Τρίτη 25 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Δεν πάνε στην Πάτρα τα ΝΑΤΟικά ναρκαλιευτικά

Η μεγάλη κινητοποίηση του λαού της Πάτρας στο πρόσφατο αντιπολεμικό συλλαλητήριο και η μαζική κι έντονη αντίδραση των φορέων της πόλης επέδρασε καταλυτικά στο να μην καταπλεύσουν και ελλιμενιστούν τα οχτώ ναρκαλιευτικά πλοία της Μόνιμης Δύναμης του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, από τις 28 Φλεβάρη έως τις 8 Μάρτη, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Η είδηση αυτή επιβεβαιώθηκε και από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Γιάννο Παπαντωνίου, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το δήμαρχο Πατρών Αντρέα Καράβολα τον ενημέρωσε πως τελικά τα ΝΑΤΟικά πλοία δε θα καταπλεύσουν στην Πάτρα, αλλά στη Σούδα.

Αλλωστε, μετά τη «θερμή» υποδοχή που επιφύλαξαν στα ΝΑΤΟικά πλοία, μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο λαός του Πειραιά - που δεν επέτρεψε τον ελλιμενισμό - και της Καλαμάτας - που έβαψαν με κόκκινη μπογιά αναγράφοντας αντιπολεμικά συνθήματα πάνω στις ΝΑΤΟικές φρεγάτες - αλλά και τη διόγκωση των αντιπολεμικών αισθημάτων ολόκληρου του ελληνικού λαού μέσα από πολύμορφες εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις, φαίνεται πως «έκοψε κάθε όρεξη» στα στρατιωτικά επιτελεία του ΝΑΤΟ και της χώρας για ελλιμενισμό ΝΑΤΟικών πλοίων πέρα από τις βάσεις του ΝΑΤΟ.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας σημειώνει πως «η ματαίωση της επίσκεψης των ΝΑΤΟικών πλοίων στο λιμάνι της Πάτρας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια του αντιπολεμικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος να βάλει εμπόδια στον άδικο πόλεμο κατά του Ιράκ. Αποτελεί θετικό προηγούμενο για το μέλλον, να μη γίνει το λιμάνι ορμητήριο του ΝΑΤΟ. Είναι αποτέλεσμα της τεράστιας κινητοποίησης του λαού ενάντια στον πόλεμο, κατά της συμμετοχής της χώρας, της έντονης πίεσης που ασκήθηκε από το λαό να μη δοθεί το λιμάνι για την «αναψυχή» και τη φιλοξενία των ΝΑΤΟικών πλοίων».

«Χτες - συνεχίζεται στην ανακοίνωση - με τους Αγώνες του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος έκλεισε η βάση του Αράξου και έφυγαν τα πυρηνικά. Σήμερα εμποδίσαμε τους ΝΑΤΟικούς φονιάδες να πατήσουν το πόδι τους στην Αχαΐκή γη. Αύριο μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στον πόλεμο να ανατρέψουμε τον ιμπεριαλισμό και το μονοπώλια».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης η Επιτροπή Ειρήνης τονίζει πως «ο αγώνας έχει αποτελέσματα» και καλεί «το Λαό και τη Νεολαία σε ετοιμότητα την ημέρα που θα κηρυχτεί ο πόλεμος. Ολοι στους δρόμους, στις γειτονιές, στις πλατείες. Ολοι στο πόδι. Να ξεσηκωθούμε. ΟΧΙ στον άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με ή χωρίς απόφαση του ΟΗΕ. Καμιά συμμετοχή της χώρας μας. Να κλείσει η βάση της Σούδας. Να γυρίσουν τα ελληνικά πλοία από τον Περσικό Κόλπο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ