Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ανεργία, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ

Η ΝΔ έμαθε να υπολογίζει «σωστά». Παίζοντας με τον πόνο των ανέργων, μέμφεται - και σωστά - την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ότι παραποιεί τα στοιχεία για το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα. Με σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 11 βουλευτές της ΝΔ, επικαλούμενοι σχετικό δημοσίευμα του καθηγητή Μ. Δρεττάκη, σημειώνουν πως τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ εμφανίζουν τον αριθμό των ανέργων στην Ελλάδα μειωμένο κατά 71.300 και ότι το πραγματικό ποσοστό ανεργίας στο β΄ τρίμηνο του 2003 ήταν 9,5% και όχι 8,9% που το εμφάνισε η ΕΣΥΕ. Υιοθετώντας, προφανώς, τους σωστούς υπολογισμούς του Μ. Δρεττάκη, οι βουλευτές ρωτούν την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς «γιατί η ΕΣΥΕ δε χρησιμοποιεί τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής του 2001, και ποιο θα ήταν το ποσοστό ανεργίας, αν χρησιμοποιούνταν τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής;».

Η ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ είναι εκ του πονηρού. Αποτελεί κοινό μυστικό, ότι τα δύο μεγάλα κόμματα, παρουσιάζουν το εξής κοινό χαρακτηριστικό: Αλλιώς βλέπουν και υπολογίζουν τα πράγματα όταν βρίσκονται στην κυβέρνηση και αλλιώς όταν είναι στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ετσι, όταν το ένα κόμμα βρίσκεται στην κυβερνητική εξουσία και μαγειρεύει τα επίσημα στοιχεία, δέχεται τις σχετικές καταγγελίες ότι επιδίδεται σε αλχημείες από το άλλο κόμμα που βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση. Χαρακτηριστική περίπτωση, ο ισχυρισμός που είχε προβάλει το 1992 ο Κ. Μητσοτάκης - τότε πρωθυπουργός και σήμερα επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ - ο οποίος επιχειρώντας να δικαιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησής του για ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ αυξήσεις στους μισθούς και συντάξεις, είχε υποστηρίξει το αμίμητο ότι αυξήσεις 0% + 0% δίνουν αύξηση... 14%!

Δυστυχώς, η ικανότητα των βουλευτών και άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ, να βλέπουν και να διαβάζουν σωστά τους αριθμούς, βελτιώνεται (ανάλογα με το ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση) και χειροτερεύει (ανάλογα με το ποιο κόμμα βρίσκεται στην κυβερνητική εξουσία). Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Και όσο οι εργαζόμενοι ανέχονται αυτή την κατάσταση και κάνουν πως δε βλέπουν ότι οι ηγεσίες των δύο κομμάτων που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία, παίζουν με τον πόνο τους, είναι βέβαιο πως οι μονομάχοι του δικομματισμού θα συνεχίσουν την ίδια τακτική. Είναι κι αυτός ένας λόγος, για τους οποίους οι εργαζόμενοι - παράλληλα με τους αγώνες τους - πρέπει να μαυρίσουν στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές τους υποψήφιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.


Λ.Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ