Τρίτη 25 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Παγώνει... το «σχέδιο Ανάν»

Σαφή τα «όχι» του νέου Προέδρου της Κύπρου, υποχρεώνουν την Αθήνα σε αναδίπλωση

Στο περιθώριο τοποθετείται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των προτάσεων του ΓΓ του ΟΗΕ. Οι «αναθεωρημένες» προτάσεις του Κ. Ανάν, καθώς υποθάλπουν την τουρκική αδιαλλαξία, δεν είναι δυνατόν να γίνουν - και δε γίνονται - δεκτές από τον νικητή των πρόσφατων εκλογών στην Κύπρο Τάσο Παπαδόπουλο, ο οποίος επισκέπτεται το τελευταίο διήμερο την Αθήνα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πρόεδρος της Κύπρου χτες το μεσημέρι, μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Τ. Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε ότι για τη Λευκωσία δεν είναι «καταστροφή η απόρριψη του σχεδίου Ανάν».

Ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου, ο οποίος θα ανακοινώσει τη σύνθεση της κυβέρνησης την 1η Μάρτη, περιέγραψε συνοπτικά τις αντιρρήσεις του σε συγκεκριμένα σημεία του «σχεδίου»:

- Για το ζήτημα των εποίκων διαπίστωσε ότι οι πιθανότητες συμφωνίας είναι ελάχιστες.

- Για το ζήτημα των προσφύγων, επανέλαβε ότι επιδίωξη της Λευκωσίας είναι η επιστροφή όλων στις εστίες τους.

- Για την Καρπασία, που το αναθεωρημένο «σχέδιο» την «επιδικάζει» τελικά στους Τουρκοκύπριους, ο Τ. Παπαδόπουλος, υπογράμμισε ότι σε καμία περίπτωση αυτό το καντόνι δεν αποτελεί απειλή για τους Τουρκοκύπριους και πρόσθεσε ότι η Λευκωσία δεν μπορεί να δεχτεί ότι η Καρπασία δε θα είναι υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Νωρίτερα, μετά τη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, ο τελευταίος εμφανώς απαισιόδοξος για την έκβαση των προσπαθειών για επίλυση δήλωσε ότι τα περιθώρια επιτυχίας των συνομιλιών για το Κυπριακό είναι ελάχιστα και σχεδόν ανύπαρκτα. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η ενταξιακή πορεία δεν απειλείται και ότι η Κύπρος μαζί με τις άλλες εννιά υποψήφιες χώρες θα υπογράψουν στις 16 Απριλίου στην Αθήνα την πράξη προσχώρησης στην ΕΕ.

Κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκαν οι στενοί δεσμοί που συνδέουν Αθήνα και Λευκωσία, οι οποίοι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, και στο μέλλον θα παραμείνουν στενοί, με κοινή επιδίωξη την αλληλοεμπέδωση και το συντονισμό των κινήσεών μας.

Από την πλευρά του ο Τ. Παπαδόπουλος μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Σημίτη εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη συνεισφορά της Ελλάδας και την πρόθεσή του να εκμεταλλευτούν την ιστορική συγκυρία έτσι ώστε, εάν μεταβάλλει τη θέση του ο Ραούφ Ντενκτάς, να επιτευχθεί μια λύση. Σε ό,τι αφορά το αναμενόμενο μνημόνιο του Κόφι Ανάν ο Τ. Παπαδόπουλος είπε ότι αυτό θα γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης των δυο πλευρών με τον απεσταλμένο του γγ Αλβάρο ντε Σότο. Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν αναμένει να συζητήσει με τον Κ. Ανάν την ουσία των ρυθμίσεων, τις οποίες προτείνει. Στα θέματα που μπορεί να συζητήσει με τον γγ περιλαμβάνεται κυρίως το θέμα της ασφάλειας στο νησί, το οποίο αφορά στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της επισημαίνει ως κύριο πρόβλημα, στην παρούσα συγκυρία, την «αδιαλλαξία της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής πλευράς», παραπέμποντας «στη στάση της Αγκυρας κατά τις συνομιλίες για τη συμφωνία εγγυήσεων της Κύπρου, όπου η έντονη αδιαλλαξία της και η υποβολή προτάσεων που υπερέβαιναν τη διαδικασία Ανάν δεν επέτρεψαν τη συνέχιση των συνομιλιών».

Λύση ζητά ο Κ. Καραμανλής

Πρώτη προτεραιότητα ανέδειξε την εξεύρεση άμεσης λύσης στο Κυπριακό ο πρόεδρος της ΝΔ, συμπλέοντας έτσι με την κυβέρνηση στην άσκηση «συγκαλυμμένων» πιέσεων προς τη Λευκωσία για λύση «εδώ και τώρα» στο Κυπριακό. «Θέλω να τονίσω ότι, μετά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, τούτη την ώρα πρώτη προτεραιότητα είναι η εξεύρεση λύσης», τόνισε ο Κ. Καραμανλής σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τ. Παπαδόπουλο. Λύση η οποία, διευκρίνισε, θα έχει τις εγγυήσεις για να είναι βιώσιμη και λειτουργική, συγχρόνως δε σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας». Ο Κ. Καραμανλής συνεχάρη τον Τ. Παπαδόπουλο για την εκλογική του επιτυχία και τον διαβεβαίωσε ότι η ΝΔ θα είναι στο πλευρό του κυπριακού λαού αλλά και του ιδίου, «στη δύσκολη προσπάθεια που κάνει».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ