Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Λιγότερο κράτος» και δυνάστης

«Ενα ευέλικτο και μικρότερο κράτος - υπηρέτης του κεφαλαίου και δυνάστης των λαϊκών μαζών», είναι στην πραγματικότητα το «όραμα» της ηγεσίας της ΝΔ, που θα αποτυπώνεται στο κυβερνητικό της πρόγραμμα για τη Δημόσια Διοίκηση, το οποίο θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα.

«Θέλουμε ένα κράτος που να στηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία, την επιχειρηματικότητα και την αναπτυξιακή διαδικασία», είχε τονίσει χαρακτηριστικά στην ομιλία του στη ΔΕΘ ο Κ. Καραμανλής, δίνοντας το περίγραμμα του προγράμματός του για την κρατική μηχανή.

Η «επανίδρυση του κράτους», που χρόνια τώρα διακηρύσσει, «μεταφράζεται» σε επαναχάραξη των ορίων του κράτους, πράγμα που σημαίνει «λιγότερο κράτος», με εκχώρηση στους ιδιώτες πλήθους λειτουργιών και υπηρεσιών του Δημοσίου και απελευθέρωση στους τομείς ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, τουρισμού, κ.ά. Παράλληλα, ενισχύεται το «κράτος - χωροφύλακας», καθώς το κυβερνητικό πρόγραμμα ορίζει ότι στον πυρήνα του κράτους ανήκει η δημόσια τάξη, η άμυνα και η εξωτερική πολιτική. Το λεγόμενο κράτος πρόνοιας, αντιμετωπίζεται, χωρίς να ομολογείται ευθέως, ως ανεπιθύμητο βάρος για την «ανάπτυξη» και αντιμετωπίζεται υπό το πρίσμα της «περιστολής της σπατάλης και της διαφθοράς», καθώς και της διευκόλυνσης της διείσδυσης του κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα, το «επανιδρυμένο» κράτος θα είναι σκληρό και «προς τα μέσα», προς τους εργαζόμενους στη Δημόσια Διοίκηση. Υιοθετώντας και αναπαράγοντας το πρόγραμμα «Πολιτεία» του ΠΑΣΟΚ, καθιερώνεται «σύστημα στοχοθεσίας», το οποίο ορίζει ότι κάθε μονάδα καταρτίζει κάθε χρόνο επιχειρησιακό σχέδιο με συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους, από την επίτευξη των οποίων θα εξαρτάται και η επιχορήγησή της από τον προϋπολογισμό. Με άλλα λόγια, καθιερώνονται υπηρεσίες μηδενικού προϋπολογισμού! Στη βάση αυτή θα καθιερωθούν και οι «δείκτες αποδοτικότητας» για την αξιολόγηση προϊσταμένων και υπαλλήλων, ενώ το νέο μισθολόγιο προβλέπει σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα. Στο επίπεδο της Αυτοδιοίκησης προβλέπεται νέο εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη των δημάρχων από τον πρώτο γύρο...

Το βαθιά αντιλαϊκό και αντιυπαλληλικό χαρακτήρα του προγράμματός της για τη Δημόσια Διοίκηση, η ηγεσία της ΝΔ θα προσπαθήσει να συγκαλύψει με «πυροτεχνήματα», όπως ότι θα καταργήσει μέσα σε μια νύχτα τους «νόμους της διαπλοκής» ή με κούφιες διακηρύξεις περί καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, σύνταξης χάρτη δικαιωμάτων του πολίτη, κ.ά.

«Η ενίσχυση του επιτελικού και ελεγκτικού ρόλου της κεντρικής διοίκησης και η ουσιαστική αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης, είναι οι βάσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται η δέσμευσή μας για τη μετάβαση σε ένα κράτος αυξημένων δυνατοτήτων», τόνισε ο Κ. Καραμανλής μετά τη συνάντηση που είχε χτες με το ΔΣ της ΕΝΑΕ. Ανέξοδα και εκ του ασφαλούς επανέλαβε ότι στηρίζει το θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, καθώς και να αποκτήσουν οι Νομαρχίες «θεσμοθετημένη συνδρομή του κράτους», αποφεύγοντας όμως να δεσμευτεί σε κάτι συγκεκριμένο. Από την πλευρά της η Φ. Γεννηματά εκτίμησε ότι οι θέσεις του προέδρου της ΝΔ κινούνται σε θετική κατεύθυνση και επιφυλάχτηκε να εξετάσει και το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ