ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΟΥΣΑ
Καμιά απόλυση δε γίνεται δεκτή

Δε θα αποδεχτούν καμία απόλυση και καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, θα περιφρουρήσουν το δικαίωμά τους στη δουλιά και θα συντονίσουν τη δράση τους με τα υπόλοιπα σωματεία του ομίλου Λαναρά («Κλωστήρια Ναούσης»). Αυτό διακήρυξαν μέσα από τη μαζική Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν χτες βράδυ οι εργαζόμενοι του εργοστασίου «Τρικολάν» στη Νάουσα, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόφαση της εταιρίας να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις. Μάλιστα, αύριο, Παρασκευή, θα πραγματοποιήσουν 4ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας σε όλες τις βάρδιες. Ενώ τις επόμενες μέρες, ανάλογα και με τις εξελίξεις, θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Πρόθεση της εταιρίας είναι να κλείσει τα τμήματα κοπής και ραφής, όπου απασχολούνται περίπου 100 εργαζόμενοι, και να κρατήσει το τμήμα ελέγχου και την αποθήκη με ελάχιστο προσωπικό. Η τακτική της εταιρίας δεν είναι καινούρια. Η συρρίκνωση του προσωπικού ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '90 με μαζικές απολύσεις λόγω μεταφοράς τμημάτων παραγωγής σε χώρες των Βαλκανίων. Ετσι, από τους 540 εργαζόμενους που απασχολούσε, σήμερα απέμειναν 120 και η εταιρία τώρα θέλει να διώξει άλλους 80-100 εργαζόμενους. Το επιβεβαίωσε χτες το πρωί εκπρόσωπος της επιχείρησης, σε συνάντηση που είχε με τα μέλη της διοίκησης του Σωματείου.

Τα τελευταία χρόνια, οι εργαζόμενοι του ομίλου «Κλωστήρια Ναούσης», στον οποίο ανήκει και η «Τρικολάν», δέχονται καθολική επίθεση στις κατακτήσεις και στα δικαιώματά τους, στο όνομα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας. Στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται απολύσεις και μεταφορά της παραγωγής εκτός Ελλάδας, αυθαίρετη κατάργηση κεκτημένων, μείωση αποδοχών με το συμψηφισμό της γενικής αύξησης του κλάδου, εντατικοποίηση της εργασίας μέχρι εξάντλησης σε όλα τα εργοστάσια κλπ.

Οπως κατήγγειλαν χτες και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι επιδιώξεις της μεγαλοεργοδοσίας ενισχύονται από την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, η οποία με νόμους έχει δώσει δικαίωμα ασυδοσίας στην εργοδοσία σε βάρος των εργαζομένων. Είναι γνωστό ότι χρηματοδοτούνται οι επιχειρήσεις για τη μεταφορά της παραγωγής στις χώρες της Βαλκανικής. Και αυτά τα προνόμια αξιοποίησε και ο Λαναράς.

Οι εργαζόμενοι της «Τρικολάν» απευθύνουν κάλεσμα στα σωματεία της πόλης προκειμένου να τους συμπαρασταθούν ενεργητικά και σημειώνουν πως οι φορείς της πόλης και του νομού έχουν υποχρέωση να σταθούν αλληλέγγυοι για την αποτροπή των απολύσεων και το κλείσιμο του εργοστασίου.

Σύσκεψη φορέων

Αμέσως μετά τη ΓΣ των εργαζομένων, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη φορέων. Στις τοποθετήσεις τους τόσο ο νομάρχης όσο και οι βουλευτές της ΝΔ αλλά και οι εκπρόσωποι του δήμου υποστήριξαν πως το πρόβλημα θα λυθεί αν η Νάουσα μπει στη ζώνη ειδικών κινήτρων. Δηλαδή, ζήτησαν νέα προνόμια για το κεφάλαιο.

Στην παρέμβασή του ο Γραμματέας Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, Νίκος Χριστάνης, ανέφερε ότι έτσι δε θα λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας και της μεταφοράς ή του κλεισίματος των επιχειρήσεων. «Στο πλαίσιο του καπιταλιστικού ανταγωνισμού θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, όπου το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρότερο, οι επιχειρηματίες μεταφέρουν κεφάλαια και επενδύσεις μέσα ή έξω από την Ελλάδα με μοναδικό κριτήριο το υπερκέρδος». Εκανε καθαρό ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να συμπαραστέκεται αποφασιστικά στον αγώνα των εργατών και πρόσθεσε ότι κυβέρνηση και κόμματα που ενισχύουν την πολιτική της «ελεύθερης αγοράς», της ανταγωνιστικότητας, είναι συνυπεύθυνοι σ' αυτή την κατάσταση.

ΝΑΥΤΙΛΙΑ
Ολοταχώς προς πλοία - στρατόπεδα

«Πακέτο» με τα νέα φιλοεφοπλιστικά μέτρα, που ήδη επεξεργάζεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στον Οκτώβρη, έρχονται και μέτρα που θα πλήξουν παραπέρα ακόμα και αυτές τις υποτυπώδεις δημοκρατικές ελευθερίες που ισχύουν στα πλοία και αποτελούν κατάκτηση των ναυτεργατών. Αυτά ακριβώς τα αντιδραστικά μέτρα, που αναμένεται να ληφθούν στα πλοία και στα λιμάνια τα οποία κωδικοποιούνται στην οδηγία ISPS code (International Ships & Port Facility Security), καθώς και τα νέα υπερπρονόμια που τους επιφυλάσσονται στη «Χάρτα Σύγκλισης» της κυβέρνησης, ήταν τα θέματα συζήτησης των εκπροσώπων της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και του υπουργού τους Γ. Πασχαλίδη, στη διάρκεια συνάντησής τους, χτες το πρωί, στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Οσον αφορά στα κυβερνητικά μέτρα, όπως είναι γνωστό, αναμένεται νέα δραστική μείωση της ήδη πενιχρής φορολογίας, που καταβάλλουν οι εφοπλιστές, παραπέρα μείωση των συμβολικών ασφαλιστικών τους εισφορών προς το βουλιαγμένο από τα ελλείμματα ΝΑΤ, επιδότηση των ναύλων επαναπατρισμού των ναυτεργατών, αλλά και των σπουδαστών των ΑΕΝ, που κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση στα πλοία. Και, βέβαια, συνέχιση του διωγμού των εναπομεινάντων Ελλήνων ναυτεργατών από τα καράβια.

Σχετικά με την οδηγία ISPS code, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, τον Ιούλη του 2004 θα πρέπει σε πλοία και λιμάνια να εφαρμοστούν ιδιαιτέρως πολύπλοκα συστήματα ασφαλείας για την ...«ασφάλεια των πλοίων και των λιμενικών εγκαταστάσεων από έκνομες ενέργειες». Ακόμα μπορεί να μην έχουν διαμορφωθεί πλήρως τα κατάλληλα μέτρα που θα ληφθούν, όμως από τις μέχρι τώρα συζητήσεις προκύπτει ότι πλοία και λιμάνια θα μετατραπούν σε φρούρια, ενώ εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο της οπλοφορίας αξιωματικών των πλοίων! Μάλιστα, στη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης, εφοπλιστές και υπουργός αποφάσισαν την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εφαρμογή της οδηγίας.

Ενδεικτική του ...ωραίου κλίματος που επικράτησε στη συνάντηση είναι η ανακοίνωση Τύπου, που εξέδωσε το ΥΕΝ αμέσως μετά, στην οποία σημειώνεται: «Μετά το πέρας της συνάντησης, η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών εξέφρασε στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας την ικανοποίησή της για το επίπεδο συνεργασίας που υπάρχει»...

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
Περίεργη παρέμβαση Πολυζωγόπουλου

Με έγγραφο προς το υπουργείο Εργασίας, ενώ εμφανίζεται να ζητά να μη συμψηφίζεται ο χρόνος της άδειας με τη συμμετοχή σε απεργία, την ίδια ώρα αναγνωρίζει ότι υπάρχει θέμα ρύθμισης για τη συμμετοχή σε απεργία που έχει κηρυχτεί παράνομη!

Μια περίεργη παρέμβαση στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με την πρόταση του αρεοπαγίτη Θ. Τζέμου έκανε χτες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος. Ως γνωστόν, ο εν λόγω αρεοπαγίτης πρότεινε προχτές στο Β΄ (Εργατικό) Τμήμα του Αρείου Πάγου να συμψηφίζεται με το χρόνο της θερινής αδείας η συμμετοχή του εργαζόμενου σε απεργία, που έχει κριθεί παράνομη από τα δικαστήρια.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, με έγγραφο στον υπουργό Εργασίας Δ. Ρέππα, ζήτησε χτες την άμεση νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μην αφαιρούνται από την κανονική άδεια οι ημέρες απεργίας, που τα δικαστήρια την κηρύσσουν παράνομη, τουλάχιστον μέχρι την έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου, όπου έχει εκδικαστεί σχετική προσφυγή.

Ωστόσο, στην ίδια πρόταση προς τον υπουργό Εργασίας ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ προτείνει να ρυθμιστεί και η περίπτωση που ο εργαζόμενος συμμετέχει σε απεργία, η οποία εκ των υστέρων κρίνεται παράνομη με δικαστική απόφαση.

Να σημειωθεί ότι η εργατική νομοθεσία (ν.539/1945) ορίζει σαφώς ότι δεν μπορούν να συμψηφιστούν οι ημέρες άδειας ενός εργαζόμενου με τις απουσίες του λόγω ασθένειας, στράτευσης και απεργίας, χωρίς όμως να κάνει διάκριση ανάμεσα στη λεγόμενη «νόμιμη» και «παράνομη» απεργία. Στο σημείο αυτό «πάτησε» η απόφαση του Εφετείου και η πρόταση του αρεοπαγίτη Θ. Τζέμου στον Αρειο Πάγο, δεχόμενοι ότι η απαγόρευση συμψηφισμού αφορά μόνο το χρόνο συμμετοχής σε «νόμιμη» απεργία.

Η χτεσινή, όμως, παρέμβαση Πολυζωγόπουλου ανοίγει ένα πολύ σοβαρό θέμα, γιατί ζητάει να διευκρινιστεί με τη νομοθετική ρύθμιση τι γίνεται στην περίπτωση που ο εργαζόμενος συμμετέχει σε απεργία, η οποία εκ των υστέρων κρίνεται από τα δικαστήρια παράνομη (άρθρο 2 παρ.6 α.ν.539/1945).

Συνδικαλιστικοί κύκλοι στους οποίους απευθυνθήκαμε, εξέφρασαν την πλήρη την αντίθεσή τους στο δεύτερο σκέλος της παρέμβασης Πολυζωγόπουλου, όταν είναι γνωστό ότι όλες σχεδόν οι απεργίες τα τελευταία χρόνια κηρύσσονται από τα δικαστήρια παράνομες και καταχρηστικές.

Ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση

Συνέχεια άλλων διώξεων που ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση αποτελεί η καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου σε βάρος του γραμματέα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γ. Πάσσουλα, «που υπερασπίστηκε το δικαίωμα της απεργίας από τις ασφαλίτικες μεθόδους της κυβέρνησης στην απεργιακή κινητοποίηση τον Οκτώβρη του 1999».

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς και Ιθάκης, επισημαίνοντας στη συνέχεια ότι οι διώξεις αυτές «εντάσσονται στην οργανωμένη προσπάθεια που έχουν εξαπολύσει εργοδότες - μονοπώλια - κέντρα εξουσίας, για να καταπατήσουν κάθε δικαίωμα της εργατικής τάξης και τη συμμετοχή της στους αγώνες. Ομως οι εργαζόμενοι, καταλήγει η ανακοίνωση, και η ιστορία της εργατικής τάξης έχουν αποδείξει ότι στο περιθώριο δεν μπορεί να τους βάλει κανείς, όποιες μεθόδους κι αν χρησιμοποιήσει».

Σειρά νέων κινητοποιήσεων αρχίζουν οι εργαζόμενοι στο 2ο Νοσοκομείο του ΙΚΑ «Παναγία» στη Θεσσαλονίκη με κύριο αίτημα τη στελέχωσή του με νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό καθώς και την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ