Τρίτη 25 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καθημερινός ηρωισμός!

Αγωνιστικός ο γιορτασμός της επετείου της ΕΠΟΝ, στα Τρίκαλα

Αγωνιστικά τιμήθηκε και στα Τρίκαλα η 60ή επέτειος από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, με εκδηλώσεις που διοργάνωσαν, προχτές Κυριακή, το Συμβούλιο Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ και η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ.

Οι εκδηλώσεις άρχισαν με αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική πορεία νεολαίων της ΚΝΕ κι άλλων Τρικαλινών φιλειρηνιστών, η οποία ξεκίνησε, στις 5:30 μ.μ., μπροστά από τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών και κατέληξε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, όπου βρίσκεται και δεσπόζει το Αντιστασιακό Μνημείο με μορφές ΕΠΟΝιτών.

Μπροστά στο Μνημείο, συγκεντρώθηκαν πολλοί νεολαίοι της ΚΝΕ, κρατώντας κόκκινες σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα, αλλά και αρκετοί ΕΠΟΝίτες που παραμένουν αγέραστοι στην ψυχή, ζωντανά παραδείγματα εκείνου του ηρωικού αγώνα μιας γενιάς, για την οποία υπερηφανεύεται η Ελλάδα.

Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο Μηνάς Μακρής, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και στέλεχος του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι ο ηρωισμός των ΕΠΟΝιτών ήταν μια καθημερινή διαδικασία, όταν, μέσα από την πείνα, τις κακουχίες και τη συνεχή απειλή για τη ζωή τους, πολεμούσαν για τη λευτεριά. Και πρόσθεσε, μεταφέροντας το πολύτιμο απόσταγμα μιας στέρεης κι αταλάντευτης αγωνιστικής ζωής: «Κι αν είναι δύσκολο να πάρεις, μια μέρα, το όπλο, είναι αμέτρητα πιο δύσκολο να επιβεβαιώνεις, κάθε μέρα, την αγωνιστική σου απόφαση».

Για το πώς συναισθάνεται και βιώνει ο σημερινός νεολαίος της ΚΝΕ, την ένδοξη, αλλά και βαριά αγωνιστική κληρονομιά και παράδοση της ΕΠΟΝ, μίλησε στη συγκέντρωση ο Αγις Τρυγάζης, Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, υπογραμμίζοντας ότι «όπως χτες η ΕΠΟΝ, έτσι και σήμερα η ΚΝΕ βαδίζει στο δύσκολο δρόμο των αγώνων και των θυσιών, γιατί καθοδηγείται από το ΚΚΕ».

Το βιβλίο για τη Μακρόνησο

Στη συνέχεια, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Τρικκαίων, έγινε παρουσίαση του βιβλίου «Μακρόνησος, ιστορικός τόπος». Την εκδήλωση άνοιξε ο Κώστας Ντίνος, μέλος της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «το Μακρονήσι είναι η πιο απτή απόδειξη της σκληρότητας που χαρακτηρίζει την ταξική πάλη».

Παρουσιάζοντας το βιβλίο ο Βασίλης Φυτσιλής, μέλος του ΚΣ της ΠΕΑΕΑ, επισήμανε ότι «αν περιμέναμε από τους επίσημους ιστοριογράφους της άρχουσας τάξης να γράψουν την ιστορία της Μακρονήσου, ο αναγνώστης θα μάθαινε ότι η Μακρόνησος ήταν ο Παρθενώνας της νεότερης Ελλάδας»! Ανέλυσε την ανάγκη που οδήγησε στην απόφαση για γραφή αυτού του βιβλίου από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές του κι αναφέρθηκε σε γεγονότα και σε παραδείγματα που σχετίζονται με τις ηρωικές σελίδες της Μακρονήσου, για να καταδείξει τη φρίκη εκείνων των ημερών, τη βαρβαρότητα του κράτους των δοσιλόγων και των υποτακτικών του ιμπεριαλισμού, αλλά και το ανθρώπινο μεγαλείο των αγωνιστών εκείνης της εποχής.

Στις εκδηλώσεις, ανάμεσα στους άλλους, παραβρέθηκαν ο Νομάρχης Τρικάλων, Ηλίας Βλαχογιάννης, ο δήμαρχος Τρικκαίων, Μιχάλης Ταμήλος, ο Αχιλλέας Κανταρτζής, Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, η Ελένη Κουτούπα και ο Τάκης Λιατίφης, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ