Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Πολιτική για δασοκτόνες μπίζνες
  • Οι γενικόλογες δηλώσεις του Γ. Δρυ δεν κατάφεραν να κρύψουν τα εγκληματικά σχέδια της κυβέρνησης
  • Η... οικονομία της αγοράς, μοναδική πυξίδα των επιλογών της κυβέρνησης, που ετοιμάζεται ν' αλλάξει ακόμα και τον... ορισμό του δάσους

Με ένα ρεσιτάλ φτηνής κυβερνητικής προπαγάνδας επιχείρησε χτες ο υπουργός Γεωργίας να δημοσιοποιήσει τις επιλογές της κυβέρνησης για τα δάση. Με εμφανή σκοπό να ρίξει στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού, για το επερχόμενο την επόμενη βδομάδα νομοσχέδιο για τα δάση, ο Γ. Δρυς περιορίστηκε σε ανώδυνες γενικολογίες και αόριστες δεσμεύσεις. Ο υπουργός μπορεί να επιχείρησε «να θολώσει... τα δάση», αλλά το σίγουρο είναι πως το νέο νομοσχέδιο -όποτε και όταν ανακοινωθεί- θα αποσκοπεί στην παράδοση των δασών στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, στη νομιμοποίηση των καταπατήσεων και παρανομιών διαφόρων επιτηδείων. Από τους κυβερνώντες όμως επιχειρήθηκε να δοθεί διάσταση προστασίας των δασών για συνολική λαϊκή κατανάλωση, καθώς και επίλυσης χρόνιων προβλημάτων, που αγγίζουν ένα σημαντικό μέρος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, για εμφανείς λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας.

Ο Γ. Δρυς μετά το χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, διάβασε ένα γενικόλογο, αλλά εμφανώς σε αντιδασική ρότα, κείμενο κατευθύνσεων. Στις κρίσιμες ερωτήσεις, βέβαια, δεν έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις και, επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις δεν απάντησε καθόλου, μπας και αποφύγει νέα επικοινωνιακά προβλήματα κι άλλα μπερδέματα... Ο Γ. Δρυς ξεκίνησε τη χτεσινή παρουσίασή του λέγοντας: Δεν παραχωρούνται για άλλες χρήσεις τα δάση, δε νομιμοποιούνται οι καταπατήσεις και τα αυθαίρετα, δεν αντιμετωπίζεται το θέμα των οικοδομικών συνεταιρισμών. Ομως από τα όσα είπε στη συνέχεια, τα παραπάνω δεν πρέπει να λαμβάνονται και πολύ σοβαρά υπόψη...

Από τον Γ. Δρυ επαναλήφθηκε, η κυβερνητική «προσήλωση» στο άρθρο 24 του Συντάγματος, που, επί της ουσίας, ορίζει πως τα δάση και οι δασικές εκτάσεις εντάσσονται ολοκληρωτικά στην...οικονομία της αγοράς, με ό,τι αυτό σημαίνει... Ομως το μείζον θέμα που δημιουργήθηκε χτες από τα ανακοινωθέντα του Δρυ, είναι ότι με το νέο δασικό νομοσχέδιο επιδιώκεται η τροποποίηση της έννοιας του ορισμού του δάσους, όπως αυτή ορίζεται στο νόμο 998/79. Για παράδειγμα ο Γ. Δρυς ανέφερε χτες πως για να χαρακτηριστεί μια έκταση δάσος ή δασική, θα πρέπει: «Να φέρει δασοπονικά είδη, αποκλειομένων των φρυγάνων. Να έχει έκταση τουλάχιστον τριών στρεμμάτων. Τα δασοπονικά είδη να καλύπτουν τουλάχιστον το 25% της έκτασης».

Πώς και πώς περιμένουν οι επιτήδειοι μεγαλοεπιχειρηματί-ες τις κυβερνητικές αποφάσεις
Πώς και πώς περιμένουν οι επιτήδειοι μεγαλοεπιχειρηματί-ες τις κυβερνητικές αποφάσεις
Από τα παραπάνω και μόνο δημιουργείται μέγα θέμα αποχαρακτηρισμού δασών ή δασικών εκτάσεων. Γιατί μέχρι τώρα μέρος των φρυγάνων θεωρούνταν δασικές εκτάσεις. Δεν υπήρχε μέχρι τώρα περιορισμός για δασοκαλυμμένες εκτάσεις κάτω των τριών στρεμμάτων ώστε να μην θεωρούνται δάση. Επιπλέον αυξάνεται το όριο δασοκάλυψης από 15% σε 25% τουλάχιστον για να θεωρείται μια έκταση δασική. Τούτα η κυβέρνηση τα θεωρεί ως τον ορισμό της προστασίας των δασών; Παράλληλα το θέμα των τριών στρεμμάτων και κάτω δείχνει ότι καταρρίπτεται και το όριο των τεσσάρων στρεμμάτων για να μπορεί να χτίσει κανείς εκτός σχεδίου.

Εκτός αυτών από τις χτεσινές δηλώσεις του Γ. Δρυ φάνηκε, πως το δημόσιο απεμπολεί τα δικαιώματά του στα διακατεχόμενα δάση και δασικές εκτάσεις και ταυτόχρονα πάει στον βρόντο ό,τι είχε γίνει μέχρι τώρα στις ιδιοκτησιακού χαρακτήρα αμφισβητήσεις. Ακόμα φαίνεται πως η κυβέρνηση και τα συμφέροντα που εκπροσωπεί, θέλουν να θεωρούνται δάση μόνο τα πυκνά ψηλά δέντρα και τα υπόλοιπα όχι. Εκτιμάται ότι από τις σχεδιαζόμενες μεθοδεύσεις κινδυνεύουν περίπου 35 εκατ. στρέμματα που μέχρι τώρα θεωρούνται δασικές εκτάσεις, ενώ θα χαθεί και ένα μέρος από τα δάση, που υπολογίζεται σε 33 εκατ. στρέμματα σε όλη τη χώρα.

Οσον αφορά το θέμα των οικοδομικών συνεταιρισμών που βρίσκονται σε δάση και δασικές εκτάσεις, ο Γ. Δρυς μπορεί να ανέφερε αρχικά ότι δε θα αντιμετωπιστεί το θέμα τους, αλλά στη συνέχεια... επανόρθωσε. Είπε σχετικά, πως προβλέπεται δυνατότητα ανταλλαγής των κατεχομένων από τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς δασών και δασικών εκτάσεων με διαθέσιμες ή κοινόχρηστες εποικιστικές εκτάσεις καθώς και με δημόσιες μη δασικές εκτάσεις. Υπάρχουν τελικά διαθέσιμες εποικιστικές εκτάσεις για οικοδομικούς συνεταιρισμούς ή η κυβέρνηση έχει κάτι υπόψη της μετά την ψήφιση του νόμου 3147/2003 την περασμένη άνοιξη;

Από τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της κυβέρνησης και τα χτεσινά λεγόμενα του Γ. Δρυ γίνεται ολοφάνερο πως επιχειρείται να ανοίξει μια μεγάλη «φάμπρικα», αποχαρακτηρισμού των δασών, νομιμοποίησης των καταπατήσεων και ασύδοτης οικοπεδοποίησης, ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος δημόσιων δασικών εκτάσεων, ακόμα κι αν έχουν χαρακτηριστεί ως αναδασωτέες, καθώς και νομιμοποίησης της ασύδοτης δράσης διαφόρων οικοδομικών συνεταιρισμών. Από κοντά έρχεται, σαν κερασάκι, η διευθέτηση χρόνιων ιδιοκτησιακών προβλημάτων, που - σκοπίμως - ταλανίζουν εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες πολίτες. Για το τελευταίο μάλιστα, θα γίνονται και οικονομικές ευκολίες... και κάποιοι χρονίως ταλαιπωρημένοι ταλαίπωροι, ενδέχεται να αποδεχτούν με ανακούφιση τα όποια νέα «χαράτσια» θα τους επιβληθούν.

Ο,τι όμως και να κάνει τελικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δε θα μπορέσει να κρύψει την πολιτική ξεπουλήματος του «πρασίνου» στα κερδοσκοπικά συμφέροντα, με βάση και τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ. Ούτε πρόκειται να πείσει κανέναν πως ό,τι γίνεται δεν έχει ως σκοπό να «ενισχυθεί» η ρουσφετολογία και να επιτευχθούν ψηφοθηρικά οφέλη, μια και πλησιάζουν εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ