Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Λες και ήταν χτες

«Οι λαοί τελικά αποφασίζουν για την τύχη τους και όχι οι όποιες κυβερνήσεις τους».

Μια - μια μού έρχονται στο νου οι κρυστάλλινες, οι αιώνιες κουβέντες του ηλικιωμένου τώρα, τότε νεαρού υπολoχαγού Αντώνιο Σανσεβερίνο, από τον λόγο που εκφώνησε από καρδιάς στην Κεφαλονιά, στην επίσημη τελετή που δόθηκε στις 12/9/03 για την 60ή επέτειο της Μεραρχίας Ακουι στην Κεφαλονιά. Και λυπάμαι, ω πόσο λυπάμαι, που δε μαγνητοφώνησα αυτήν την υπέροχη ομιλία για να την ακούω κάθε φορά που νιώθω τις ελπίδες μου να χάνονται και να παίρνω κουράγιο.

«Εάν είναι αλήθεια ότι οι στρατιώτες της Μεραρχίας Ακουι εστασίασαν, εξεγέρθηκαν και επαναστάτησαν ενάντια στο φασισμό, τότε σίγουρα είμαι κι εγώ ένας στασιαστής, ένας εξεγερμένος, ένας επαναστάτης».

Ηταν στιγμές που είχα την αίσθηση ότι άκουγα μια παλιά, τρυφερή, λυρική ναπολιτάνικη καντσονέτα καθώς ήμουν κυριολεκτικά κρεμασμένη από τα χείλη του Σανσεβερίνο, προσπαθώντας να μη χάσω ούτε ένα κόμμα, ούτε ένα και από το λόγο του.

Ηταν πάλι στιγμές, που αυτή η γεροντική, γεμάτη αγάπη, φωνή γινόταν αφάνταστα νεανική και επική καθώς γυρνούσε πίσω. Στα χρόνια εκείνα, χρόνια τραγικά, στα χρόνια της ναζιστικής χολέρας που μάστιζε την Ευρώπη. Χωρίς ίχνος μνησικακίας, ο ωραίος υπολοχαγός, έτσι έμοιαζε εκείνη τη στιγμή, με λόγο ποιητικό, σχεδόν ομηρικό, «τραγουδούσε» τις θηριωδίες, τις θυσίες, το αίμα και το δάκρυ που νότισαν τη γη των νησιών του Ιονίου εκείνον τον μακρινό αλλά και τόσο κοντινό Σεπτέμβρη του '43.

Και για την Αντίσταση και την αγάπη, που γεννήθηκε και ανδρώθηκε μεταξύ των δύο λαών, Ελλήνων και Ιταλών αγωνιστών, των μέχρι πρότινος πολεμιστών. Εχθρών. Διότι, είπε ο Σανσεβερίνο, ο πόλεμος αυτός δεν ήταν τίποτε άλλο από ένας απαίσιος ιμπεριαλιστικός πόλεμος που είχε επεκτατικές βλέψεις. Απόδειξη δεν είναι μόνο οι ιταλικές δραχμές που κυκλοφόρησαν στα ιόνια νησιά, αλλά το γεγονός ότι οι Ιταλοί δεν είχαν μόνο στρατιωτικούς διοικητές αλλά και πολιτικούς κυβερνήτες (!), πράγμα που σημαίνει ότι ο Μουσολίνι είχε σκοπό να προσαρτήσει εκείνο το κομμάτι της Ελλάδας στην Ιταλία. Μα όπως βλέπετε δεν «υλοποιήθηκε» η απόφαση του Ντούτσε, αλλά των απλών Ιταλών και των Ελλήνων.

Θα πείτε ίσως: αυτά είναι παλιά, ποιος τα θυμάται τώρα; Στην εποχή της ψηφιακής τηλεόρασης, της παγκοσμιοποίησης, του Ιντερνετ, του DVD, του κινητού τηλεφώνου, ο κόσμος πάει μπροστά και ο Σεπτέμβρης του 1943 χάνεται στη λήθη. Λωτοφάγοι να μη γίνουμε με τίποτε, γιατί μονάχα με πυξίδα την ιστορία προχωράς στο μέλλον. Οι ιμπεριαλιστικοί, επεκτατικοί πόλεμοι συνεχίζονται σήμερα και όταν βλέπουμε, διαβάζουμε ή ακούμε αυτά που συνέβησαν τότε, νομίζουμε ότι ούτε ώρα δεν πέρασε από τότε. Λες και ήταν χτες. Κι όπως χτες, έτσι και σήμερα, οι λαοί μπορούν, έχουν τη δύναμη, να βάλουν και πάλι τη δική τους σφραγίδα.


Τιτίνα ΔΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ