ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Ανοίγουν το χορό των κινητοποιήσεων

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι προετοιμασίες για το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στα Τρίκαλα την ερχόμενη Δευτέρα 29 του Σεπτέμβρη στις 10.30 το πρωί στην κεντρική πλατεία της πόλης. Η κινητοποίηση αυτή διοργανώνεται από τις δύο Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Τρικάλων, «Ανοιξη» και «Αλληλεγγύη», και την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών. Συνδικαλιστές περιοδεύουν καθημερινά στα χωριά καλώντας τους αγρότες να λάβουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο και ήδη από τις πρώτες εκτιμήσεις φαίνεται ότι ο αγροτικός κόσμος του νομού μαζικά και δυναμικά θα δηλώσει «παρών». Τα αιτήματα του συλλαλητηρίου, μεταξύ άλλων, είναι τα εξής:

- Κατάργηση των περιορισμών στις καλλιέργειες και των ποσοστώσεων στην παραγωγή που επιβάλλει η ΕΕ.

- Αύξηση των τιμών των προϊόντων και μείωση του κόστους παραγωγής με έλεγχο στις τιμές των αγροτικών μέσων και εφοδίων και με την κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής, ιδίως αρδευτικών και άλλων εγγειοβελτιωτικών.

- Ουσιαστική ρύθμιση των αγροτικών χρεών, που δημιούργησε, κυρίως, η τοκογλυφική πολιτική της Αγροτικής Τράπεζας.

- Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100% των ζημιών που προκαλούν στη φυτική και ζωική παραγωγή, καθώς και στο αγροτικό κεφάλαιο και στις υποδομές, τα οιουδήποτε είδους και οιασδήποτε αιτίας αντίξοα καιρικά φαινόμενα.

- Πραγματικές αυξήσεις στις αγροτικές συντάξεις στο ύψος της κατώτερης του ΙΚΑ.

Μιλώντας στο «Ρ» ο πρόεδρος της ΟΑΣ «Η Ανοιξη», Σπ. Τσιοτινός, τόνισε: «Κανένας αγρότης του νομού μας δεν πρέπει να απουσιάσει από το συλλαλητήριο της Δευτέρας. Οι αγρότες των Τρικάλων, κατά κύριο λόγο βαμβακοπαραγωγοί, καπνοπαραγωγοί και παραγωγοί τεύτλων, θα πληγούν ιδιαίτερα από τη νέα αναθεωρημένη ΚΑΠ, η οποία "πετσοκόβει" τις παραπάνω καλλιέργειες. Ολοι μαζί πρέπει να δηλώσουμε δυναμικά ότι θα αντισταθούμε με κάθε μέσο στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την κυβέρνηση. Ηρθε η ώρα της αντεπίθεσης για τους αγρότες».

ΥΠΕΡΑΚΤΙΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Δεν πληρώνουν!

Νέα παράταση και «διευκολύνσεις» από την κυβέρνηση. Και νέα φοροεπιδρομή στις μικρές επιχειρήσεις

Τραγελαφική αποδείχνεται η διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου, σύμφωνα με την οποία οι λεγόμενες εξωχώριες υπεράκτιες (ή οφσόρ) εταιρίες θα φορολογούνται με 3% ετησίως πάνω στην αντικειμενική αξία των (υπερπολυτελών) κατοικιών τους. Και τούτο, γιατί ο φορολογικός νόμος που ψήφισε πέρυσι η κυβερνητική πλειοψηφία απαλλάσσει επί της ουσίας όλες σχεδόν τις οφσόρ ακινήτων από κάθε φορολογική υποχρέωση. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να δώσει και νέα παράταση σε όσες τυχόν θα ήθελαν να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους σε άλλη επιχείρηση. Ετσι, για δεύτερη φορά τους δίνουν παράταση μέχρι τις 19 του Δεκέμβρη. Υπενθυμίζουμε ότι ο φορολογικός νόμος που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ το 2002 απαλλάσσει ρητά και κατηγορηματικά και τις παρακάτω κατηγορίες οφσόρ:

  • Ολες όσες έχουν εισηγμένες μετοχές σε οποιοδήποτε χρηματιστήριο του κόσμου.
  • Ολες (ανεξαρτήτως έδρας) που ασκούν στην Ελλάδα επιχειρηματική δραστηριότητα (εμπορική, μεταποιητική παροχής υπηρεσιών) και δηλώνουν ακαθάριστα έσοδα μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα από τα ακίνητα.
  • Ολες τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις που έχουν γραφεία στην Ελλάδα.
  • Εταιρίες που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο ή σε οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου.
  • Επίσης, τις οφσόρ με έδρα σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, εφόσον είναι ΑΕ με ονομαστικές μετοχές. Οι ΕΠΕ και οι προσωπικές εταιρίες, εφόσον οι εταιρικές μερίδες ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα. Ακόμα, οι ΕΠΕ και οι προσωπικές (με έδρα στην ΕΕ), που δηλώσουν τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν τις μετοχές.

Το αποκορύφωμα όμως της ...«ίσης φορολογικής μεταχείρισης» βρίσκεται στο εξής καταπληκτικό: Το υπουργείο Οικονομίας έχει στα σκαριά και νέα τροπολογία (θα κατατεθεί σύμφωνα με τις πληροφορίες προσεχώς). Στον κατάλογο των εξαιρέσεων θα περιληφθούν και όσες θα μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους σε εταιρίες ανεξάρτητα από το ύψος του τζίρου τους, δηλαδή ακόμη και με μηδενικό τζίρο. Είναι φανερό δηλαδή ότι όσοι δεν εμπίπτουν στα παραπάνω, διευκολύνονται να συστήσουν «εικονικές» εταιρίες, προκειμένου να αποφύγουν τον υποτιθέμενο φόρο...

Φοροκυνηγητό για τους μικρούς

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομίας δίνει τα ρέστα του σε μια προσπάθεια να αναπληρώσει τις φοροελαφρύνσεις που θεσμοθέτησε για το μεγάλο κεφάλαιο. Ετσι μετά τους ΕΒΕ και τις μικρές επιχειρήσεις προωθούν την επέκταση των ρυθμίσεων για το κλείσιμο των υποθέσεων της εξαετίας 1993 - 1998 και σε επιχειρήσεις που είχαν ετήσιο τζίρο μέχρι 250 εκατ. δρχ. Οι λεπτομέρειες αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τις επόμενες μέρες, με σχετική υπουργική απόφαση. Στελέχη του υπουργείου Οικονομίας αναφέρουν ότι η ρύθμιση αφορά περί τις 20.000 επιχειρήσεις και κάνουν λόγο για πρόσθετα έσοδα ύψους 60 εκατ. ευρώ.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Βλέψεις σε Ρωσία - Ρουμανία

Τις βλέψεις που έχει για τη ρωσική και τη ρουμανική τραπεζική αγορά διαμήνυσε χτες η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Στο πλαίσιο της απόσπασης μεγαλύτερων μεριδίων από τη χρυσοφόρα πίτα που δημιουργήθηκε στο έδαφος των αντεπαναστατικών ανατροπών αναφέρουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά σε οριστική συμφωνία για την εξαγορά της ρουμανικής τράπεζας Banca Romaneasca, που διαθέτει δίκτυο με 25 υποκαταστήματα. Ταυτόχρονα, εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τη ρωσική τραπεζική αγορά, στην οποία, σύμφωνα με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, σημειώνονται «κοσμογονικές αλλαγές». Ο υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας δήλωσε, από το Ντουμπάι, ότι δεν ενδιαφέρονται για τη λιανική τραπεζική αγορά στη Ρωσία αλλά μόνο για εταιρικές χρηματοδοτήσεις και υπηρεσίες κεφαλαιαγοράς.

ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Σε είκοσι μέρες οι παραγγελίες

Αρχίζει από σήμερα να «τρέχει» η προθεσμία των είκοσι ημερών για την πραγματοποίηση της παραγγελίας από τους πρατηριούχους των ειδικών ταμειακών μηχανών, που θα συνδεθούν με τις αντλίες πετρελαίου. Προχτές υποβλήθηκαν και έγιναν από δεκτές από το υπουργείο Οικονομικών τρεις ακόμα αιτήσεις εταιριών για την απόκτηση άδειας καταλληλότητας ταμειακών μηχανών του τύπου που προβλέπεται στη σχετική ρύθμιση.

Πάντως, οι πρατηριούχοι, με επιστολή τους προς τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, αφήνουν αιχμές για παρατυπίες, που έχουν να κάνουν με την κοινοτική νομοθεσία στο θέμα της ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εισαγωγή των τεχνικών προτύπων των συγκεκριμένων μηχανών που καλούνται να εγκαταστήσουν οι βενζινοπώλες. Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να την πληροφορήσουν εάν έχει ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως προβλέπει η σχετική οδηγία της ΕΕ, σχετικά με τις «καινοτόμες», όπως τις χαρακτηρίζουν, ταμειακές μηχανές. Εάν αυτό δεν έχει γίνει, ρωτά για ποιους λόγους κρίθηκε ότι η ρύθμιση για τις συγκεκριμένες μηχανές δεν εμπίπτει στην οδηγία.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
Ανοδική πορεία τον Αύγουστο

Ανοδο σημείωσαν οι τιμές των οικοδομικών υλικών (νέες κατοικίες) τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας. Οπως προκύπτει από αυτά, ο γενικός δείκτης τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα Ιούλη, σημείωσε αύξηση 0,2%, έναντι μηδενικής μεταβολής στις ίδιες περιόδους τα δύο προηγούμενα χρόνια. Σε ετήσια βάση (Αύγουστος 03/02) ο γενικός δείκτης σημείωσε αύξηση 2,8%, έναντι αυξήσεων 2,2% και 2,5% που είχαν σημειωθεί τα έτη 2002 και 2001. Τέλος ο μέσος δείκτης της περιόδου Σεπτέμβρη 2002 - Αύγουστου 2003 προς Σεπτέμβρη 2001 - Αύγουστο 2002, παρουσίασε αύξηση 2,5% έναντι αυξήσεων 2,2% και 2,6% που είχαν σημειωθεί τα δύο προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Αγροτική σύσκεψη στην Ελασσόνα

Επαρχιακή αγροτική σύσκεψη στην Καλλιθέα Ελασσόνας διοργανώνει την Κυριακή 28 Σεπτέμβρη η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας. Η σύσκεψη θα γίνει στο οικογενειακό κέντρο «ΑΘΗΝΑ» στις 11.00 π.μ., με θέματα: Οι προτάσεις της Κομισιόν για τη νέα αναθεώρηση της ΚΟΑ καπνού. Αναθεώρηση της ΚΑΠ, οι αποφάσεις για την κτηνοτροφία και τοπικά αγροτικά ζητήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ