Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΕΡΑΚΤΙΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Δεν πληρώνουν!

Νέα παράταση και «διευκολύνσεις» από την κυβέρνηση. Και νέα φοροεπιδρομή στις μικρές επιχειρήσεις

Τραγελαφική αποδείχνεται η διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου, σύμφωνα με την οποία οι λεγόμενες εξωχώριες υπεράκτιες (ή οφσόρ) εταιρίες θα φορολογούνται με 3% ετησίως πάνω στην αντικειμενική αξία των (υπερπολυτελών) κατοικιών τους. Και τούτο, γιατί ο φορολογικός νόμος που ψήφισε πέρυσι η κυβερνητική πλειοψηφία απαλλάσσει επί της ουσίας όλες σχεδόν τις οφσόρ ακινήτων από κάθε φορολογική υποχρέωση. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να δώσει και νέα παράταση σε όσες τυχόν θα ήθελαν να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους σε άλλη επιχείρηση. Ετσι, για δεύτερη φορά τους δίνουν παράταση μέχρι τις 19 του Δεκέμβρη. Υπενθυμίζουμε ότι ο φορολογικός νόμος που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ το 2002 απαλλάσσει ρητά και κατηγορηματικά και τις παρακάτω κατηγορίες οφσόρ:

  • Ολες όσες έχουν εισηγμένες μετοχές σε οποιοδήποτε χρηματιστήριο του κόσμου.
  • Ολες (ανεξαρτήτως έδρας) που ασκούν στην Ελλάδα επιχειρηματική δραστηριότητα (εμπορική, μεταποιητική παροχής υπηρεσιών) και δηλώνουν ακαθάριστα έσοδα μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα από τα ακίνητα.
  • Ολες τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις που έχουν γραφεία στην Ελλάδα.
  • Εταιρίες που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο ή σε οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου.
  • Επίσης, τις οφσόρ με έδρα σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, εφόσον είναι ΑΕ με ονομαστικές μετοχές. Οι ΕΠΕ και οι προσωπικές εταιρίες, εφόσον οι εταιρικές μερίδες ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα. Ακόμα, οι ΕΠΕ και οι προσωπικές (με έδρα στην ΕΕ), που δηλώσουν τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν τις μετοχές.

Το αποκορύφωμα όμως της ...«ίσης φορολογικής μεταχείρισης» βρίσκεται στο εξής καταπληκτικό: Το υπουργείο Οικονομίας έχει στα σκαριά και νέα τροπολογία (θα κατατεθεί σύμφωνα με τις πληροφορίες προσεχώς). Στον κατάλογο των εξαιρέσεων θα περιληφθούν και όσες θα μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους σε εταιρίες ανεξάρτητα από το ύψος του τζίρου τους, δηλαδή ακόμη και με μηδενικό τζίρο. Είναι φανερό δηλαδή ότι όσοι δεν εμπίπτουν στα παραπάνω, διευκολύνονται να συστήσουν «εικονικές» εταιρίες, προκειμένου να αποφύγουν τον υποτιθέμενο φόρο...

Φοροκυνηγητό για τους μικρούς

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομίας δίνει τα ρέστα του σε μια προσπάθεια να αναπληρώσει τις φοροελαφρύνσεις που θεσμοθέτησε για το μεγάλο κεφάλαιο. Ετσι μετά τους ΕΒΕ και τις μικρές επιχειρήσεις προωθούν την επέκταση των ρυθμίσεων για το κλείσιμο των υποθέσεων της εξαετίας 1993 - 1998 και σε επιχειρήσεις που είχαν ετήσιο τζίρο μέχρι 250 εκατ. δρχ. Οι λεπτομέρειες αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τις επόμενες μέρες, με σχετική υπουργική απόφαση. Στελέχη του υπουργείου Οικονομίας αναφέρουν ότι η ρύθμιση αφορά περί τις 20.000 επιχειρήσεις και κάνουν λόγο για πρόσθετα έσοδα ύψους 60 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ