείο για την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση των περιφερειών», διαμήνυσε στην ολιγαρχία...

Φυσικά, από εκεί και πέρα άρχισε να αραδιάζει τις «υποσχέσεις» που περιέχονται στο «κοινωνικό πακέτο» και τη «Χάρτα Σύγκλισης» και απ' ό,τι φαίνεται θα περιφέρονται σαν κερασάκι στην τούρτα κάθε προεκλογικής εμφάνισης του πρωθυπουργού.

Και ενώ αυτή ήταν η εικόνα χτες στην Ηγουμενίτσα, στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυριζόταν ότι «δεν υπάρχει προεκλογική ατμόσφαιρα και δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο», προσθέτοντας δε, ότι από την «αίσθηση» που έχει οι δημοσκοπήσεις που από σήμερα θα αρχίσουν να επανέρχονται στη δημοσιότητα θα είναι ευνοϊκές για το ΠΑΣΟΚ...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Χαμηλοί τόνοι»

Ρόλο «ήρεμης δύναμης» που κρατά χαμηλούς τόνους και δεν υψώνει δήθεν «διαχωριστικές γραμμές», επιλέγει η ηγεσία της ΝΔ για να απαντήσει στον Κ. Σημίτη, τροφοδοτώντας την πόλωση από «την ανάποδη».

Στη δήλωση που έκανε ο εκπρόσωπος του κόμματος αποδοκίμασε την πρωθυπουργική δήλωσε ότι «η ΝΔ δεν μπορεί να κυβερνήσει την Ελλάδα», τονίζοντας ότι «ο κ. Σημίτης προσβάλλι τη νοημοσύνη των πολιτών, όταν αλαζονικά ισχυρίζεται ότι μόνο αυτός ξέρει να κυβερνά». Επέκρινε την κυβέρνηση ότι «έχει προεπιλέξει να υψώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης και να χαράξει νέες διαχωριστικές γραμμές». Ταυτόχρονα, επιχείρησε να δείξει στον αντίποδα λέγοντας ότι «δε θα την ακολουθήσουμε, την αφήνουμε μόνη της στο χτες. Εμείς κοιτάμε μπροστά. Οραματιζόμαστε και σχεδιάζουμε το μέλλον, για όλους τους Ελληνες».

Ο Κ. Καραμανλής, από την Οδησσό, πρώτο σταθμό της τριήμερης περιοδείας του στην Ουκρανία, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τους ομογενείς, «που ούτε μία στιγμή δεν έβγαλαν από τις καρδιές τους την Ελλάδα, κράτησαν ζωντανή την ελπίδα, έδωσαν μάχες και διέδωσαν τη χριστιανική πίστη»...

Η ΕΕΔΥΕ στον πρόεδρο της Βουλής

Αντιπροσωπεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, τη Δευτέρα, 22/9, στις 12.45μ.μ. για να συζητήσουν θέματα που αφορούν στο φιλειρηνικό κίνημα και τις τρέχουσες εξελίξεις τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Φιλειρηνικό διήμερο

Την από κοινού διοργάνωση Φιλειρηνικού Διημέρου στις 10 και 11 του Οκτώβρη, αποφάσισαν σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν προχτές το βράδυ η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά, φορείς της Παιδείας και του φιλειρηνικού κινήματος Πειραιά. Η εκδήλωση θα γίνει στην πλατεία Κοραή με θέμα: «Συμπαράσταση στους λαούς του Ιράκ και της Παλαιστίνης. Αλληλεγγύη στα παιδιά του Ιράκ και της Παλαιστίνης».

Μόνο του λαού δεν είναι το λιμάνι

Ούτε του Δήμου της Ηγουμενίτσας δεν είναι το λιμάνι, κύριε πρωθυπουργέ, πόσο μάλλον του λαού. Μήπως κάνατε σαρδάμ και σας παρεξήγησε ο λαός της Ηγουμενίτσας; Μήπως θέλατε να πείτε ότι το λιμάνι είναι ανώνυμη εταιρία κι αύριο, μεθαύριο κανείς δε θα αποκλείει το ενδεχόμενο να μπει στο Χρηματιστήριο; Το γράφει και η ταμπέλα της εταιρίας «Οργανισμός Λιμένα Ηγουμενίτσας ΑΕ». Πάντως, ο ετήσιος τζίρος των 1.300 δισεκατομμυρίων δραχμών που έχει το λιμάνι μόνο του λαού δεν είναι, κι ούτε πρόκειται να είναι ποτέ. Για το λαό ρίξατε το κοκαλάκι του «κοινωνικού πακέτου» με τη δέσμευση ότι θα το υλοποιήσετε και περιμένετε πειθήνια να σας ακολουθήσει.

Η εργατική τάξη, όμως, του Νομού Θεσπρωτίας κι ο κόσμος των μικρών επαγγελματιών και εμπόρων δε σκύβουν το κεφάλι. Ξέρουν καλά ότι ασκείται μια αντιλαϊκή και αντιεργατική πολιτική, γιατί τη βιώνουν. Ξέρουν πως τίποτα δεν τους προσφέρει ούτε το «κοινωνικό πακέτο» ούτε τα λιμάνια των εφοπλιστών και γι' αυτό δίνουν τη δική τους αγωνιστική απάντηση.

Κύριε πρωθυπουργέ, ο σοφός λαός λέει μια παροιμία: «Δεν μπορείς να έχεις και την πίτα αφάγωτη και το σκύλο χορτάτο». Εσείς, θα μου πείτε, την πίτα δεν την έχετε αφάγωτη, την τρώτε μαζί με την πλουτοκρατία, εν πάση περιπτώσει, σημασία έχει ότι ο λαός που παράγει δεν απολαμβάνει τους καρπούς του κόπου του, ούτε το λιμάνι, που το έχτισε με τα χέρια του.


Μ.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ