Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ερχεται "θερμός αντιΝΑΤΟικός χειμώνας"

Του Γιάννη Χριστοδουλόπουλου, μέλους της Γραμματείας της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας

- Το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί η δράση της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας. Ποιοι είναι οι νέοι στόχοι σας;

- Στα χρόνια που πέρασαν η περιοχή μας βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα. Πρόσφατος είναι ο βρώμικος πόλεμος σε βάρος του λαού της Γιουγκοσλαβίας. Ο πόλεμος αυτός συνεχίζεται με τη ΝΑΤΟική κατοχή του Κόσσοβου. Παραπέρα σκοπεύουν να τον επεκτείνουν στη Βοϊβοντίνα και στο Μαυροβούνιο. Η ελληνική κυβέρνηση υπογράφει και συμμετέχει στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και έχει μετατρέψει τη χώρα σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο. Πρόσφατα δημιουργήθηκε το νέο ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Λάρισα και ετοιμάζεται το επιθετικό αεροπορικό κέντρο επιχειρήσεων στο Κουτσόχερο. Οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις της Σούδας, του Ακτίου και του Αραξου, εδώ δίπλα μας, έπαιζαν και παίζουν σημαντικό ρόλο στη νέα δομή και τα επιθετικά δόγματα του ΝΑΤΟ που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση. Εγκυμονούν κινδύνους για το λαό μας και τους άλλους λαούς της περιοχής. Ειδικότερα η αμερικανοΝΑΤΟική βάση του Αραξου διαθέτει 24 ατομικές βόμβες τις οποίες εγκατέστησαν οι Αμερικανοί το 1992 και μάλιστα ζήτησαν ελληνικά αεροπλάνα τύπου F - 16 να είναι διαθέσιμα για να τις μεταφέρουν και να τις ρίχνουν όποτε οι ιμπεριαλιστές κρίνουν πως πρέπει να αιματοκυλήσουν τους λαούς.

Εκφράζοντας τα αντιιμπεριαλιστικά αντιπολεμικά αισθήματα του πατρινού λαού, η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας δημιουργεί πλατιά επιτροπή κατά της υπογραφής για την ανανέωση της συμφωνίας παραμονής των ΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα μας ενώ παράλληλα συγκεντρώνει υπογραφές με τον ίδιο στόχο. Καλούμε το λαό και τη νεολαία σε μαχητική συσπείρωση και πάλη για τη δημιουργία ενός μεγάλου λαϊκού μετώπου που θα συσπειρώνει όλες τις κοινωνικές δυνάμεις στην κατεύθυνση της αντίστασης και της ανατροπής της νέας τάξης.

- Πέρα από την εκστρατεία ενημέρωσης, σχεδιάζετε κάποιες εκδηλώσεις που θα αποτυπώσουν αυτή την αντιιμπεριαλιστική διάθεση που επικρατεί;

- Η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας, υλοποιώντας τις αποφάσεις που πάρθηκαν στην πρόσφατη σύσκεψη των Επιτροπών Ειρήνης Πελοποννήσου, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς καθώς και των αντίστοιχων επιτροπών της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" στις 29 Αυγούστου, συνεχίζει τις κινητοποιήσεις της με τη διοργάνωση ενός παναχαϊκού συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στην Πάτρα.Για την επιτυχία του συλλαλητηρίου έχουν παρθεί όλα εκείνα τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή του λαού της Αχαϊας όπως συναντήσεις με μαζικούς φορείς (Δήμο Πάτρας, Νομαρχία Αχαϊας, Εργατικό Κέντρο, ΤΕΕ, εργατικά σωματεία, πολιτιστικούς συλλόγους κλπ.). Πιστεύουμε πως την ερχόμενη Πέμπτη και μέσα από αυτό το συλλαλητήριο θα φανεί για άλλη μια φορά η αντιιμπεριαλιστική αντιπολεμική διάθεση του λαού της Αχαϊας όπως φάνηκε και στις μεγαλειώδεις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις την περίοδο του βρώμικου πολέμου που εξαπέλυσαν οι αμερικανοΝΑΤΟικοί ενάντια στη Γιουγκοσλαβία.

- Με άλλα λόγια το αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό κίνημα της Πελοποννήσου υπόσχεται έναν "θερμό χειμώνα";

- Αναμφισβήτητα. Πρώτος σταθμός θα είναι το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη. Κατόπιν, στα πλαίσια της "μέρας δράσης" που οργανώνει η ΕΕΔΥΕ ενάντια στις βάσεις, το Σάββατο 25 Σεπτέμβρη θα γίνει συγκέντρωση στην Πάτρα όπου θα παρευρεθεί και θα χαιρετίσει εκπρόσωπος του φιλειρηνικού κινήματος της γειτονικής Ιταλίας. Ανάλογες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου. Τέλος, κλιμακώνουμε τη δράση μας με την περικύκλωση της βάσης του Αραξου που θα γίνει την Κυριακή 3 Οκτώβρη στις 10.30 π.μ. Σ' αυτή θα πάρει μέρος όλος ο λαός του Μοριά, της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς.

Π. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ