Τρίτη 25 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ωρα ανασύνταξης και αντεπίθεσης

Το Βύρωνα επισκέφτηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, όπου μίλησε σε συγκέντρωση των τοπικών Οργανώσεων του Κόμματος στην κατάμεστη αίθουσα του δημοτικού κινηματογράφου «Νέα Ελβετία».

Η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε εκτενώς στις διεθνείς εξελίξεις και στον επικείμενο πόλεμο εναντίον του Ιράκ, ενώ ανέλυσε την πρόταση που το ΚΚΕ απευθύνει στον ελληνικό λαό για διέξοδο από τη σημερινή άσχημη κατάσταση, την πρόταση συσπείρωσης και δράσης, συγκρότησης του Λαϊκού Μετώπου.

Αμέσως μετά την τοποθέτησή της ακολούθησε διάλογος με τους παραβρισκόμενους, οι οποίοι τη «βομβάρδισαν» με ερωτήσεις για μια σειρά ζητημάτων.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Μ. Κατσανάκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο δήμαρχος Βύρωνα, Ν. Χαρβαλιάς, ο πρώην δήμαρχος Ν. Ρογκάκος, πλήθος δημοτικών συμβούλων και παραγόντων της πόλης, καθώς και εκπρόσωποι φορέων.

Η Αλέκα Παπαρήγα άνοιξε την ομιλία της αναφερόμενη στις δυσμενείς αλλαγές των αρχών της δεκαετίας του '90, τότε που περίσσεψαν οι πανηγυρισμοί για τη νίκη της αντεπανάστασης και οι υποσχέσεις περί μείωσης εξοπλισμών ακόμα ακόμα και συνολικού αφοπλισμού, προπαγάνδα που τελικά κατάφερε να αφοπλίσει το λαϊκό κίνημα, να το αποκοιμίσει ώστε οι κυρίαρχες δυνάμεις να πραγματοποιήσουν μια σφοδρότατη αντεπίθεση. Τόνισε πως έχει αξία σήμερα να θυμάται ο λαός τη στάση όλων εκείνη την περίοδο, τότε που το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει ότι αρχίζει μια μαύρη περίοδος για την ανθρωπότητα, με πόλεμο στην ημερήσια διάταξη και αρπαγή των κατακτήσεων.

Κάνοντας αυτή την εισαγωγή η Αλ. Παπαρήγα ήρθε στο σήμερα, τονίζοντας πως δεν είναι σωστή η μετάθεση όλων των ευθυνών για τη σημερινή κατάσταση στις ΗΠΑ, που πράγματι επιδιώκουν να κατοχυρώσουν την ηγεμονία τους, αλλά δεν έχουν την αποκλειστική ευθύνη. Υπενθύμισε ότι τον πόλεμο στα Βαλκάνια ήταν η Γερμανία αυτή που τον άρχισε και υπογράμμισε πως ο πόλεμος υπάρχει λόγω της τροχιάς του καπιταλιστικού συστήματος. «Ο πόλεμος - τόνισε - υπάρχει υπό την προϋπόθεση ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών κυριαρχεί η πολιτική στήριξης του καπιταλισμού. Πόλεμος δε γίνεται μόνο με τα όπλα. Υπάρχει και ο οικονομικός, και ο ιδεολογικός και ο πόλεμος της κρατικής καταστολής. Αυτός ο πόλεμος δε θα υπήρχε αν δεν υπήρχαν στην Ευρώπη κυβερνήσεις διατεθειμένες να πάρουν μέρος στη διανομή των αγορών».


Για το λόγο αυτό, συμπλήρωσε η Αλ. Παπαρήγα, απαιτείται ενιαία συνολική δράση σε όλα τα επίπεδα, όπως σε όλα τα επίπεδα διεξάγεται πόλεμος σε βάρος των λαών.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπενθύμισε και την 11η του Σεπτέμβρη του 2001, τότε που το ΚΚΕ τόλμησε και έθεσε το ερώτημα: Ποιος ωφελείται από την τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ; Η απάντηση, όπως σημείωσε, είναι ότι ωφελήθηκαν οι ΗΠΑ, ο καπιταλιστικός κόσμος, που αξιοποίησε εκείνο το χτύπημα για παγκόσμια επίθεση στο όνομα της τρομοκρατίας.

Τα σημερινά γεγονότα - συνέχισε - είναι συνδεδεμένα με το καπιταλιστικό σύστημα, αφού το κεφάλαιο δε χορταίνει, δεν αντέχει να δρα μόνο μέσα στη δική του αγορά. Κι εδώ ακριβώς - συμπλήρωσε - αρχίζει η διαπάλη μεταξύ τους. Σε ό,τι δε αφορά στον επικείμενο πόλεμο κατά του Ιράκ η ομιλήτρια τόνισε πως δεν είναι αποκλειστικός στόχος τα πετρέλαια, αλλά ο έλεγχος όλης της περιοχής, όπου μετά την 11η του Σεπτέμβρη οι ΗΠΑ κατάφεραν να εδραιώσουν την παρουσία τους, αποκτώντας βάσεις, πλευροκοπώντας τη Ρωσία και την Κίνα, εμποδίζοντας περιφερειακές συνεργασίες κ.ά.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προειδοποίησε πως θα έρθουν χειρότερα, αφού, όπως τόνισε, και πόλεμος και φιλολαϊκή πολιτική δε γίνεται. Πολύ περισσότερο που η Ελλάδα είναι θύτης και θύμα μαζί και θα έρθει η ώρα που θα βρεθεί στη μέγκενη των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Στηλίτευσε ακολούθως και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που έκανε ένα βήμα κοντύτερα στις ΗΠΑ, κατήγγειλε τη ΝΔ που είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την κυβέρνηση, ενώ άσκησε κριτική και στην ηγεσία του ΣΥΝ, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως κανένα απ' αυτά τα κόμματα δε ζητά να φύγει η Ελλάδα από τον πόλεμο αφού η χώρα μας με ευθύνη της κυβέρνησης ήδη συμμετέχει σ' αυτόν. Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι σήμερα επιβάλλεται μια στάση άρνησης συμπαράταξης με τη μια ή την άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη.

Στο δρόμο της συγκρότησης του Λαϊκού Μετώπου

Αναφορικά με το λαϊκό κίνημα τόνισε πως πρέπει να πάψει να είναι με την πλάτη στον τοίχο και ο λαός να διαλέξει ποιον δρόμο θα ακολουθήσει: Της προσαρμογής, ενσωμάτωσης και μοιρολατρίας ή της ανασύνταξης και αντεπίθεσης, της συγκρότησης του Λαϊκού Μετώπου πάλης. Στην κατεύθυνση του δεύτερου δρόμου, σημείωσε, χρειάζεται μαζικός απεγκλωβισμός από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αλλά και συσπείρωση και αντιπαράθεση με όλα όσα συμφέρουν το μεγάλο κεφάλαιο, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με την ακολουθούμενη σήμερα πολιτική. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «δε γίνεται να είσαι και με την ΟΝΕ και με την κοινωνική πολιτική. Και με το ΝΑΤΟ και κατά του πολέμου».

Καταλήγοντας η Αλ. Παπαρήγα τόνισε πως το ΚΚΕ θέλει τη συμμαχία όχι όμως μόνο για την απόσπαση μικροβελτιώσεων, αλλά για αντιπαράθεση αποτελεσματική με τη συνολική πολιτική, για σύγκρουση, χωρίς την οποία δε γίνεται τίποτα. Η οικοδόμηση του Μετώπου - υπογράμμισε κλείνοντας την ομιλία της - πρέπει να γίνει και από τα πάνω και από τα κάτω, με επιμέρους συσπειρώσεις, με στόχο μια Ελλάδα που θα έρθει σε ρήξη με το μονοπωλιακό κεφάλαιο, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Μια Ελλάδα σοσιαλιστική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ