Τρίτη 25 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Στο πλευρό των πολυεθνικών

Οι διαβεβαιώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΠΕΚ Α. Σίλβα Κελντερόν ότι ο Οργανισμός εγγυάται την παραγωγή 5 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου, φαίνεται ότι ήταν αρκετές για να καθησυχάσουν τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ που παραβρέθηκαν στην άτυπη Σύνοδο του περασμένου Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη. Ετσι, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο με τις τιμές των καυσίμων να έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, οι Ευρωπαίοι υπουργοί υπό την εποπτεία της αρμόδιας Κοινοτικής Επιτρόπου, Λογιόλα ντε Παλάθιο, συμφώνησαν τις όποιες αποφάσεις να τις πάρουν το Μάη κατά την τακτική Σύνοδο. Και αυτό, διότι δε θέλουν να θίξουν τα συμφέροντα των πετρελαϊκών πολυεθνικών, που είναι οι μοναδικές κερδισμένες. Αλλωστε, τόσο ο Α. Τσοχατζόπουλος, όσο και η Κοινοτική Επίτροπος παραδέχτηκαν ότι οι υψηλές τιμές στο πετρέλαιο, οφείλονται σε κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Κατά κοινή, πλέον, ομολογία, η ΕΕ, μαζί και η Ελλάδα, είναι παντελώς αθωράκιστη απέναντι σε φαινόμενα ενεργειακών κρίσεων, αφού η διαχείριση των λεγόμενων στρατηγικών πετρελαϊκών αποθεμάτων ασφαλείας, είναι στα χέρια των πολυεθνικών. Η ίδια η Λογιόλα ντε Παλάθιο άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι τα αποθέματα των 90 ημερών που προβλέπεται να διατηρούν οι χώρες - μέλη, είναι... εικονικά! Για το λόγο αυτό, σημείωσε ότι πρέπει να προωθηθεί κοινοτική οδηγία, η οποία, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να υπόκεινται στον έλεγχο του Δημοσίου, αλλά θα καθορίζει και το καθεστώς διαχείρισής τους σε περιόδους κρίσεων.

Σ' αυτό που συμφώνησαν οι υπουργοί Ενέργειας είναι η αναγόρευση της Ρωσίας σε στρατηγικό προμηθευτή πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ευρώπης, εκτιμώντας ότι τον ερχόμενο Μάη θα υπογράψουν νέα στρατηγική συμφωνία για την αύξηση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Προσβλέπει, επίσης, στην ενίσχυση των σχέσεων και συνακόλουθα των εισαγωγών από την Αλγερία και τη Νορβηγία, ενώ κατά την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί το Μάη θα επιδιωχτεί να υπογραφούν συμφωνίες με τις Μεσογειακές χώρες, τόσο για προμήθεια πετρελαίου, όσο και τη διασφάλιση των «οδών» διέλευσης των ενεργειακών πρώτων υλών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ