Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Στους αγώνες το δικό μας ραντεβού

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε, μεταξύ άλλων:

"Είκοσι πέντε χρόνια και το καραβάνι της ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ", μέσα από το χρονιάτικο Φεστιβάλ, σταθερά και αταλάντευτα κάνει το σεργιάνι του στον κόσμο. Στον κόσμο της νιότης και της πάλης, της δημιουργίας και του πολιτισμού, της αντίστασης και της εθνικής ανεξαρτησίας, της διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Ολοι, σχεδόν, διαπιστώνουν ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική, σήμερα από το ΠΑΣΟΚ, χτες από τη ΝΔ, δηλαδή από τις βασικές δυνάμεις του δικομματισμού, πλήττει βάναυσα τα δικαιώματα της νεολαίας.

Το ότι η αστική πολιτική συντρίβει τα όνειρα των νέων, στήνει συνεχώς μπλόκα και δυσκολεύει τη ζωή τους στη μόρφωση, στη δουλιά, στην ψυχαγωγία, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, δεν είναι το καίριο ζητούμενο για τους νέους;

Το ότι η πολιτική του δικομματισμού μοιράζει στα χαρτιά χιλιάδες θέσεις εργασίας, επιταγές χωρίς αντίκρισμα, ψεύτικες υποσχέσεις και διαφημίζει πλαστικά όνειρα και δήθεν διευκολύνσεις στους νέους, δεν είναι υποκρισία;

Τον καθωσπρεπισμό, την ψευτιά της αστικής προπαγάνδας θα τον αφήσουν οι νέοι στο απυρόβλητο;

Την υποκρισία της που επιδιώκει να κάνει το μαύρο - άσπρο δε θα πρέπει να τη στραπατσάρουν οι νέοι;

Αυτά και άλλα προβλήματα του λαού και της νεολαίας οξύνονται καθημερινά ως αποτέλεσμα της ασκούμενης πολιτικής. Αυτής που αποφασίζεται στην ΕΕ, εφαρμόζεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στηρίζεται πρωτίστως από τη ΝΔ, αλλά και από όλες τις δυνάμεις που αποδέχονται την ουσία της ΕΕ και στηρίζουν τους στόχους της ΟΝΕ. Η ηγεσία του ΣΥΝ, για παράδειγμα, ομνύει στην ΟΝΕ. Δεν είναι άραγε συνυπεύθυνη, αφού υποστηρίζει την πολιτική της ΕΕ, την ΟΝΕ;

Αυτή η πολιτική φέρνει δεινά σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού".

Υπάρχει ένα λαός ανυπόταχτος

"Στην πρόσφατη περίοδο", σημείωσε παρακάτω ο ομιλητής, "είδαμε την ηρωική αντίσταση των λαών της Γιουγκοσλαβίας.

Γνωρίσαμε την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού και της νεολαίας, καθώς και τη ριζική αντίθεσή τους στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη. Με μαζικές κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις, πορείες κατά της αμερικάνικης πρεσβείας και των πρεσβειών των άλλων χωρών της ΕΕ.

Ειδικότερα, ο λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές και τους κνίτες, τους φίλους και οπαδούς μας, κατάφεραν να κρατήσουν αλώβητη την αγωνιστική τιμή, τις δημοκρατικές, εθνικοανεξαρτησιακές παραδόσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Εκαναν περήφανη την πόλη τους.

Για βδομάδες και μήνες, στήνοντας μπλόκα, έδιναν καθημερινά την αγωνιστική, με πρωτοτυπία και εφευρετικότητα, μαζική, πατριωτική απάντηση στους Ευρωαμερικανούς εισβολείς, που χρησιμοποιούσαν, ως εφαλτήριο, το έδαφος, τη θάλασσα και τον εναέριο χώρο της πατρίδας μας, ενάντια στους λαούς της Γιουγκοσλαβίας. Αλλά αποκάλυπταν και την υποτακτική πολιτική της κυβέρνησης.

Εδωσαν μήνυμα προοπτικής. Οτι σε τούτο τον τόπο, υπάρχει ένας λαός ανυπότακτος, ένα εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα που συνεχίζει να διατηρεί και να αναπτύσσει στις νέες συνθήκες τις αγωνιστικές, εθνικοανεξαρτησιακές παραδόσεις.

Προωθούμε τη συγκρότηση ενός αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου πάλης. Το ραντεβού που δίνουμε για συνάντηση των πιο πλατιών δυνάμεων στους λαϊκούς αγώνες δεν είναι σημερινό, έχει διαχρονική αξία. Μέσα στην κοινή πάλη, στους αγώνες, δοκιμάζονται οι άνθρωποι, οι κοινωνικές και οι πολιτικές δυνάμεις.

Το δικό μας ραντεβού είναι στους αγώνες.

Η πάλη που προωθεί σήμερα το ΚΚΕ εστιάζεται με συνέπεια στη στήριξη των συμφερόντων και στην αντίθεση των εργαζομένων, της πλειοψηφίας του λαού, με την εφαρμοζόμενη πολιτική που έρχεται από την ΕΕ, υλοποιείται από την κυβέρνηση και στηρίζεται από τις δυνάμεις που αποδέχονται το βασικό πυρήνα της ΕΕ, την πολιτική της ΟΝΕ.

Ο αγώνας σήμερα είναι ανάμεσα στην εργατική τάξη, στους εργαζόμενους, στο λαό από τη μια και στον ιμπεριαλισμό, στη "νέα τάξη" από την άλλη.

Δεν υπάρχει πλέον, ύστερα από τη βάρβαρη επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία, καμιά δικαιολογία από κανέναν.

Δε δικαιολογείται κανένας να υποστηρίζει ότι δε γνώριζε ή δε γνωρίζει το αποτρόπαιο πρόσωπο του ιμπεριαλισμού.

Δεν μπορεί κανένας να αυτοπροσδιορίζεται αριστερός και να μην έχει στην αιχμή του δόρατός του αυτές τις δυνάμεις που καταπιέζουν, που βασανίζουν, που ποδοπατούν δικαιώματα λαών και χωρών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ