Σάββατο 31 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προς έναρξη νέων συνομιλιών

Να συγκαλέσει αμέσως συνομιλίες για το Κυπριακό ζήτησε και πάλι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσος Παπαδόπουλος, από το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Παράγοντες της τουρκοκυπριακής πλευράς κάνουν λόγο για έναρξή τους στις 9 Φλεβάρη. Οι Τούρκοι ζητούν αμεσότερη αμερικανική εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις και οι ΗΠΑ πιέζουν για διαδικασίες «εξπρές».

Μετά τη συνάντησή του με το ΓΓ, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Τ. Παπαδόπουλος είπε ότι είναι καιρός για ουσιαστικές συνομιλίες, εκφράζοντας την ελπίδα να ανταποκριθεί και η άλλη πλευρά. Παρατήρησε ότι χάθηκε αρκετός χρόνος σε διάφορα παιγνίδια δημοσίων σχέσεων και πρόσθεσε ότι η έκκλησή του προς τον Κόφι Ανάν είναι ότι το Κυπριακό αξίζει ακόμη μια προσπάθεια. «Η ουσία είναι - είπε- να επαναρχίσουν οι συνομιλίες με την ελπίδα να καταλήξουν έγκαιρα, ώστε η Κύπρος να ενταχθεί επανενωμένη στην Ευρωπαϊκή Ενωση» (σ.σ. την 1η Μάη).

Ανέφερε επίσης ότι η ελληνική πλευρά δεν αρνήθηκε σε καμία περίπτωση τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί βασικών σημείων του σχεδίου Ανάν, όταν αρχίσουν οι συνομιλίες, υπάρξει πρόοδος, και οι δύο πλευρές επιδείξουν το απαραίτητο πνεύμα. Οσον αφορά τη φημολογούμενη άμεση εμπλοκή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στις συνομιλίες, ο Τ. Παπαδόπουλος το χαρακτήρισε παράπλευρο θέμα και όχι την ουσία της διεξαγωγής των συνομιλιών.

Το ζήτημα, πάντως, είναι ότι οι ΗΠΑ πιέζουν έντονα το τελευταίο διάστημα για «επίλυση» του Κυπριακού πριν την 1η Μάη, με ταχείες διαδικασίες. Η τουρκική πλευρά συμφωνεί, ζητά ακόμα και την τοποθέτηση Αμερικανού διαμεσολαβητή, αντί του σημερινού, διορισμένου από τον Ανάν (Αλβάρο ντε Σότο). Η δε εμπειρία δείχνει ότι όπου έχωσαν το δάχτυλό τους, τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας υπέστησαν πλήγμα. Σε κάθε περίπτωση Παπαδόπουλος και Ανάν συμφώνησαν να έχουν νέα επικοινωνία μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη Δευτέρα.

Ο ΓΓ απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις, αλλά διπλωματική πηγή των Ηνωμένων Εθνών, χαρακτήρισε τη συνάντηση Ανάν - Παπαδόπουλου καλή και εποικοδομητική. Συμπλήρωσε, όμως, ότι ο ΓΓ μετά τις επαφές του με Ερντογάν και Παπαδόπουλο, θέλει να ακούσει τις απόψεις και των άλλων δύο εμπλεκόμενων πλευρών, της Ελλάδας και των Τουρκοκυπρίων. Καταλήγοντας, η ίδια πηγή εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα Ηνωμένα Εθνη είναι «πιο κοντά» στην ανακοίνωση ημερομηνίας για έναρξη των συνομιλιών. Επίσης από την έδρα του ΟΗΕ διαχέεται ή εκτίμηση ότι το «πλαίσιο αρχών» για την επίλυση του Κυπριακού, το οποίο έθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν - στην πρόσφατή συνάντησή του με τον Ανάν - θεωρείται εκτός συζήτησης και δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Την εκτίμηση ότι «οδεύουμε προς διεξαγωγή συνομιλιών» εκφράζει και ο Γιώργος Ιακώβου, υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι οι θέσεις που διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας στην πρόσφατη συνάντηση με τον Κόφι Ανάν περιέχουν και θετικά και αρνητικά στοιχεία και είπε ότι «ο ΓΓ σταθμίζει κατά πόσο τα θετικά ικανοποιούν τις δικές του θέσεις».

Στο μεταξύ οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες τοποθετούν την επανέναρξη των συνομιλιών στις 9 Φλεβάρη. Η «Κιμπρισλί» γράφει ότι αναμένεται να παραμεριστεί ο Ραούφ Ντενκτάς και τις συνομιλίες να διεξάγουν υφυπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας. Ο ίδιος ο Ραούφ Ντενκτάς, πάντως, όλες αυτές τις μέρες, αποφεύγει να προβεί σε σχόλια για τα τεκταινόμενα στο Κυπριακό, σε αντίθεση με τον ψευδοπρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος είπε ότι πλέον υπάρχει η ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού. Σχολιάζοντας τις διαδόσεις ότι μια λύση θα αποκόψει τους Τουρκοκυπρίους από την Τουρκία, ο Ταλάτ απάντησε ότι οι σχέσεις ψευδοκράτους - Τουρκίας θα συνεχιστούν εσαεί.

Για τις επαφές του Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ ο τουρκοκυπριακός Τύπος φιλοξενεί δήλωσή του ότι κανένας Τούρκος δεν είναι δυνατόν να σκεφθεί το «δώσε και ξεμπέρδευε».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με ΝΔ όπως ΠΑΣΟΚ (2004-03-10 00:00:00.0)
Ασφυκτικές πιέσεις για διχοτομική, στην ουσία, λύση (2004-02-18 00:00:00.0)
Συνομιλίες από Τρίτη; (2004-02-07 00:00:00.0)
Τους βάζουν να «συνομιλήσουν» (2004-02-05 00:00:00.0)
Αμεση εμπλοκή των ΗΠΑ (2004-01-24 00:00:00.0)
Παγώνει... το «σχέδιο Ανάν» (2003-02-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ