Τρίτη 25 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για πραγματική μόρφωση

Ξεχωριστής σημασίας είναι η εκδήλωση που πραγματοποιείται σήμερα, στις 6 το απόγευμα, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, για τις «θέσεις και το ρόλο του ταξικού κινήματος στην πάλη για το δικαίωμα στη μόρφωση». Παραμονές της άτυπης συνόδου των υπουργών Παιδείας, που γίνεται στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο για να συζητήσει πώς οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην εργασία θα εξυπηρετηθούν καλύτερα από το εκπαιδευτικό σύστημα, η εργατιά συζητά για το ρόλο της στο δικαίωμα στη μόρφωση. Με άλλους όρους, με άλλα οράματα.

Οι εργαζόμενοι το επαναλαμβάνουν συνεχώς: Η Παιδεία είναι υπόθεση όλου του λαού, της εργατικής τάξης. Είναι δική της κατάκτηση και δικαίωμα. Μόνον που ο αγώνας για τη μόρφωση στην υπηρεσία του λαού δεν τέλειωσε ακόμα. Ειδικά σήμερα, που εντείνεται η επίθεση στο μορφωτικό δικαίωμα της νεολαίας, που η «μεταρρύθμιση» γύρισε την Παιδεία δεκαετίες πίσω, με τα παιδιά της εργατικής τάξης να στέλνονται απροκάλυπτα στη μισοκατάρτιση, την οποία επιπλέον καλούνται να πληρώσουν, με το σχολείο να έχει γίνει φτωχότερο σε γνώση, ανταγωνιστικό και ακόμα πιο ταξικό, πιο «συμβατό» με το απάνθρωπο καπιταλιστικό σύστημα. Με μία σειρά κυβερνητικών μέτρων κατ' εντολή της ΕΕ, που απομακρύνουν όλο και περισσότερο από το αίτημα για μια Παιδεία για όλους. Με βασικό προσανατολισμό τη «διά βίου κατάρτιση», με την οποία ο εργαζόμενος θα διεκδικεί αύριο τη θέση του στην παραγωγή χωρίς να έχει κανένα άλλο δικαίωμα. Με μία εκπαίδευση συνολικά προσανατολισμένη στην υπηρεσία της αγοράς, που θέλει καλούς απασχολήσιμους και υπάκουους «Ευρωπαίους πολίτες».

Ο στόχος της επίθεσης στο μορφωτικό δικαίωμα του λαού είναι φανερός. Είναι ο ίδιος ο ελεύθερος άνθρωπος, που θα διαθέτει κρίση, συναίσθημα και βούληση για μια καλύτερη ζωή που ο ίδιος θα δημιουργήσει. Η επίθεση στην Παιδεία είναι συνέχεια εκείνης στο δικαίωμα στη δουλιά, στην ίδια τη ζωή με δικαιώματα, στην ειρήνη. Και η εργατική τάξη, που πρώτη βιώνει όλο αυτό το κύμα αντιδραστικών αλλαγών, οφείλει να παρέμβει σε ρόλο πρωταγωνιστή στην πάλη για διεκδίκηση μιας άλλης πορείας στην Παιδεία, με αγώνες που θα στοχεύουν σε γενικότερες κοινωνικές αλλαγές και κατακτήσεις.

Η σημερινή εκδήλωση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων είναι μία πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Η συζήτηση με όρους ταξικού κινήματος, της πάλης για το δικαίωμα στη μόρφωση, αποτελεί μία συνέχεια της συμπόρευσης των εργαζομένων με τους φορείς της Παιδείας και την αρχή μιας ακόμα μεγαλύτερης παρέμβασης, όχι μόνο για την αντιμετώπιση της ενιαίας επίθεσης που εξαπολύει σήμερα το κεφάλαιο, αλλά και για τη δυναμική διεκδίκηση της Παιδείας που προστάζουν και οι σύγχρονες ανάγκες, όχι της αγοράς αλλά του λαού, που θα έρχεται να υπηρετήσει το αίτημα για μια καλύτερη κοινωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ