Τρίτη 25 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Απεργία! Βγείτε όλοι στους δρόμους!

Από την πρόσφατη αντιπολεμική διαδήλωση και πορεία στον Πειραιά
Από την πρόσφατη αντιπολεμική διαδήλωση και πορεία στον Πειραιά
«Απεργία! Βγείτε όλοι στους δρόμους!»

Με την έκκληση αυτή, προς όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο τούς καλεί, να πουν ΟΧΙ στον πόλεμο και ταυτόχρονα να υπερασπίσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα, συμμετέχοντας στην πανελλαδική απεργία στις 21 Μάρτη. Με την προκήρυξη της πανελλαδικής, πανεργατικής απεργίας και την κεντρική συγκέντρωση στην Αθήνα που θα γίνει στις 12.30 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά), η Εκτελεστική Γραμματεία απευθύνεται στην εργατική τάξη και την προτρέπει να κλιμακώσει την πάλη της. Με το σύνθημα: «Μπορούμε να τους εμποδίσουμε. Μπορούμε να τους σταματήσουμε», το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία να πάρουν αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία, τους εργαζόμενους να οργανωθούν στους τόπους δουλιάς, να συγκροτήσουν Επιτροπές Αγώνα, Απεργιακές Επιτροπές. Να συσπειρωθούν και να δυναμώσουν το ΠΑΜΕ.

Μόνο ο οργανωμένος μαζικός ταξικός αγώνας μπορεί να αποδυναμώσει και να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική, να δώσει προοπτική για τον εργαζόμενο λαό, σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ και σχετικά με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο σε βάρος του ιρακινού λαού σχολιάζει: «Από μέρα σε μέρα αναμένεται να ξεσπάσει ο πόλεμος των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ κατά του Ιράκ, ενώ σχεδιάζεται επίθεση ενάντια στη Β. Κορέα και σε άλλες χώρες, όπως η Συρία, η Λιβύη, το Ιράν κτλ.

Οι πραγματικές αιτίες του πολέμου, είναι η κρίση του καπιταλισμού, το κυνήγι του κέρδους και οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών για τον έλεγχο του πετρελαίου, των ενεργειακών πηγών.

Μόνο η μαζική, καθολική πάλη μπορεί να τους σταματήσει. Κανένας εφησυχασμός για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με την τελευταία Σύνοδο, οι "15" της ΕΕ ήρθαν πιο κοντά στις επιλογές των ΗΠΑ για πόλεμο. Η στάση της ΕΕ απέναντι στον πόλεμο δεν έχει σχέση με την υποστήριξη των δικαιωμάτων των λαών. Αποσκοπεί σε μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία του πολέμου. Η ελληνική κυβέρνηση, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, βάζουν τη χώρα και τον ελληνικό λαό σε τεράστιους κινδύνους. Η κυβέρνηση υποκρίνεται. Μιλάει για ειρήνη, αλλά μετατρέπει τη χώρα μας σε ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Πρόσφατα στην Πράγα, προσυπόγραψε το "σύμφωνο συνδρομής" για την επίθεση.

Παρέχει βάσεις και στρατιωτικές δυνάμεις για την πολιορκία του Ιράκ. Διατηρεί εκστρατευτικά, στρατιωτικά Σώματα στη Βοσνία, στο Κόσσοβο, στο Αφγανιστάν».

Γι' αυτό το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, κλιμακώνοντας την πάλης τους, να απαιτήσουν:

- ΟΧΙ στον πόλεμο στο Ιράκ, με ή χωρίς απόφαση του ΟΗΕ.

- Να κλείσει η βάση της Σούδας και να απαγορευτεί η χρήση του ελληνικού εδάφους και εναέριου χώρου, για οποιαδήποτε διευκόλυνση στους ιμπεριαλιστές.

- Να επιστρέψει το ελληνικό πλοίο από τον Περσικό Κόλπο.

Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ, και ένας άλλος πόλεμος μαίνεται και παίρνει νέες διαστάσεις. Είναι ο «πόλεμος που έχουν κηρύξει ενάντια στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα η Ευρωπαϊκή Ενωση και η κυβέρνηση με τη στήριξη της ΝΔ. Παίρνουν νέα σκληρά μέτρα για την εκμετάλλευση των εργαζομένων και την αύξηση των κερδών της πλουτοκρατίας. Οι συνέπειες αυτού του πολέμου -όπως σημειώνει η Εκτελεστική Γραμματεία - για την εργατική τάξη, είναι η ανεργία, η υποαπασχόληση, η φτώχεια, η εκμετάλλευση μέχρι τα βαθιά γεράματα και θα γίνουν ακόμα πιο δραματικές.

Σ' αυτό οδηγούν οι αποφάσεις που πήραν οι υπουργοί Εργασίας της ΕΕ στο Ναύπλιο και θα επικυρώσουν στη Σύνοδο Κορυφής 21-23 Μάρτη στις Βρυξέλλες. Δηλαδή, στη γενίκευση της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην αύξηση των ορίων ηλικίας στα 70 χρόνια με παραπέρα μείωση των συντάξεων, στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Στα παραπάνω -συνεχίζει η ανακοίνωση- πρέπει να προστεθούν η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων σε βασικές παραγωγικές μονάδες, η παραπέρα εμπορευματοποίηση και υποβάθμιση της Υγείας και της Παιδείας, στον περιορισμό στις δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα με απαγόρευση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων.

Με τις αποφάσεις αυτές -τονίζει η Εκτελεστική Γραμματεία- συμφώνησαν οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και ανέλαβαν να την προωθήσουν μέσα από τον κοινωνικό διάλογο της υποταγής».

Γι' αυτό το ΠΑΜΕ ζητά από τους εργαζόμενους, με τον αγώνα τους να καταδικάσουν αυτές τις δυνάμεις και να διεκδικήσουν:

- Πλήρη σταθερή απασχόληση, 7ωρο, 35ωρο, πενθήμερο. Τώρα!

- Βασικό μισθό 350.000 δραχμές. Κατώτερη σύνταξη 280.000 δραχμές και κύρια σύνταξη στο 80% του συντάξιμου μισθού.

- Μονοετή Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με πραγματικές αυξήσεις.

- Σύνταξη στα 60 χρόνια για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες και αντίστοιχα στα 55 και 50 χρόνια στα ΒΑΕ. Κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 μεροκάματα. Δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης στα 30 εργάσιμα χρόνια ανεξαρτήτως ηλικίας.

- Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που χτυπούν τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

- Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ