Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Οικονομική ασφυξία στο ΤΕΙ Λάρισας

Επίσκεψη κλιμακίου της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Ελένη Κοτούπα, Θ. Βασιλείου, Ρίτσα Παπανικολάου και Γιώργο Λιατίφη, επισκέφτηκε το ΤΕΙ της Λάρισας, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους των ΔΣ των συλλόγων μόνιμου και έκτακτου προσωπικού, καθώς και με τον πρόεδρο του Ιδρύματος.

Τη συζήτηση που αναπτύχθηκε απασχόλησε, κυρίως, το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΤΕΙ και το οποίο το οδηγεί σε «ασφυξία». Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως ανέφερε ο πρόεδρος, για να καλυφτούν οι ανειλημμένες υποχρεώσεις του ΤΕΙ της Λάρισας χρειάζονται πάνω από 1 δισ. δρχ. Την προσπάθεια της διοίκησης του ΤΕΙ να γίνει διαχείριση της ανέχειας και της φτώχειας - στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος «υπόσχεται» να περικοπούν κατά 15% ο αριθμός των σπουδαστών του ΤΕΙ που σιτίζονται και να περιοριστούν οι προσλήψεις αναγκαίου έκτακτου προσωπικού - εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση, για να προωθήσει την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» και της «πολιτικής ομηρίας», ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η πορεία υποβάθμισης του ΤΕΙ.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι 1.200 και πλέον εργαζόμενοι-έκτακτο προσωπικό του ΤΕΙ της Λάρισας, καθώς έχουν να πληρωθούν από τον περασμένο Μάρτη. Η κατάσταση αυτή, εκτός των άλλων, δημιουργεί αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους έκτακτους και στους μόνιμους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα οι αγωνιστικές διαθέσεις που υπάρχουν και οι όποιες αγωνιστικές προσπάθειες γίνονται να περικλείονται και να «ασφυκτιούν» μέσα σε «στενά συντεχνιακά πλαίσια». Και, βεβαίως, αυτοί που πληρώνουν «το μάρμαρο» είναι οι σπουδαστές, που δεν μπορούν να σπουδάσουν κάτω από τέτοιες συνθήκες.

Οι εκπρόσωποι της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, αφού δήλωσαν τη συμφωνία τους με τα δίκαια οικονομικά αιτήματα των εργαζομένων στο ΤΕΙ και εξέφρασαν την αλληλεγγύη του Κόμματος στον αγώνα τους, στάθηκαν στην ανάγκη ιδιαίτερης προβολής των αιτημάτων για αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, ώστε να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές ανάγκες, αλλά και για να προωθηθεί η ουσιαστική ανωτατοποίηση των ΤΕΙ. Και τόνισαν πως χρειάζεται να διευρυνθεί το περιεχόμενο των αιτημάτων για ν' ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση και να συσπειρώνει το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και τα λαϊκά στρώματα, που είναι οι άμεσοι αποδέκτες της εμπορευματοποίησης-ιδιωτικοποίησης της Παιδείας, της υποβάθμισης των σπουδών και του κατακερματισμού των εργασιακών σχέσεων. Σημείωσαν, ακόμα, την ανάγκη οι μορφές πάλης να έχουν πολυμορφία και να εναλλάσσονται, ώστε να εντάσσονται στον αγώνα όλοι οι εργαζόμενοι - μόνιμοι και έκτακτοι - και ν' ανοίγουν το δρόμο για κοινή δράση με τους σπουδαστές, αλλά και με τους μαζικούς φορείς της Λάρισας κι όλης της Θεσσαλίας.

Οι συζητήσεις επεκτάθηκαν και στα γενικότερα προβλήματα της Παιδείας, δίνοντας την ευκαιρία στους εκπροσώπους του ΚΚΕ ν' αναφερθούν στα αίτια του εκπαιδευτικού προβλήματος, που βρίσκονται στην πολιτική της ΕΕ - βλέπε αποφάσεις της Μπολόνια, της Πράγας κ.ά. - η οποία θέλει να παραδώσει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στα χέρια των μεγάλων αφεντικών του κεφαλαίου. Καθώς και να υπογραμμίσουν την ανάγκη διαμόρφωσης ενός αγωνιστικού μετώπου Παιδείας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή μιας άλλης, ριζικά διαφορετικής πολιτικής. Προς τούτο - τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ - χρειάζεται να ενισχυθεί το ΚΚΕ, στο λαό και στη Βουλή, ώστε να δίνει από καλύτερες θέσεις τις μάχες του για την επίτευξη αυτών των στόχων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ