Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Κανείς, ασφαλώς, δεν είναι υπεύθυνος για το πότε και πού θα χτυπήσει ένας σεισμός. Ομως σε μια σεισμογενή χώρα όπως η Ελλάδα, ουδείς είναι "ανεύθυνος" για τα προβλήματα που δημιουργεί ο σεισμός. Ουδείς είναι ή μπορεί να δηλώνει ανεύθυνος. Η επισήμανση αυτή της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα απευθύνεται και αφορά, βεβαίως, την κυβέρνηση και τις κυβερνήσεις όλων των τελευταίων δεκαετιών της χώρας, πρώτα απ' όλους.

Ας το ξεκαθαρίσουμε: Μέρος της διαδικασίας της ζωής μας αποτελούν οι σεισμοί. Τη διαδικασία αυτή δεν μπορούμε να τη σταματήσουμε. Αλλά το γεγονός αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να δεχτούμε μοιρολατρικά τους σεισμούς σαν θεομηνίες, γιατί υπάρχουν τρόποι άμυνας, που όταν εφαρμοστούν κατάλληλα, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις συνέπειες των σεισμών. Η διαπίστωση αυτή και των σεισμολόγων δίνει και το μέτρο των ευθυνών όσων έχουν την ευθύνη για τη θωράκιση της χώρας απέναντι στους σεισμούς, όπως και απέναντι σε άλλα φυσικά φαινόμενα, όπως τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές κλπ. Δεν μπορούμε συνεπώς να ρίχνουμε το ανάθεμα στα φυσικά φαινόμενα, όπως έκαναν οι πρωτόγονοι λαοί, για το ότι σήμερα θρηνούμε εκατόμβη θυμάτων, ότι χιλιάδες ακόμη αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να θαφτούν κάτω από τα ερείπια των σεισμών. Οτι πολλές δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, φτωχοί μεροκαματιάρηδες, άνθρωποι του μόχθου θρηνούν πάνω στους σωρούς των ερειπίων τούς κόπους μιας ζωής.

***

Υπάρχουν υπεύθυνοι, άμεσα υπεύθυνοι και ηθικοί αυτουργοί στο έγκλημα που είναι διαχρονικό. Το σίγουρο είναι πως σ' αυτούς δεν μπορεί να συνυπολογιστούν τα θύματα του σεισμού, όπως ορισμένοι επιχειρούν για να συμψηφίσουν τις δικές τους ευθύνες. Είναι λοιπόν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που έκαναν τα πολεοδομικά σχέδια ανάπτυξης χωρίς έρευνα και υποδομή. Που προχώρησαν χωρίς γεωλογικές μελέτες για την καταλληλότητα των εδαφών. Που επέτρεψαν σε ανυποψίαστους εργαζόμενους να χτίζουν πάνω στα μπαζωμένα οικόπεδα. Είναι αυτές οι πολιτικές, που αντί να οριοθετήσουν χρήσεις γης για οικιστική ανάπτυξη και ασφαλή κατοικία, για πελατειακούς λόγους και χωρίς κανένα έλεγχο έσπευδαν να νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετα για ψηφοθηρικούς λόγους. Που αντί να εφαρμόσουν πολιτική λαϊκής στέγης, ρίχνουν τους εργαζόμενους στα χέρια των ασύδοτων κερδοσκόπων γης, στην άναρχη δόμηση χωρίς υποδομές και εγγυήσεις για την ασφάλειά της ζωής και της περιουσίας τους. Που έκαναν και κάνουν "τα στραβά μάτια" στο στήσιμο "χάρτινων" εργοστασίων, αδιαφορώντας για τη ζωή των εργαζομένων σ' αυτά.

***

Ολα αυτά και πολλά ακόμα αναδείχνουν την εγκληματική πολιτική που ακολουθούν και ακολούθησαν όσοι κυβέρνησαν τις τελευταίες δεκαετίες αυτό τον τόπο. Μια πολιτική που βάζει πάνω απ' όλα το κέρδος του μεγάλου κεφαλαίου και πετά τα δικαιώματα των εργαζομένων στις χωματερές. Αυτές τις ευθύνες οφείλει ο λαός, οι σεισμοπαθείς πρώτα απ' όλους, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι να τις καταλογίσουν. Και με την ψήφο τους να καταδικάσουν τις ένοχες πολιτικές και να πληρώσουν τους ενόχους των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Το πρόβλημα είναι ΠΟΛΙΤΙΚΟ και, βεβαίως, δεν προσφέρεται για μικροπολιτική, όπως λένε κάποιοι πονηρά. Γι' αυτό και πρέπει να αναδειχτούν οι ευθύνες αντί να συγκαλύπτονται. Να βγουν τα αναγκαία διδάγματα.

Ο λαός οφείλει να ανατρέψει αυτή την πολιτική και να διεκδικήσει άμεσα μέτρα τώρα: Πρώτα απ' όλα για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων και την προσωρινή στέγασή τους για αξιοπρεπή διαβίωση και με ασφάλεια με όποια μέτρα και όποιο κόστος κι αν χρειαστεί. Ταυτόχρονα, όλοι οι εργαζόμενοι, σεισμοπαθείς και μη, οφείλουν να διεκδικήσουν την εφαρμογή μιας ΑΛΛΗΣ πολιτικής για φθηνή, γερή λαϊκή στέγη για τη μεγάλη πλειοψηφία των οικογενειών που έχασαν τις περιουσίες τους, αλλά και γενικότερα για όλους τους εργαζόμενους, για να μην πέφτουν μια ζωή θύματα των κάθε λογής κερδοσκόπων γης και της ασυδοσίας των εργολάβων.

***

Μια τέτοια φιλολαϊκή πολιτική που μπορεί να θωρακίσει τη χώρα από τους σεισμούς, όπως υπογραμμίζει και η Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, πρέπει να κινείται στην κατεύθυνση:

α) Της αντισεισμικής θωράκισης της χώρας με ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα ξεκινά με την καταγραφή και παραπέρα έρευνα και μελέτη της σεισμικής επικινδυνότητας των διάφορων περιοχών της χώρας και επιβάλλοντας, ανάλογα, ειδικούς όρους πολεοδόμησης και κατασκευής κτιρίων. Κι αυτό αφορά όλες τις περιοχές της χώρας χωρίς καμιά εξαίρεση. Βεβαίως, αυτό απαιτεί και την αποφασιστική ανάπτυξη του ερευνητικού έργου και του δυναμικού του. Και, ασφαλώς, απαιτεί τον δημόσιο έλεγχο εφαρμογής των θεσπισμένων ειδικών όρων και προδιαγραφών κατασκευής και ποιότητας των υλικών.

β) Θα προβλέπει μέτρα ιδιαίτερα για την ασφάλεια των εργαζομένων στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και τις βιομηχανικές περιοχές, όπου πρέπει να ακολουθούνται συνδυασμένα οι κανόνες αντισεισμικής προστασίας και προστασίας από άλλους επαγγελματικούς κινδύνους και ατυχήματα τύπου Σοβέζο κλπ.

γ) Σε συνδυασμό με όλα αυτά, απαιτείται η συνεχής ενημέρωση του λαού για τους κινδύνους και την αντιμετώπισή τους. Απαιτείται η θεσμοποίηση σχεδίου αντιμετώπισης του φαινομένου σε όλη τη χώρα και κατά νομό. Με επικαιροποίηση, εκσυγχρονισμό και ενίσχυση σε υλική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό του μηχανισμού επέμβασης που θα λειτουργεί με τη συμμετοχή της ΤΑ και μαζικών φορέων.

***

Η αντισεισμική θωράκιση της χώρας, η προστασία των κατοίκων και της περιουσίας τους είναι ζωτικής σημασίας έργο υποδομής. Η κυβέρνηση, όπως αποκαλύπτουν και τα μίζερα μέτρα που ανακοίνωσε, δε φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει. Προσκολλημένη στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ολιγαρχίας, έχει μόνο μέλημά της πώς θα "πιάσει την ΟΝΕ". Δεν είναι χωρίς σημασία ότι επιμένει να παραδώσει και τους λιγοστούς, συγκριτικά με τις τεράστιες ανάγκες, χώρους των στρατοπέδων στις πόλεις για οικοδόμηση, αντί να εξασφαλίσει ελεύθερους ζωτικούς χώρους για τους κατοίκους των πόλεων που ασφυκτιούν στο μπετόν.

Είναι, λοιπόν, υπόθεση του λαού να επιβάλει αυτή την ΑΛΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ που προτείνει το ΚΚΕ. Να διεκδικήσει να πληρώσουν αυτοί που θησαύρισαν σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, να διατεθούν από τα κρατικά ταμεία χρήματα που υπάρχουν και μπορεί να βρεθούν και από την ανακατανομή των πόρων του Β και Γ ΚΠΣ. Ομως όλα αυτά μάλλον προϋποθέτουν και ταυτόχρονη λαϊκή επιλογή ενός άλλου δρόμου εξέλιξης για την ελληνική κοινωνία.

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

Εγκληματική είναι η πολιτική που ακολουθούν και ακολούθησαν όσοι κυβέρνησαν τις τελευταίες δεκαετίες αυτό τον τόπο. Μια πολιτική που βάζει πάνω απ' όλα το κέρδος του μεγάλου κεφαλαίου και πετά τα δικαιώματα των εργαζομένων στις χωματερές. Αυτές τις ευθύνες οφείλει ο λαός, οι σεισμοπαθείς πρώτα απ' όλους, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι να τις καταλογίσουν


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ