Τρίτη 25 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
60 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΟΝ
Τα ιδανικά και οράματα της ΕΠΟΝ θα εμπνέουν παντοτινά

Γιορταστική εκδήλωση της ΠΕΑΦΕ στο «Τιτάνια»

Το χωνί της ΕΠΟΝ ξαναζωντάνεψαν οι ΚΝίτες και ΚΝίτισσες, προχτές Κυριακή 23.2.2003, στην εκδήλωση για τα 60χρονα της ΕΠΟΝ που οργάνωσε η ΠΕΑΦΕ στο «Τιτάνια»
Το χωνί της ΕΠΟΝ ξαναζωντάνεψαν οι ΚΝίτες και ΚΝίτισσες, προχτές Κυριακή 23.2.2003, στην εκδήλωση για τα 60χρονα της ΕΠΟΝ που οργάνωσε η ΠΕΑΦΕ στο «Τιτάνια»
Ηταν μια εκδήλωση αγωνιστικής ανάτασης, όπως ταιριάζει σε ΕΠΟΝίτες. Γιατί, κι αν άσπρισαν τα μαλλιά τους και τα χρόνια βαραίνουν, «η ψυχή τους, φλόγα που καίει σαν σε νεολαίους που ξεκινάνε από την αρχή τη μεγάλη αγωνιστική τους πορεία», τους κάνει να συνεχίζουν τους αγώνες που ξεκίνησαν 60 χρόνια πριν ως νεαροί ΕΠΟΝίτες, «πολεμώντας και τραγουδώντας» για τα ίδια ιδανικά και οράματα. Η αίθουσα του «Τιτάνια» γέμισε ασφυκτικά, έτσι που δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο, στην επετειακή γιορταστική εκδήλωση για τα 60 χρόνια της ΕΠΟΝ, την οποία διοργάνωσε η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ).

Το κλίμα φορτισμένο, συγκινητικό και αγωνιστικό, από την αρχή μέχρι το τέλος της εκδήλωσης. Και δε θα μπορούσε να ήταν αλλιώτικο, αφού, όπως τονίστηκε από την αρχή, «ζούμε μέρες δύσκολες, απειλητικές, με έναν πόλεμο ιμπεριαλιστικό που έρχεται, που βρωμάει πετρέλαιο και ναρκωτικά, που θέλει να γκρεμίσει πολιτισμούς, να σκορπίσει το θάνατο για να στήσει πάνω στα ερείπια τη βαρβαρότητα που ακούει στο όνομα "νέα τάξη του ιμπεριαλισμού"».

«Ομως, εμείς οι ΕΠΟΝίτες επιμένουμε. Βροντοφωνάζουμε: ΟΧΙ στον πόλεμο! ΝΑΙ στη ζωή, στην ειρήνη!». Αλλωστε, οι ΕΠΟΝίτες είναι η γενιά που έζησε στο πετσί της τι θα πει πόλεμος και καταστροφή. Που έζησε τη φρίκη, όχι μόνον της κατοχής αλλά και της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των Αγγλοαμερικανών στη χώρα μας η οποία τόσα δεινά επισώρευσε στο λαό μας.

«Κι αυτό δε θα το επιτρέψουμε! Δε θα δεχτούμε τα τελεσίγραφα των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Θ' αντισταθούμε, θα στήσουμε οδοφράγματα με την καρδιά, την πίστη και το πάθος μας. Με τις κραυγές, με τις γροθιές και τα λάβαρά μας υψωμένα. Με όλη την ψυχική δύναμη, με την οργή και την αγανάκτησή μας θα δίνουμε δυναμικό "παρών" ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στα μαύρα κοράκια που διψάνε για αίμα αθώων παιδιών με ευτελή προσχήματα», ήταν η διαβεβαίωση των ασπρομάλληδων ΕΠΟΝιτών.

Ακολούθησε ένα θερμό χειροκρότημα για το δικό μας συναγωνιστή-κομμουνιστή ηθοποιό Τίτο Βανδή, που έφυγε την ίδια μέρα. Κι ύστερα ...«Επέσατε θύματα αδέρφια εσείς... αιώνια η μνήμη σ' εσάς αδερφοί στον τίμιο που πέσατε αγώνα» τραγούδησαν όλοι μαζί τιμώντας τους αγωνιστές της ΕΠΟΝ, που έδωσαν τη ζωή τους για μιαν άλλη Ελλάδα, ελεύθερη, ανεξάρτητη, σοσιαλιστική.

Το λόγο πήραν αγωνιστές, που απάγγειλαν ποιήματα για την ειρήνη. Συνέχισαν οι νεολαίοι της ΚΝΕ, κληρονόμοι και συνεχιστές των ηρωικών αγώνων της ΟΚΝΕ, της ΕΠΟΝ, των Λαμπράκηδων και του Πολυτεχνείου, των μαθητικών και σπουδαστικών αγώνων, των αγώνων των νέων εργαζομένων, για ολόπλευρη μόρφωση, πολιτισμό, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, για έναν κόσμο δίκαιο χωρίς πολέμους, με διαρκή ειρήνη. «Το παράδειγμά σας και η εμπειρία σας, το παράδειγμα της ΕΠΟΝ, μας εμπνέει. Αναλαβαίνουμε το μέρος της ευθύνης μας για να φθάσει το μήνυμα του ηρωικού αγώνα σας πλατιά στη νέα γενιά», θα τονίσει χαρακτηριστικά ο Αλέκος Χαλβατζής, από το ΚΣ της ΚΝΕ.

Θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στους παραβρισκόμενους απηύθυνε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, Γρηγόρης Τουγλίδης, αποδίδοντας φόρο τιμής στους αγωνιστές της ΕΠΟΝ, στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Σ' αυτούς που αγωνίστηκαν για ελεύθερη και δημοκρατική Ελλάδα δίνοντας και τη ζωή τους, και στους αγωνιστές που και σήμερα συνεχίζουν αυτούς τους αγώνες, μαζί με τους κομμουνιστές, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες στον τόπο μας, για την πανανθρώπινη φιλία και ειρήνη.

Η συγκίνηση κορυφώθηκε με το «θεατρικό», όπου νεολαίοι της ΚΝΕ, που πλαισιώνονταν από τη χορωδία της ΠΕΑΕΑ, παρουσίασαν χρονικό από την ίδρυση και δράση της ΕΠΟΝ στα μαύρα χρόνια της Κατοχής. Ενώ ιδιαίτερο τόνο στην εκδήλωση έδωσε το χορευτικό του Συνδέσμου Διάδοσης Δημοτικών Χορών και Τραγουδιών.

Παρόντες, βέβαια, ήταν εκπρόσωποι απ' όλες τις αντιστασιακές οργανώσεις, κι ανάμεσά τους, εκτός από τον πρόεδρο της ΠΕΑΦΕ, Ν. Καραντηνό, ο πρόεδρος της ΠΟΑΟ, Γιώργης Μωραΐτης, ο πρόεδρος και γεν. γραμματέας της ΠΕΑΕΑ, Ν. Τερζόγλου και Φ. Τσέκερης, αντίστοιχα, ο πρόεδρος του ΚΜΙΕΑ, Χρ. Τσιντζιλώνης, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Δ. Γκλαβάς, κ.ά.

Παραβρέθηκε ο Θόδωρος Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, εκπρόσωπος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη» κ.ά.

Το ΔΣ της ΠΕΑΦΕ εκφράζει τις ευχαριστίες του σε όλους όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση κατακλύζοντας την αίθουσα, η οποία αποδείχτηκε πολύ μικρή, και ζητά την κατανόηση όσων, τυχόν, ταλαιπωρήθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ