Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΖΙΑΤΖΗΣ
Ο κόσμος που ζούμε θέλουμε ν' αλλάξει και θ' αλλάξει

Πλημμύρισε από νέους και νέες την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο το Φρούριο της Πάτρας, στην προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ

Τόπος συνάντησης της νεολαίας που αντιστέκεται, τόπος συνάντησης παλιών και νέων συναγωνιστών που συναντήθηκαν στις χειμωνιάτικες μαθητικές κινητοποιήσεις και αργότερα στα μεγάλα αντιπολεμικά συλλαλητήρια, έγινε την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο το Φρούριο της Πάτρας όπου πραγματοποιήθηκαν οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις για το 25ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ. Ο χώρος για δύο μέρες ντύθηκε στα κόκκινα και υποδέχτηκε χιλιάδες νέους: μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους και άνεργους που κίνησαν να συναντηθούν ξανά με τους νέους κομμουνιστές, με την εμπιστοσύνη πως συναντούν δικούς τους ανθρώπους. Κι ήταν πολλοί εκείνοι που συμφώνησαν με το μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ Λάζαρο Σορόπουλο, που είπε πως "δε γυρίζουμε την πλάτη στα προβλήματα, τα αντιπαλεύουμε. Δε βολευόμαστε με το μίζερο παρόν, διεκδικούμε το σοσιαλιστικό μέλλον. Δε χρειαζόμαστε υποκατάστατα στη ζωή μας. Θέλουμε την ίδια τη ζωή. Δε μας ταιριάζει το περιθώριο. Η θέση μας, η θέση των νέων, η θέση των νέων κομμουνιστών είναι μπροστά. Στην πρώτη γραμμή. Ανυπόταχτοι!". Κι αυτή τους την ανυποταγή την έκαναν πράξη άλλοι με το βιογραφικό που έδωσαν κι άλλοι με την υπόσχεση πως θα ξανασυναντηθούν με τους ΚΝίτες, στους δρόμους του αγώνα, βέβαιοι πως είναι στο χέρι όλων να μη γίνουν "συνένοχοι στο φόνο", σίγουροι πως "ο κόσμος που ζούμε μπορεί ν' αλλάξει και θ' αλλάξει. Οσο γρηγορότερα τόσο καλύτερα", όπως σημείωσε ο Θόδωρος Τζιατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στις λεωφόρους του καθημερινού αγώνα

"Θέλουμε να ανανεώσουμε το ραντεβού μας μαζί σας στις λεωφόρους του καθημερινού αγώνα, εκεί που η ελπίδα, ο πόθος για μια καλύτερη ζωή θα φέρει στο προσκήνιο της κοινωνικής και πολιτικής ζωής το μέτωπο του λαού, ικανού για τη νίκη. Μαζί μπορούμε. Ο κόσμος που ζούμε μπορεί ν' αλλάξει και θα αλλάξει". Μ' αυτά τα λόγια χαιρέτισε τους χιλιάδες νέους που παρευρέθηκαν στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της Πάτρας ο Θόδωρος Τζιατζής μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Απευθυνόμενος στους νέους της Πάτρας ο Θ. Τζιατζής σημείωσε πως η παρουσία τους στο Φεστιβάλ "είναι ένας πολύτιμος κρίκος, ένα μέρος της ίδιας φλόγας που καίει στη λαϊκή ψυχή εδώ και σ' όλη την Ελλάδα. Είναι συνέχεια της φωνής του λαού που προχτές διαδήλωνε στους δρόμους ενάντια στον βρώμικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών,για το δικαίωμα στη δουλιά, στη μόρφωση, στη ζωή. Είναι ένα κομμάτι πολύτιμο της λαϊκής αντίστασης".

Στη συνέχεια ο Θ. Τζιατζής μίλησε στη νεολαία γι' αυτούς που φτιάχνουν το μέλλον της στα μέτρα τους τονίζοντας: "Ζούμε σε μια εποχή που δείχνει φανερά τα σημάδια ότι οπισθοδρομεί, από πολλές απόψεις, σε περασμένες δεκαετίες. Εσάς αφορά, εσάς σημαδεύει αυτό το πισωγύρισμα.Κι όμως, ποτέ η ανθρωπότητα δεν ήταν πιο παραγωγική, ποτέ ο παγκόσμιος πλούτος δεν ήταν τόσο μεγάλος, ικανός να δώσει λύσεις και άλλη ποιότητα ζωής. Τι είναι λοιπόν, αυτό που δημιουργεί αυτή την αντίφαση; Εμείς οι κομμουνιστές λέμε καθαρά στους νέους: είναι το κοινωνικοοικονομικό σύστημα που έφαγε τα ψωμιά του. Το καπιταλιστικό σύστημα σαπίζει και δεν μπορεί να δώσει θετική απάντηση, διέξοδο στα προβλήματα της νεολαίας, των λαών και προοπτική ανθρώπινης ζωής. Η νεολαία πρέπει να πάρει το μέλλον της στα χέρια της πριν να είναι αργά. Γιατί κύρια για σας χτυπάει η καμπάνα. Ο κύκλος της εκμετάλλευσης, του αυταρχισμού, της πνευματικής υποδούλωσης δεν έκλεισε όπως καταλαβαίνετε και το τραγουδάτε μάλιστα: "... να δεις τι σού 'χω για μετά"".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις προσπάθειες της αστικής τάξης να παρουσιάζει το μαύρο - άσπρο όσον αφορά τον πόλεμο, την εκμετάλλευση, την ιμπεριαλιστική νέα τάξη, το αίμα και τη δυστυχία, την ενίσχυση των ταξικών φραγμών στην Παιδεία και μια σειρά άλλα ζητήματα προπαγάνδας προσθέτοντας πως "μέσα σε ένα τέτοιο καταιγισμό ψευτιάς και λάσπης θεωρούμε θετικό κι ελπιδοφόρο ότι όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι προβληματίζονται, αμφισβητούν, αντιστέκονται, προσεγγίζουν την αλήθεια, τις αξίες της εργατικής τάξης και τον αγώνα. Αυτό είναι μια ελπιδοφόρα ένδειξη, ανάμεσα σε πολλές άλλες, ότι ο εχθρός, παρόλη την υλική υπεροπλία του, δεν είναι ανίκητος" όπως έδειξαν οι αγώνες των εργαζόμενων που αναπτύχθηκαν έντονα το περασμένο διάστημα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κυβερνητική πολιτική στο ζήτημα της Παιδείας, που δε θέλει την εργατική δύναμη να είναι ένα εμπόρευμα που σκέφτεται γιατί"η σκέψη ενοχλεί το νευροφυτικό σύστημα της αγοράς". Δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τις ευθύνες των δήθεν "αντιπολιτευόμενων" κομμάτων τα οποία συμφωνούν με την κυβέρνηση σε θεμελιώδη ζητήματα πολιτικής και επιχειρούν να κάνουν τη νεολαία να πιστέψει πως άλλος δρόμος από το σκύψιμο του κεφαλιού στους δυνάστες δεν υπάρχει. "Οσο μας αφορά, όσο περνά από το χέρι μας δε θα τους κάνουμε τη χάρη" τόνισε ο Θ. Τζιατζής καλώντας τους νέους να εμπιστευτούν το ΚΚΕ και την ΚΝΕ και να ανταποκριθούν στο κάλεσμα αγώνα που τους απευθύνεται. Και κατέληξε: "Δε θέλουμε να σας αποχαιρετήσουμε σήμερα. Θέλουμε να ανανεώσουμε το ραντεβού μας αύριο στις λεωφόρους του καθημερινού αγώνα, εκεί που η ελπίδα, ο πόθος για μια καλύτερη ζωή θα φέρει στο προσκήνιο της κοινωνικής και πολιτικής ζωής το μέτωπο του λαού, ικανού για τη νίκη. Μαζί μπορούμε. Ο κόσμος που ζούμε μπορεί ν' αλλάξει και θα αλλάξει".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με ΚΚΕ πιο ψηλά, τα δεδομένα θα αλλάξουν! (2024-05-15 00:00:00.0)
«Αλλαξε τον κόσμο, το έχει ανάγκη!» (2020-05-13 00:00:00.0)
«Ελα μαζί μας ν' αλλάξουμε τον κόσμο!» (2019-10-12 00:00:00.0)
Αλλαξε ο Μανωλιός... (2010-06-29 00:00:00.0)
«Ο κόσμος που ζούμε μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει» (2005-05-26 00:00:00.0)
Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν (2004-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ