Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επειγόντως λύση!

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μίλησε ο Κύπριος Πρόεδρος

«Η Κύπρος χρειάζεται επειγόντως λύση. Μια λειτουργική και βιώσιμη λύση, που θα αγκαλιάσει όλους τους Κύπριους και θα βοηθήσει τη χώρα μας να καταλάβει πλήρως τη θέση και το ρόλο της μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσος Παπαδόπουλος, μιλώντας χτες από το βήμα της 58ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

«Είμαστε πάντοτε έτοιμοι, οποτεδήποτε μας καλέσει ο Γενικός Γραμματέας, να εμπλακούμε σε σοβαρές διαπραγματεύσεις επί τη βάσει του σχεδίου του για να εξεύρουμε λύση όσο το δυνατό συντομότερα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε ο Κύπριος Πρόεδρος. Επίσης, πρότεινε άμεση και γρήγορη αποναρκοθέτηση της «νεκρής ζώνης».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε: «Τρομοκρατικές ενέργειες ανά τον κόσμο, από τη Βαγδάτη στην Τζακάρτα, από τη Ρωσία στην Ινδία, και οι ειδεχθείς επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου πριν δύο χρόνια, αποτελούν οδυνηρή υπενθύμιση του γεγονότος ότι η τρομοκρατία υπερβαίνει σύνορα και επιτίθεται εναντίον οικουμενικών αξιών. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να υπερασπιστεί τα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ίδια την ανθρωπότητα με επιμονή και αποφασιστικότητα. Ταυτόχρονα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να διασφαλίσουμε ότι οι πράξεις μας είναι πλήρως εναρμονισμένες με τα πολύτιμα ιδανικά που θέλουμε να διαφυλάξουμε. Εφόσον δυστυχώς η απειλή δεν έχει εκλείψει, αυτό που έχει ζωτική σημασία ώστε αυτή η προσπάθεια να στεφθεί με επιτυχία είναι να υπάρξει πραγματική παγκόσμια κινητοποίηση, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Κύπριος Πρόεδρος, ο οποίος αναμενόταν αργά χτες το βράδυ να συναντηθεί με τον Κόφι Ανάν, μετέφερε την αγωνία και την προσμονή του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, για οριστική, συνολική διευθέτηση του προβλήματος της πατρίδας του.

Μετά το Δεκέμβρη οι συνομιλίες

Ο Τάσος Παπαδόπουλος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των χτεσινών επαφών του στη Νέα Υόρκη, μεταξύ των οποίων ήταν και οι συναντήσεις του με τον ειδικό συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, και τον Αλβαρο ντε Σότο, ειδικό σύμβουλο για το Κυπριακό του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, σημείωσε: «Δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε σημάδι επανέναρξης των συνομιλιών μέχρι το Δεκέμβριο, ενώ το θέμα των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στις κατεχόμενες περιοχές».

Ο Τ. Παπαδόπουλος, αφού επιβεβαίωσε πως είχε μια σειρά από χρήσιμες και ενδιαφέρουσες συναντήσεις, στη διάρκεια των οποίων έγινε ανασκόπηση της σημερινής κατάστασης και διερεύνηση των προοπτικών επανέναρξης του διαλόγου, επισήμανε ότι οι Αμερικανοί αποδίδουν σημασία στα αποτελέσματα των εκλογών, που θα γίνουν στα Κατεχόμενα το Δεκέμβρη.

Δηλώσεις Ντενκτάς

Στο μεταξύ, με δριμύτητα εξακολουθεί ο Ραούφ Ντενκτάς να εκφράζεται εναντίον του «σχεδίου Ανάν» και να επαναλαμβάνει πως δεν μπορεί να βελτιωθεί ενόσω η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρείται, κατά την έκφρασή του, η νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Ντενκτάς υπεραμύνθηκε της πολιτικής του, λέγοντας πως νιώθει περήφανος που δεν έπεσε στην παγίδα, όπως είπε, του «σχεδίου Ανάν».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του λόρδου Χάνεϊ, ότι είναι αδύνατη η λύση του Κυπριακού με την παρουσία του Ντενκτάς, ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι οι δηλώσεις αυτές είναι τιμή για τον ίδιο και παρομοίασε τον Χάνεϊ με Βρετανό κυβερνήτη που κοιτάζει αφ' υψηλού τους Κύπριους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς έναρξη νέων συνομιλιών (2004-01-31 00:00:00.0)
Διάλογο για ...διχοτόμηση ζητά ο Ντενκτάς (2003-04-05 00:00:00.0)
Οι Τούρκοι κάνουν λόγο για δύο κυρίαρχα και ισότιμα κράτη (2002-11-08 00:00:00.0)
Δε διαφαίνονται ελπίδες προόδου (2002-10-05 00:00:00.0)
Πυκνώνουν οι επαφές και οι συναντήσεις (2002-08-31 00:00:00.0)
Αύριο η συνάντηση Κληρίδη - Κόφι Ανάν (2001-09-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ