Τρίτη 25 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Ενέργεια φθηνή, ειρηνική, περιουσία λαϊκή»

Αγωνιστική υποδοχή των υπουργών Ενέργειας

Motion Team

Οι εργαζόμενοι θα αντιπαλέψουν τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τους νέους αντεργατικούς νόμους της κυβέρνησης. Στέκονται κόντρα στην πολιτική της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, και απαιτούν «ενέργεια φθηνή, ειρηνική, περιουσία λαϊκή». Αυτό το μήνυμα έστειλαν μέσα από τη μαχητική διαδήλωση που πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, όπου συνεδρίασαν οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών - μελών της ΕΕ. Παράλληλα ύψωσαν φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στον προετοιμαζόμενο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του ιρακινού λαού και απαίτησαν απεμπλοκή της χώρας μας. «Οχι άλλο αίμα στο βωμό του κέρδους, όχι άλλο αίμα για το πετρέλαιο», βροντοφώναξαν και κάλεσαν την κυβέρνηση να σταματήσει την παροχή διευκολύνσεων.

Με πορεία, έφτασε στο χώρο της συγκέντρωσης η μεγάλη προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ, που ξεκίνησε από τη διασταύρωση προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία». Με σημαίες και συνθήματα, εκατοντάδες εργαζόμενοι μπήκαν κάτω από τα πανό ταξικών δυνάμεων και απαίτησαν «ενέργεια φθηνή για το λαό και όχι τσιφλίκι των πολυεθνικών». Στην προσυγκέντρωση χαιρέτισε ο Θ. Κυριακίδης, γραμματέας του ΕΚΘ και στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι με πρωτοβουλία των Ομοσπονδιών των εργαζομένων στη ΔΕΗ, στα πετρελαιοειδή - διυλιστήρια και τις χημικές βιομηχανίες.

Σε απόσταση 500 μέτρων, στο ξενοδοχείο «Hayatt» συνεδρίαζαν οι υπουργοί Ενέργειας, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Ισχυρότατες δυνάμεις των ΜΑΤ, της αστυνομίας, ελεύθεροι σκοπευτές, ακροβολισμένοι στις ταράτσες των γύρω κτιρίων, τους προστάτευαν από τον «εχθρό λαό» που διαδήλωνε ειρηνικά.

Εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, στα ΕΛΠ και στις χημικές βιομηχανίες, από τη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη, το Βόλο, τη Μεγαλόπολη, μαζί με συναδέλφους τους εργάτες άλλων κλάδων και νεολαίους, ένωσαν τη φωνή τους και απαίτησαν τη δημιουργία κρατικού ενιαίου φορέα ενέργειας που θα εξασφαλίζει φθηνό ρεύμα για την εργατική οικογένεια, τη μικρή και μεσαία αγροτιά, τις μικρές επιχειρήσεις, θα διασφαλίζει τις υποδομές για την κάλυψη των αναγκών μιας κεντρικά σχεδιασμένης βιομηχανίας, την προστασία του περιβάλλοντος, την αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας (λιγνίτης) και τη μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας μας, την ασφάλεια των εργαζομένων, τη μόνιμη και σταθερή δουλιά, την αύξηση μισθών και συντάξεων.

Η πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού απέρριψε το ψήφισμα των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών που υπολείπεται των διεκδικήσεών του, φωνάζοντας «συνδικάτα ταξικά, όχι κυβερνητικά».

Και με το χειροκρότημά του δήλωσε «παρών» στο κάλεσμα που απηύθυνε ο Παναγιώτης Πάλμος, Α΄ αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και στέλεχος του ΠΑΜΕ. Κάλεσμα για αντίσταση και αγώνα «γιατί έτσι θ' ανοίξει ο δρόμος για τη συσπείρωση των πιο ριζοσπαστικών δυνάμεων και τη ρήξη με την πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντά των βιομηχάνων, των υποστηρικτών της ΟΝΕ, και που υπηρετούν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ