Τρίτη 25 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα δέκα σημεία του αναθεωρημένου σχεδίου

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν χτες σε εφημερίδες της Κύπρου, το νέο αναθεωρημένο «σχέδιο Ανάν» περιλαμβάνει τις ακόλουθες τροποποιήσεις:

1. Στο χάρτη για το εδαφικό, εξαιρείται η Καρπασία και περιλαμβάνονται άλλες περιοχές, όπως τα χωριά Πραστειό, Λιμνίτης και Καραβοστάσι, στην περιοχή Μόρφου και Γαϊδουράς (Νέα Σπάρτη) κοντά στην Αμμόχωστο.

2. Με τις νέες ρυθμίσεις στο εδαφικό επιστρέφουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση άλλοι 2.700 πρόσφυγες.

3. Η Καρπασία θα έχει ειδικό καθεστώς με βάση τις ρυθμίσεις της Τρίτης Συμφωνίας της Βιέννης, που προνοούν επιστροφή 20.000 κατοίκων υπό συνθήκες ασφάλειας.

4. Ο αριθμός των εποίκων που θα παραμείνουν θα είναι 45.000-50.000.

5. Η επιστροφή προσφύγων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση θα αρχίσει ύστερα από έξι χρόνια. Ηλικιωμένα άτομα πέραν των 65 ετών θα μπορούν να επιστρέψουν δυο χρόνια μετά την εφαρμογή της συμφωνίας. Οι περιουσίες που θα μπορούν να κατέχουν Ελληνοκύπριοι στο τουρκοκυπριακό συστατικό μέρος θα είναι το 20% της συνολικής έκτασης.

6. Οι Ελληνοκύπριοι που θα επιστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση δε θα ψηφίσουν για τη Γερουσία. Θα έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο για τις τοπικές αρχές.

7. Το νέο κυπριακό κράτος θα ονομάζεται «United Cyprus Republic-Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία», ενώ στο έγγραφο γίνεται σαφής αναφορά σε ομοσπονδιακό σύστημα.

8. Γίνεται αναφορά σε «συνιστώντα» και όχι «συστατικά» κράτη. Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα εκπροσωπεί σε μόνιμη βάση την Κύπρο στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

9. Οι πολίτες των δύο κρατιδίων θα έχουν το δικαίωμα ατομικής προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο.

10. Το τουρκικό και το ελληνικό απόσπασμα θα αποτελείται από 6.000 άνδρες έκαστο. Η συμφωνία για την ασφάλεια θα επανεξεταστεί το 2010.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ