ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ - ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Κήρυγμα κατά της «συντεχνίας» του ... λαού!

Σε ένα κήρυγμα αμετανόητης εμμονής στη λιτότητα, στο νεοσυντηρητισμό και στην αντιλαϊκή πολιτική μεταβλήθηκε η χτεσινή εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Αφού αρχικά ο Κ. Σημίτης αναφέρθηκε στις δημοσκοπήσεις, για να ισχυριστεί ότι «αν ανταποκριθούμε γρήγορα στα χρονοδιαγράμματα που έχουμε χαράξει για τους στόχους μας, δε θα έχουμε πρόβλημα στις εκλογές» - που, όπως είπε, θα γίνουν σε 9 μήνες(!!!) - στη συνέχεια προέβη σε ένα ολομέτωπο αντικοινωνικό κήρυγμα.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες κινητοποιήσεις σε διάφορους κλάδους, δήλωσε ότι θα υπάρξει «σταθερή πορεία της οικονομίας», αφού, όπως είπε, αυτή «είναι προϋπόθεση για τη βήμα βήμα περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη»! Με αυτή τη «συγκεκριμένη οικονομική πολιτική, που βασίζεται στη σταθερότητα και την ανάπτυξη, δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αιτήματα, χωρίς σχέση με τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας», ήταν τα επόμενα λόγια του πρωθυπουργού...

Ο Κ. Σημίτης δε σταμάτησε εκεί. Συνέχισε λέγοντας πως όσοι διεκδικούν καλύτερες συνθήκες ζωής θα βρουν απέναντί τους την κυβέρνηση, που «δεν μπορεί να υλοποιήσει αιτήματα που είναι υπερβολικά, που δε συναρτώνται με τις συνθήκες, που υπακούουν μόνο σε συντεχνιακές ή και πολιτικές λογικές και αδιαφορούν για τις επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο»!

Το αντικοινωνικό ντελίριο του πρωθυπουργού συνοδεύτηκε από συστάσεις αντιμετώπισης του «εχθρού-λαού»: «Είχα προβλέψει ότι θα έχουμε ένα δύσκολο φθινόπωρο και όλοι είμαστε σύμφωνοι σε αυτό. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση με θάρρος, για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτό το οποίο θέλουμε», ήταν τα λόγια του...

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός προσπάθησε να απαλύνει την εικόνα της ψηφοθηρίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση μέσα από το επικοινωνιακό παιχνίδι των δήθεν παροχών. «Κάθε ρύθμιση, σε κάθε τομέα - ανέφερε - δεν είναι παροχή», αλλά «αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα για τους πολίτες»...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Λιγότερο κράτος» και δυνάστης

«Ενα ευέλικτο και μικρότερο κράτος - υπηρέτης του κεφαλαίου και δυνάστης των λαϊκών μαζών», είναι στην πραγματικότητα το «όραμα» της ηγεσίας της ΝΔ, που θα αποτυπώνεται στο κυβερνητικό της πρόγραμμα για τη Δημόσια Διοίκηση, το οποίο θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα.

«Θέλουμε ένα κράτος που να στηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία, την επιχειρηματικότητα και την αναπτυξιακή διαδικασία», είχε τονίσει χαρακτηριστικά στην ομιλία του στη ΔΕΘ ο Κ. Καραμανλής, δίνοντας το περίγραμμα του προγράμματός του για την κρατική μηχανή.

Η «επανίδρυση του κράτους», που χρόνια τώρα διακηρύσσει, «μεταφράζεται» σε επαναχάραξη των ορίων του κράτους, πράγμα που σημαίνει «λιγότερο κράτος», με εκχώρηση στους ιδιώτες πλήθους λειτουργιών και υπηρεσιών του Δημοσίου και απελευθέρωση στους τομείς ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, τουρισμού, κ.ά. Παράλληλα, ενισχύεται το «κράτος - χωροφύλακας», καθώς το κυβερνητικό πρόγραμμα ορίζει ότι στον πυρήνα του κράτους ανήκει η δημόσια τάξη, η άμυνα και η εξωτερική πολιτική. Το λεγόμενο κράτος πρόνοιας, αντιμετωπίζεται, χωρίς να ομολογείται ευθέως, ως ανεπιθύμητο βάρος για την «ανάπτυξη» και αντιμετωπίζεται υπό το πρίσμα της «περιστολής της σπατάλης και της διαφθοράς», καθώς και της διευκόλυνσης της διείσδυσης του κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα, το «επανιδρυμένο» κράτος θα είναι σκληρό και «προς τα μέσα», προς τους εργαζόμενους στη Δημόσια Διοίκηση. Υιοθετώντας και αναπαράγοντας το πρόγραμμα «Πολιτεία» του ΠΑΣΟΚ, καθιερώνεται «σύστημα στοχοθεσίας», το οποίο ορίζει ότι κάθε μονάδα καταρτίζει κάθε χρόνο επιχειρησιακό σχέδιο με συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους, από την επίτευξη των οποίων θα εξαρτάται και η επιχορήγησή της από τον προϋπολογισμό. Με άλλα λόγια, καθιερώνονται υπηρεσίες μηδενικού προϋπολογισμού! Στη βάση αυτή θα καθιερωθούν και οι «δείκτες αποδοτικότητας» για την αξιολόγηση προϊσταμένων και υπαλλήλων, ενώ το νέο μισθολόγιο προβλέπει σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα. Στο επίπεδο της Αυτοδιοίκησης προβλέπεται νέο εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη των δημάρχων από τον πρώτο γύρο...

Το βαθιά αντιλαϊκό και αντιυπαλληλικό χαρακτήρα του προγράμματός της για τη Δημόσια Διοίκηση, η ηγεσία της ΝΔ θα προσπαθήσει να συγκαλύψει με «πυροτεχνήματα», όπως ότι θα καταργήσει μέσα σε μια νύχτα τους «νόμους της διαπλοκής» ή με κούφιες διακηρύξεις περί καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, σύνταξης χάρτη δικαιωμάτων του πολίτη, κ.ά.

«Η ενίσχυση του επιτελικού και ελεγκτικού ρόλου της κεντρικής διοίκησης και η ουσιαστική αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης, είναι οι βάσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται η δέσμευσή μας για τη μετάβαση σε ένα κράτος αυξημένων δυνατοτήτων», τόνισε ο Κ. Καραμανλής μετά τη συνάντηση που είχε χτες με το ΔΣ της ΕΝΑΕ. Ανέξοδα και εκ του ασφαλούς επανέλαβε ότι στηρίζει το θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, καθώς και να αποκτήσουν οι Νομαρχίες «θεσμοθετημένη συνδρομή του κράτους», αποφεύγοντας όμως να δεσμευτεί σε κάτι συγκεκριμένο. Από την πλευρά της η Φ. Γεννηματά εκτίμησε ότι οι θέσεις του προέδρου της ΝΔ κινούνται σε θετική κατεύθυνση και επιφυλάχτηκε να εξετάσει και το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΥΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Να μη σταλούν ελληνικά στρατεύματα στο Ιράκ

Την πρόταση της Αντιπολεμικής Επιτροπής Πεύκων Θεσσαλονίκης να μη σταλούν ελληνικά στρατεύματα στο Ιράκ ψήφισε ομόφωνα το Κοινοτικό Συμβούλιο Πεύκων στην τελευταία του συνεδρίαση.

«Τι συνδέει την απόφαση αυτή με το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων των οποίων είμαστε διοργανωτές;», τονίζεται στο κείμενο του ψηφίσματος.

«Καλούμε, την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση υποτέλειας στα κελεύσματα των τρομοκρατών δολοφόνων του πλανήτη.

Να μη γίνει η Ελλάδα μας στόχος πράξεων εκδίκησης με αθώα θύματα.

Να μη χάσουμε αυτό που κερδίσαμε ως λαός με αγώνες και θυσίες για τη λευτεριά, την περηφάνια μας.

Τα χρήματα για την αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ να δοθούν στο λαό να ανασάνει από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που παίζει στην πλάτη του το μεγάλο κεφάλαιο.

Να μη καταντήσουν τα παιδιά μας δολοφόνοι υπηρέτες των γκάνγκστερς του πλανήτη

Να μη γεμίσουμε άλλους τάφους από νιάτα της πατρίδας μας γιατί το αίμα μας δεν περισσεύει», αναφέρεται στο ψήφισμα του Κοινοτικού Συμβουλίου Πεύκων.

Η ανεργία, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ

Η ΝΔ έμαθε να υπολογίζει «σωστά». Παίζοντας με τον πόνο των ανέργων, μέμφεται - και σωστά - την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ότι παραποιεί τα στοιχεία για το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα. Με σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 11 βουλευτές της ΝΔ, επικαλούμενοι σχετικό δημοσίευμα του καθηγητή Μ. Δρεττάκη, σημειώνουν πως τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ εμφανίζουν τον αριθμό των ανέργων στην Ελλάδα μειωμένο κατά 71.300 και ότι το πραγματικό ποσοστό ανεργίας στο β΄ τρίμηνο του 2003 ήταν 9,5% και όχι 8,9% που το εμφάνισε η ΕΣΥΕ. Υιοθετώντας, προφανώς, τους σωστούς υπολογισμούς του Μ. Δρεττάκη, οι βουλευτές ρωτούν την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς «γιατί η ΕΣΥΕ δε χρησιμοποιεί τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής του 2001, και ποιο θα ήταν το ποσοστό ανεργίας, αν χρησιμοποιούνταν τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής;».

Η ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ είναι εκ του πονηρού. Αποτελεί κοινό μυστικό, ότι τα δύο μεγάλα κόμματα, παρουσιάζουν το εξής κοινό χαρακτηριστικό: Αλλιώς βλέπουν και υπολογίζουν τα πράγματα όταν βρίσκονται στην κυβέρνηση και αλλιώς όταν είναι στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ετσι, όταν το ένα κόμμα βρίσκεται στην κυβερνητική εξουσία και μαγειρεύει τα επίσημα στοιχεία, δέχεται τις σχετικές καταγγελίες ότι επιδίδεται σε αλχημείες από το άλλο κόμμα που βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση. Χαρακτηριστική περίπτωση, ο ισχυρισμός που είχε προβάλει το 1992 ο Κ. Μητσοτάκης - τότε πρωθυπουργός και σήμερα επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ - ο οποίος επιχειρώντας να δικαιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησής του για ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ αυξήσεις στους μισθούς και συντάξεις, είχε υποστηρίξει το αμίμητο ότι αυξήσεις 0% + 0% δίνουν αύξηση... 14%!

Δυστυχώς, η ικανότητα των βουλευτών και άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ, να βλέπουν και να διαβάζουν σωστά τους αριθμούς, βελτιώνεται (ανάλογα με το ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση) και χειροτερεύει (ανάλογα με το ποιο κόμμα βρίσκεται στην κυβερνητική εξουσία). Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Και όσο οι εργαζόμενοι ανέχονται αυτή την κατάσταση και κάνουν πως δε βλέπουν ότι οι ηγεσίες των δύο κομμάτων που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία, παίζουν με τον πόνο τους, είναι βέβαιο πως οι μονομάχοι του δικομματισμού θα συνεχίσουν την ίδια τακτική. Είναι κι αυτός ένας λόγος, για τους οποίους οι εργαζόμενοι - παράλληλα με τους αγώνες τους - πρέπει να μαυρίσουν στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές τους υποψήφιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.


Λ.Τ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ