Τρίτη 25 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΜΕΥΤΩΝ
«Οχι στο μονομερή πόλεμο κατά του Ιράκ»

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.--

Η 13η Σύνοδος του Κινήματος των Αδεσμεύτων, που εκπροσωπεί 114 χώρες, άνοιξε χτες τις εργασίες της στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, με τον απερχόμενο Νοτιοαφρικανό Πρόεδρο Τάμπο Μπέκι όσο και τον νέο Πρόεδρο, Μαλαισιανό Μαχαθίρ Μοχάμαντ, να εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους εναντίον «ενός μονομερούς πολέμου των ΗΠΑ κατά του Ιράκ» και με μια έκκληση στη Βαγδάτη «να συνεργαστεί πλήρως» με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ για την καταστροφή όπλων μαζικής καταστροφής που τυχόν διαθέτει.

Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό ότι η κοινή ανακοίνωση ήταν αισθητά μετριασμένη σε σχέση με το προταθέν κείμενο και αποτέλεσε το προϊόν έντονων και μακρών διενέξεων: «Ασφαλώς», ανέφερε το κείμενο, «πρέπει όλοι από κοινού να δηλώσουμε ότι δε θέλουμε πόλεμο. Αλλά πρέπει επίσης να δηλώσουμε ότι δε θέλουμε όπλα μαζικής καταστροφής». Ο Πρόεδρος Μαχαθίρ, πάντως, στις δικές του δηλώσεις, υπήρξε πολύ πιο σαφής από ό,τι η γενικόλογη κοινή δήλωση: «Πρέπει να παλέψουμε για να απαγορευτεί κάθε πόλεμος», είπε, προσθέτοντας πως «κανένα έθνος από μόνο του δεν πρέπει να έχει το δικαίωμα να αστυνομεύει τον κόσμο, και πολύ περισσότερο να αποφασίζει ποια δράση πρέπει να αναληφθεί... Αυτά πρέπει να αποφασίζονται από πολυμερείς δυνάμεις και υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών». Ο Μαχαθίρ μίλησε, ξεκάθαρα, περί «του προσχήματος της τρομοκρατίας», αναγνώρισε ωστόσο ότι τα Ηνωμένα Εθνη «πρέπει να αναμορφωθούν».

Στο μήνυμά του προς τη Σύνοδο του Κινήματος των Αδεσμεύτων, και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στάθηκε στο γεγονός ότι οποιαδήποτε δράση «χωρίς την εξουσιοδότηση, τη νομιμότητα και την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα είναι σοβαρά εξασθενημένη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ