Τρίτη 25 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
«Να κλείσει η βάση που βρίσκεται μπροστά μας»

Η πανστρατιά των φιλειρηνιστών στο Ακτιο απαίτησε καμία εμπλοκή, καμία συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών ενάντια στο λαό του Ιράκ

Πολλές εκατοντάδες μαχητών της ειρήνης, συνεπείς στο αγωνιστικό ραντεβού, που είχε οργανώσει η Συντονιστική Γραμματεία Αντιπολεμικού Κινήματος Β/Δ Ελλάδας μαζί με τις Επιτροπές Ειρήνης και τους δεκάδες μαζικούς φορείς της περιοχής, συναντήθηκαν στο πολιτικό αεροδρόμιο του Ακτιου το πρωί της Κυριακής, για να περικυκλώσουν τη «φωλιά των γερακιών» του ΝΑΤΟ, υψώνοντας φωνή αντίστασης στον επικείμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του ιρακινού λαού.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, αγρότες και αγρότισσες, φοιτητές, μαθητές όλων των ηλικιών, συνταξιούχοι, ήταν όλοι εκεί. Με τα πολύχρωμα πανό τους, τις πικέτες και τις σημαίες της ειρήνης, του ΠΑΜΕ και της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», κατέκλυσαν το χώρο της συγκέντρωσης δίνοντας χρώμα στο ξερό τοπίο.

Στις 11 και κάτι, ξεκινάει το συλλαλητήριο. Μπροστά το εντυπωσιακό πανό της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη» Αρτας, που έστελνε το μήνυμα στους ΝΑΤΟικούς του Ακτιου: «YANKEES GO HOME!!!». Ακολουθούσε το πανό της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας με σύνθημα «ΟΧΙ πόλεμος για τα πετρέλαια - Καμία συμμετοχή της χώρας» και πλήθος άλλων πανό από την κάθε περιοχή και αυτοσχέδιων πικετών. Ξεχωριστή ήταν, επίσης, η παρουσία του μπλοκ της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», στο οποίο διαδηλωτές έφεραν πάνω τους το σχήμα του στόχου ενώ μπροστά τους προχωρούσε καρνάβαλος του ΝΑΤΟ.


Το πολύχρωμο ποτάμι με συνθήματα κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των υποτακτικών τους πορευόταν με κατεύθυνση την πύλη της βάσης. Τα συνθήματα εναλλάσσονταν με το «μαρς» που ηχούσαν τα τύμπανα των μαχητών της ειρήνης και οι νεανικές φωνές έδιναν ζωή στον «κρανίου τόπο» στον οποίο στρατοπεδεύουν οι αρχιτρομοκράτες των λαών. Το σώμα της διαδήλωσης όσο πλησίαζε προς την πύλη κύκλωνε το στρατόπεδο των ιμπεριαλιστών. Οταν η κεφαλή της πορείας έφτασε στην πύλη, μετωπικά με τις δυνάμεις καταστολής, οι υπόλοιποι διαδηλωτές με τα σώματά τους στραμμένα προς το στρατόπεδο παρατάχθηκαν περιμετρικά φωνάζοντας αδιάκοπα συνθήματα.

Οι δυνάμεις καταστολής των ιμπεριαλιστών είχαν παραταχθεί έξω από το στρατόπεδο και μέσα σε αυτό διάσπαρτες ήταν οι ομάδες των δυνάμεών τους σε όλη την έκταση της βάσης και σε κάποια σημεία ήταν τοποθετημένοι μεμονωμένοι στρατιώτες με σκυλιά, δείχνοντας τις εχθρικές τους διαθέσεις.

Στο μεταξύ, ο μακρύς κατάλογος των συμμετεχόντων συμπληρωνόταν και τα μεγάφωνα που είχαν στηθεί αντηχούσαν τραγούδια της ειρήνης. Κατά τη διάρκεια της περικύκλωσης γίνονταν χαιρετισμοί από πλήθος φορέων. Με σύντομες ομιλίες, χαιρέτισαν διά μέσου εκπροσώπων τους, ο Δήμος Ανακτορίου, στα όρια του οποίου βρίσκεται η βάση των ΑΒΑΚΣ, η Επιτροπή Ειρήνης Πρέβεζας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας, το ΕΚ Αρτας, η Συντονιστική Επιτροπή Αντιπολεμικού Κινήματος Θεσπρωτίας.

Στην κινητοποίηση των λαών η ελπίδα


Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Η. Γκεσούλη, μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας Αντιπολεμικού Κινήματος Β/Δ Ελλάδας. Ο ομιλητής υπογράμμισε πως η κινητοποίηση αυτή είναι συνέχεια των μεγαλειωδών κινητοποιήσεων της 15ης του Φλεβάρη ενώ κάλεσε το λαό και τους φορείς της περιοχής να βρίσκονται σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για την κλιμάκωση της δράσης τους ενόψει του επικείμενου ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Ο Η. Γκεσούλης τόνισε ότι η ελπίδα για να αποτραπεί ο πόλεμος ή, τουλάχιστον, για να μπουν εμπόδια στην επέκτασή του βρίσκεται στην κινητοποίηση των λαών, σε ένα μεγάλο αντιπολεμικό κίνημα, που θα αντιπαρατίθεται με τη στρατηγική της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης στο σύνολό της, που θα έχει σαφή αιτήματα και στόχους οι οποίοι θα προσδιορίζουν τι πρέπει να γίνει για να αποτραπεί ο πόλεμος. Το πολιτικό πλαίσιο που ανακοινώθηκε είναι το παρακάτω:

- ΟΧΙ στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Καμία απόφαση δεν μπορεί να νομιμοποιήσει τον πόλεμο.

- Απαίτηση από τις κυβερνήσεις-μέλη του ΝΑΤΟ να αποσύρουν την υποστήριξη που έδωσαν στη σύνοδο κορυφής της Πράγας.

- Να σταματήσει άμεσα κάθε στρατιωτική διευκόλυνση στις ΗΠΑ και Βρετανία.

- Να κλείσει με πολιτική απόφαση η βάση της Σούδας και να απαγορευτεί η χρήση του εδάφους, του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Ελλάδας για τη διευκόλυνση οποιωνδήποτε στρατιωτικών δυνάμεων.

- Να επιστρέψει το ελληνικό πλοίο από τον Περσικό.

- Με την προχτεσινή τους απόφαση οι «15» της ΕΕ μετέθεσαν υποκριτικά το θέμα στον ΟΗΕ, μεταφέροντας την ευθύνη στο Ιράκ.

- Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κοροϊδεύουν τους λαούς. Πανηγυρίζουν γιατί βρέθηκαν με την απόφασή τους «ενωμένοι», πιο κοντά στις ΗΠΑ και στον πόλεμο.

- Να κλείσει η βάση που βρίσκεται μπροστά μας».

Ελαμψαν με την απουσία τους

Υπογραμμίζεται ότι τόσο το Κοινωνικό Φόρουμ όσο και ο Μ. Κλάπας, μέλος της ΚΕ του ΣΥΝ και δήμαρχος της Πρέβεζας - ο Μ. Κλάπας είχε δηλώσει τη συμμετοχή του δήμου στο συλλαλητήριο του Ακτιου - δεν εμφανίστηκαν πουθενά, εκφράζοντας προφανώς την αντίθεσή τους στο πολιτικό πλαίσιο της κινητοποίησης, αλλά και γιατί αποφεύγουν, όπως δείχνει η στάση τους, να έρθουν σε απευθείας σύγκρουση με τη στρατιωτική ιμπεριαλιστική μηχανή, μέρος της οποίας είναι και η βάση του Ακτιου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση το Σάββατο στη βάση του Ακτίου(2022-04-13 00:00:00.0)
Ολοι σήμερα στα Προπύλαια(2003-03-22 00:00:00.0)
Δεν πάνε στην Πάτρα τα ΝΑΤΟικά ναρκαλιευτικά(2003-02-25 00:00:00.0)
Αύριο στις 11 το πρωί η περικύκλωση της ΝΑΤΟικής βάσης(2003-02-22 00:00:00.0)
Αντιπολεμική περικύκλωση της ΝΑΤΟικής βάσης(2003-02-22 00:00:00.0)
Ερχεται "θερμός αντιΝΑΤΟικός χειμώνας"(1999-09-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ